Ένα από τα αγαπημένα καλοκαιρινά θέματα των φιλάθλων – εκτός από τις μεταγραφές – είναι οι νέες εμφανίσεις των ομάδων. Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια, λόγω του ότι οι περισσότεροι σύλλογοι συνεργάζονται με τις ίδιες μεγάλες εταιρείες του χώρου, οι επιλογές έχουν περιοριστεί σε συγκεκριμένα σχέδια με απλές εναλλαγές χρωμάτων.

Στο παρελθόν οι εμφανίσεις των ομάδων είχαν μια κάποια φαντασία για να εντυπωσιάσουν τους φιλάθλους. Βέβαια το αποτέλεσμα δεν ήταν πάντα επιτυχημένο.

Στην παρακάτω λίστα συγκεντρώσαμε ενδεικτικά δέκα από τις χειρότερες εμφανίσεις ποδοσφαιρικών ομάδων στην ιστορία.

Η σχετική λίστα σίγουρα είναι πολύ μεγαλύτερη και το Top Ten μπορεί να έχει διάφορες παραλλαγές. Επίσης δεν περιλαμβάνονται και οι εμφανίσεις τερματοφυλάκων, που κατ΄ εξοχήν κατέχουν εξέχουσες θέσεις για την «κιτς» αισθητική τους.

10. Fiorentina 1992/93

Η ιταλική ομάδα κατάφερε με μια εμφάνιση να εξοργίσει πολύ κόσμο. Εκτός από το αισθητικό κομμάτι, το οποίο ομολογουμένως έχει μια υποκειμενική διάσταση, οι δημιουργοί της εμφάνισης δεν πρόσεξαν πως το μοτίβο που έχει σχεδιαστεί στο πάνω μέρος της εμφάνισης δεν είναι παρά ναζιστικές σβάστικες. Μετά τις αντιδράσεις η εμφάνιση αποσύρθηκε άρον – άρον με τη Lotto, την εταιρεία παραγωγής, να δηλώνει πως ήταν ένα «τυχαίο οπτικό αποτέλεσμα».

9. Carlisle United – 1993/95

Η σχεδόν άγνωστη Carlisle United έχει καταφέρει να μνημονεύεται σε πολλές λίστες όχι για τις αγωνιστικές επιδόσεις της, αλλά και για την εμφάνισή της τη σεζόν 1993, η οποία βρίσκεται διαρκώς στις χειρότερες της ιστορίας. Η έμπνευση μάλλον ήταν κάποιο σχέδιο από κάθισμα λεωφορείου για να καταλήξουν σε αυτό το τραγικό χρωματικό χάος με βάση το μπλε.

8. Athletic Bilbao – 2004/05

Οι υπεύθυνοι της ισπανικής Athletic Bilbao σκέφτηκαν να πρωτοτυπήσουν στο μοτίβο της εμφάνισής της ομάδας, όμως το μόνο που πέτυχαν είναι να προκαλέσουν ζάλη. Η εμφάνιση της ομάδας τη σεζόν 2004/2005 δικαίως συμπεριλαμβάνεται στις χειρότερες εμφανίσεις όλων των εποχών.

7. Καμερούν – 2004

Στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής, το 2004, το Καμερούν κέντρισε την προσοχή και για την εμφάνισή του. Το πρόβλημα δεν ήταν τα χρώματα ή το σχέδιο, καθώς χρησιμοποίησε τον παραδοσιακό συνδυασμό «κόκκινο – πράσινο». Αυτό που συζητήθηκε έντονα ήταν πως για πρώτη φορά στην ιστορία του ποδοσφαίρου χρησιμοποιούταν μια ολόσωμη εμφάνιση. H FIFA τιμώρησε με πρόστιμο την ομοσπονδία του Καμερούν, υποστηρίζοντας πως απαγορεύονται οι ολόσωμες εμφανίσεις. Από την πλευρά της η Puma, που είχε την έμπνευση, υποστήριξε πως δεν παραβιάζεται κανένας εκ των κανονισμών του παιχνιδιού. Τελικά η ολόσωμη εμφάνιση αποσύρθηκε οριστικά και δεν εμφανίστηκε ποτέ ξανά στα γήπεδα.

