Ανάμεσα στα επτά νησάκια στον κόλπο της Ιτέας, εντοπίζουμε και τον Άγιο Κωνσταντίνο που αν και λιλιπούτειος, κουβαλά τη δική του μεγάλη και σημαντική ιστορία, κυρίως στην περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης του ’21.

Ο Άγιος Κωνσταντίνος -που πήρε το όνομά του από το ομώνυμο εκκλησάκι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης- κατασκευάστηκε την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Σύμφωνα με το «Χρονικό του Γαλαξιδίου», κατά την Επανάσταση του 1821, στο νησάκι λειτουργούσε νοσοκομείο. Μάλιστα, υπάρχει μαρτυρία ότι σε αυτό είχε καταφύγει ο κλεφταρματωλός Γιάννης Βουνιχωριώτης πληγωμένος από μια συμπλοκή στα Κιούσκια Σαλώνων, όπου και τελικά εξέπνευσε.

Αγιος Κωνσταντινος Ιτεα

Δίπλα από το καμπαναριό, υπήρχε και κρυφό σχολειό, ενώ αναφέρεται ότι υπήρξε και καταφύγιο το 1827 της φρεγάτας «Καρτερία» αλλά και άλλων πλοίων.

Αγιος Κωνσταντινος Ιτεα

Σήμερα, το νησάκι δεν κατοικείται, όμως, κάθε χρόνο στις 21 Μαΐου ανήμερα του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης που γιορτάζει το εκκλησάκι του, πλημμυρίζει από πιστούς, οι οποίοι καταφθάνουν με τα ψαροκάικά τους.

Αγιος Κωνσταντινος Ιτεα

Τα δύο νησιά, Άγιος Κωνσταντίνος και Άγιος Αθανάσιος, συνδέονταν παλαιότερα με μια πέτρινη γέφυρα. Μάλιστα, τα απομεινάρια της φαίνονται ακόμα μέσα στο νερό. Το μήκος της προσδιορίζεται περίπου στα 200 μέτρα και η κατασκευή της τοποθετείται στα βυζαντινά χρόνια.