Από την αποστολή χρημάτων μέχρι την παραγγελία ενός φαγητού, οι εφαρμογές υπολογιστών και smartphone δίνουν τη δυνατότητα εκτέλεσης πολλών εργασιών, πιο γρήγορα και πιο εύκολα από ό,τι στο παρελθόν.
Ωστόσο, ο συνιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, επισημαίνει πως οι σημερινές εφαρμογές εξακολουθούν να είναι «αρκετά χαζές». «Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Microsoft Word και τα Έγγραφα Google για να συντάξετε μια επιχειρηματική πρόταση, αλλά δεν μπορούν να σας βοηθήσουν να στείλετε ένα email, να μοιραστείτε μια selfie, να αναλύσετε δεδομένα, να προγραμματίσετε ένα πάρτι ή να αγοράσετε εισιτήρια κινηματογράφου», αναφέρει σε άρθρο του στο blog του, GatesNotes.
Ο Μπιλ Γκέιτς εκτιμά πως «μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, αυτό θα αλλάξει εντελώς» και η τεχνητή νοημοσύνη θα καταστήσει τη χρήση των εν λόγω εφαρμογών περιττή.
Το όραμα των «πρακτόρων»
«Δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε διαφορετικές εφαρμογές για διαφορετικές εργασίες. Θα λέτε απλώς στη συσκευή σας, στην καθημερινή γλώσσα, τι θέλετε να κάνετε. Ανάλογα με το πόσες πληροφορίες θα επιλέξετε να μοιραστείτε μαζί του, το λογισμικό θα μπορεί να ανταποκριθεί στην προσωπική σας επιθυμία, επειδή θα κατανοεί τη ζωή σας. Στο εγγύς μέλλον, οποιοσδήποτε συνδεδεμένος στο διαδίκτυο θα μπορεί να έχει έναν προσωπικό βοηθό με τεχνητή νοημοσύνη, που ξεπερνά κατά πολύ τη σημερινή τεχνολογία».
Στο επίκεντρο του οράματος του Μπιλ Γκέιτς βρίσκεται ένα λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο αποκαλεί «πράκτορα» και το οποίο ανταποκρίνεται σε φυσική γλώσσα. «Σκεφτόμουν τους “πράκτορες” εδώ και σχεδόν 30 χρόνια και έγραψα για αυτούς στο βιβλίο μου “The Road Ahead” το 1995. Ωστόσο, μόλις πρόσφατα, λόγω της προόδου στην τεχνητή νοημοσύνη, μπορούν πλέον να γίνουν πράξη».
«Οι πράκτορες δεν πρόκειται μόνο να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο όλοι αλληλεπιδρούν με τους υπολογιστές. Θα ανατρέψουν επίσης τη βιομηχανία λογισμικού, φέρνοντας τη μεγαλύτερη επανάσταση στους υπολογιστές από τότε που περάσαμε από την πληκτρολόγηση εντολών στο πάτημα εικονιδίων», αναφέρει.
Ο Μπιλ Γκέιτς σημειώνει πως οι «πράκτορες» τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούν να κάνουν πράγματα για τους ανθρώπους με βάση τις πληροφορίες που θα έχουν μοιραστεί αυτοί σχετικά με την εργασία τους, την προσωπική τους ζωή, τα ενδιαφέροντα και τις προτιμήσεις τους.
«Ένας πράκτορας θα μπορεί να σας βοηθήσει με όλες τις δραστηριότητές σας, εάν το θέλετε. Δίνοντάς του την άδεια να παρακολουθεί τις διαδικτυακές σας αλληλεπιδράσεις και τις τοποθεσίες στον πραγματικό κόσμο, θα αναπτύξει μια ισχυρή κατανόηση του χρήστη και των δραστηριοτήτων του. Θα λαμβάνει υπόψη τις προσωπικές και εργασιακές σας σχέσεις, τα χόμπι, τις προτιμήσεις και το πρόγραμμά σας. Θα επιλέξετε πώς και πότε θα παρέμβει για να βοηθήσει σε κάτι ή θα σας ζητήσει να πάρετε μια απόφαση», αναφέρει και επισημαίνει:
«Τα επόμενα χρόνια, θα αλλάξουν εντελώς τον τρόπο που ζούμε τη ζωή μας εντός και εκτός διαδικτύου».
Ποια η διαφορά των bots και των πρακτορών;
Εξηγώντας τη διαφορά μεταξύ των σημερινών bots τεχνητής νοημοσύνης και των «πρακτόρων», ο Μπιλ Γκέιτς εξηγεί πως «οι πράκτορες είναι πιο έξυπνοι, καθώς βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνο, επειδή θυμούνται τις δραστηριότητές σας και αναγνωρίζουν τις προθέσεις σας και τα πρότυπα συμπεριφοράς σας. Με βάση αυτές τις πληροφορίες, προσφέρουν αυτό που πιστεύουν ότι χρειάζεστε».
Ο Μπιλ Γκέιτς αναφέρει ένα παράδειγμα, όπως τον προγραμματισμό ενός ταξιδιού. «Φανταστείτε ότι θέλετε να προγραμματίσετε ένα ταξίδι. Ένα ταξιδιωτικό bot θα προσδιορίσει τα ξενοδοχεία που ταιριάζουν στον προϋπολογισμό σας. Ένας πράκτορας θα γνωρίζει ποια εποχή του χρόνου θα ταξιδεύετε και με βάση τις γνώσεις του σχετικά με το αν σας αρέσει να δοκιμάζετε νέους προορισμούς ή αν είστε ένας τύπος που σας αρέσει να επισκέπτεστε τα ίδια μέρη, θα μπορεί να προτείνει τοποθεσίες».
«Αν του το ζητήσετε, θα προτείνει πράγματα που μπορείτε να κάνετε με βάση τα ενδιαφέροντά σας και την τάση σας για περιπέτεια και θα κάνει κρατήσεις στα εστιατόρια που θα σας αρέσουν. Αν θέλετε αυτό το είδος βαθιά εξατομικευμένου προγραμματισμού σήμερα, πρέπει να πληρώσετε έναν ταξιδιωτικό πράκτορα και να αφιερώσετε χρόνο, λέγοντάς του τι θέλετε».
Μια ριζική αλλαγή σε κάθε πτυχή της ζωής μας
«Ο πιο συναρπαστικός αντίκτυπος των πρακτόρων AI είναι ο τρόπος με τον οποίο θα εκδημοκρατίσουν τις υπηρεσίες, που σήμερα είναι πολύ ακριβές για τους περισσότερους ανθρώπους. Θα έχουν ιδιαίτερα μεγάλη επιρροή σε τέσσερις τομείς: υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση, παραγωγικότητα και ψυχαγωγία – ψώνια», προσθέτει ο Μπιλ Γκέιτς.
Όπως αναφέρει, υπάρχουν ακόμη ορισμένες προκλήσεις για να φτάσουμε στους «πράκτορες», ωστόσο προβλέπει πως δεν απέχουμε πολύ από το να γίνουν πραγματικότητα. Όπως τόνιζε σε προηγούμενο άρθρο του στο blog του: «θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι είμαστε μόνο στην αρχή του τι μπορεί να επιτύχει η τεχνητή νοημοσύνη. Όποιοι περιορισμοί και αν υπάρχουν σήμερα, θα εξαφανιστούν πριν το καταλάβουμε».