Τυπικά μιλώντας, το να ανοίξεις το φως δεν περιλαμβάνει τίποτα περισσότερο από το να πατήσεις έναν διακόπτη, κάτι που έχει βαλθεί να αλλάξει ο ολλανδός σχεδιαστής Bob de Graaf.
Κι αυτό γιατί αν περάσει το δικό του, στο μέλλον θα χρειάζεται να το ζητάμε ευγενικά, καθώς δημιούργησε ένα ζευγάρι από ρομποτικά φώτα που φωτίζουν μεν το δωμάτιο, αλλά με τους δικούς τους όρους!
Ο «Darwin» λοιπόν, ένα ρομποτάκι με ρόδες, έχει μια αποστολή, την οποία τηρεί ευλαβικά: περιδιαβαίνει τον χώρο με σκοπό να φωτίσει τα σκοτεινότερα σημεία, τα οποία γίνονται έτσι τα φωτεινότερα, και πάλι από την αρχή. Όσο για την άλλη δημιουργία, τον «Wallace», κρέμεται τεμπέλικα από το ταβάνι απορροφώντας το ηλιακό φως την ημέρα και μόλις πέσει το σκοτάδι, κατεβαίνει σαν φίδι ψάχνοντας φωτιστική τροφή με τους ενσωματωμένους αισθητήρες του, ήτοι να αναγνωρίζει τις σκοτεινές περιοχές του σπιτιού και να κινείται ακολούθως προς τα κει αναμμένο!
Το ζεύγος των δύο ονομάζεται «Species of Illumination» και έχουν πάρει τα ονόματά τους από τον Κάρολο Δαρβίνο και τον Τσαρλς Ράσελ Γουάλας, έναν λιγότερο γνωστό επιστήμονα από τον περίφημο βιολόγο, ο οποίος ανέπτυξε ωστόσο ανεξάρτητα τη δική του θεωρία για την εξέλιξη των ειδών μέσω φυσικής επιλογής, γεγονός που ώθησε τον Δαρβίνο να δημοσιεύσει άρον-άρον τη δική του «Καταγωγή των Ειδών».
«Με συγκινεί το πώς κινούνται τα πράγματα στη φύση αλλά και πώς αυτές οι κινήσεις διαβάζονται από μας», λέει ο de Graaf, ο οποίος χάρισε στις λάμπες του προσωπικότητα, αν και όχι συγκεκριμένο σχήμα για να μην παραπέμπουν στο ένα ή το άλλο ζώο. Μόνο οι κινήσεις τον ενδιαφέρουν να αναγνωρίζονται στη βάση του οργανικού αντίστοιχού τους, όχι οι μορφές.
Τα άψυχα αυτά φώτα αποπνέουν μια αίσθηση ζωής καθώς κινούνται για να ρίξουν το πολύτιμο φως τους στις σκοτεινές επιφάνειες του σπιτιού.
Κι αν η κίνηση των ζωντανών πλασμάτων πυροδοτεί αισθήματα και συναισθήματα, γιατί όχι και τα ρομποτικά φωτιστικά σώματα του Bob de Graaf, που δρουν και αντιδρούν ως αυτόνομες υπάρξεις;