Δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχετε δει φωτογραφίες από τον Μόλυβο της Λέσβου, κυρίως με τα λουλουδιασμένα σοκάκια του – που είναι από τα ωραιότερα στον κόσμο – και να μην έχετε μείνει εντυπωσιασμένοι. Και να μην θέλετε να το επισκεφτείτε.

Ο Μόλυβος, εξάλλου είναι από τα ωραιότερα παραθαλάσσια χωριά της χώρας, το οποίο βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού, σε απόσταση 60 χλμ. από την πρωτεύουσα, Μυτιλήνη. Γνωστός και ως Μήθυμνα, εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με το επιβλητικό, γενοβέζικο κάστρο του, το οποίο θεωρείται ένα από τα καλύτερα διατηρημένα κάστρα στην ανατολική Μεσόγειο.

Μόλυβος Λέσβος

Το χωριό με τα παραδοσιακά λιθόκτιστα καλντερίμια, τα όμορφα πέτρινα αρχοντικά με τα ξύλινα μπαλκόνια, καθώς και την ονειρική θέα στο ηλιοβασίλεμα αποτελεί αγαπημένο προορισμό του νησιού. Τα σοκάκια του, όχι τυχαία, έχουν ψηφιστεί αρκετές φορές από τα «ωραιότερα στον κόσμο», ενώ από το 1965 έχει ανακηρυχθεί διατηρητέος οικισμός.

Μόλυβος Λέσβος

Η παραλία του είναι αμμώδης και οργανωμένη. Σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από τον Μόλυβο βρίσκεται η Εφταλού, διάσημη για τις ιαματικές πηγές της.

Το επιβλητικό κάστρο στην κορυφή του χωριού

Πρόκειται για ένα έργο των Γατελούζων ηγεμόνων, το οποίο υπέστη προσθήκες μεταγενέστερα από τους Οθωμανούς καθώς και πιο σύγχρονες επισκευές, που δύσκολα μπορούν να διακριθούν λόγω της μεγάλης ομοιότητας των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν.

Μόλυβος Λέσβος

Σήμερα, το Κάστρο του Μολύβου απαρτίζεται από δέκα πύργους ο καθένας με το μεταπύργιό του, δύο προπύργια, την ακρόπολη στο βορειοανατολικό κομμάτι του, πέντε κτίρια στο εσωτερικό του και δύο προτειχίσματα. Είναι επισκέψιμο και ανά διαστήματα φιλοξενεί διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Μόλυβος Λέσβος

Τα λουλουδιασμένα σοκάκια

Από τις πιο υπέροχες εικόνες, που κάνουν και τον Μόλυβο… ινσταγκραμικό, είναι τα ανθισμένα σοκάκια του, με το σαλκίμι, όπως λένε στη Μυτιλήνη το γνωστό στην υπόλοιπη Ελλάδα φυτό γλυσίνα ή γλυτσίνα. Επικράτησε όμως, το τούρκικης καταγωγής όνομα από τη λέξη salkim που σημαίνει τσαμπί. Φυτεύτηκε κυρίως, από τους Μικρασιάτες στα χωριά όπου εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες, πάντα σαν ανάμνηση από την πατρίδα αλλά και σαν σκιερή πέργκολα στις αυλές και στους τόπους συνάθροισης.

Μόλυβος Λέσβος

Η ανθοφορία εμφανίζεται στα μέσα την άνοιξης και κρατά έναν περίπου μήνα. Οι εντυπωσιακές εικόνες των λουλουδιασμένων σοκακιών του Μολύβου, που από ψηλά μοιάζουν με ένα απέραντο μωβ πάπλωμα, κάνουν τον γύρο του κόσμου.