6. Εσθονία – 1996

Η εμφάνιση της εθνικής Εσθονίας του 1996 έχει πολλά για να σχολιάσει κανείς. Μοτίβο από παλιά ηλεκτρονικά παιχνίδια 8-bit, αλλά και σύμβολα που θυμίζουν αυτά των Αζτέκων. Η ακριβής έμπνευση παραμένει ένα μεγάλο ερώτημα, που δεν έχει απαντηθεί. Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα χαρακτηρίζεται ως τραγικό για ποδοσφαιρική εμφάνιση.

5. Zamora CF – 2018

To 2018 η ισπανική ομάδα Zamora CF αποφάσισε να προβάλλει στην εμφάνισή το βασικό κυκλοφορικό σύστημα του σώματος. Στο κέντρο η καρδιά, που μέσα έχει το σήμα της ομάδας, και από εκεί μια κεντρική φλέβα και μια κεντρική αρτηρία για να μεταφέρει το αίμα από τη μια άκρη του σώματος στην άλλη. Στο πίσω μέρος της φανέλας αναγράφεται το μήνυμα: «Αίμα, αυτό το κόκκινο υγρό που μεταφέρει τη ζωή στο σώμα μας, το οποίο γεννιέται και ρέει από την καρδιά για να θρέψει τα συναισθήματα μας». Όπως και να έχει… πρόκειται για μια από τις χειρότερες εμφανίσεις σε όλο τον κόσμο.

4. Colorado Caribous – 1978

Η αμερικανική ομάδα Caribous of Colorado ιδρύθηκε το 1978 και συμμετείχε στο πρωτάθλημα NASL για μόλις ένα χρόνο. Μετά η ομάδα του Ντένβερ πουλήθηκε μετονομάστηκε και μετακόμισε στην Ατλάντα. Όμως η μοναδική χρονιά της ήταν αρκετή για να συμπεριλάβει στα κατάστιχα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Δεν υπάρχει λίστα με τις χειρότερες ποδοσφαιρικές εμφανίσεις που δεν περιλαμβάνεται η εμφάνιση της Colorado Caribous. Και το χειρότερο για τους δημιουργούς του φαίνεται πως υπήρξε προσπάθεια για να καταλήξουν σε αυτό το αποτυχημένο αποτέλεσμα. Δεν είναι μόνο οι χρωματισμοί (λευκό με εκρού), δεν είναι το τεράστιο σήμα της ομάδας στα δεξιά που θυμίζει κάτι από μπαρ, δεν είναι οι τεράστιοι αριθμοί στα αριστερά… Είναι και τα δερμάτινα κρόσια στη μέση της φανέλας.

3. Cultural Leonesa – 2014/15

Τι να πει κανείς για την εμφάνιση της ισπανικής Cultural Leonesa. Το ερώτημα είναι πώς ελήφθη η απόφαση για τη δημιουργία της από παραπάνω από ένα άτομο. Διότι μια τραγική ιδέα μπορεί να γεννηθεί στο μυαλό ενός ανθρώπου, αλλά είναι αδιανόητο πως συμφώνησαν περισσότεροι άνθρωποι στην υλοποίησή της. Η εικόνα μιας εμφάνισης σμόκιν, με ψεύτικα κουμπιά και παπιγιόν μιλάει από μόνη της… κύριοι.

2. Reggina – 2011/2012

Τη σεζόν 2011-2012 η Ρετζίνα παρουσίασε μια από τις χειρότερες εμφανίσεις όχι μόνο στη δική της ιστορία, αλλά στην ιστορία όλου του ποδοσφαίρου. Η περιβόητη «ιταλική φινέτσα» ήταν απούσα. Η εμφάνιση της ομάδα του Ρέτζο της Καλαβρίας με τυπωμένο το γυμνασμένο αγαλμάτινο σώμα καταγράφηκε ως μια από τις μεγαλύτερες στυλιστικές αποτυχίες.

1. CD Palencia – 2016/17

Λίγα χρόνια πριν η ιταλική Ρετζίνα είχε παρουσιάσει μια εμφάνιση με τυπωμένο ένα γυμνασμένο σώμα. Τη σεζόν 2016/17 η ισπανική CD Palencia είπε να το πάει ένα βήμα παραπέρα. Αφαίρεσε το δέρμα από το σώμα και παρουσίασε μόνο μύες, και στη μπλούζα και στο σορτς. Και μάλιστα σε δύο χρώματα, κόκκινο και μωβ. Κατά πολλούς η χειρότερη εμφάνιση όλων των εποχών.