Η ομάδα του Τραϊανού Δέλλα φιλοξενεί τον Ολυμπιακό έχοντας προβάδισμα από τον πρώτο αγώνα μετά το 1-1 που απέσπασε στο «Γ. Καραϊσκάκης». Αυτή θα είναι η όγδοη φορά που η Ένωση κατεβαίνει σε επαναληπτικό Κυπέλλου έχοντας πάρει αυτό το αποτέλεσμα στο πρώτο ματς.

Τις έξι προηγούμενες φορές η ΑΕΚ μετράει μόνο προκρίσεις, ενώ μόλις μία φορά αποκλείστηκε, και αυτή από τον Ολυμπιακό!

Πρώτη πρόκριση για την ΑΕΚ ήρθε το 1979 απέναντι στην Αναγέννηση Επανομής με την Ενωση στον επαναληπτικό να επικρατεί με 2-0.

Επόμενη πρόκριση για τον Δικέφαλο ήρθε το 1992 απέναντι στον Ηρακλή. Με το 1-1 της Θεσσαλονίκης η ΑΕΚ συνέτριψε τον Γηραιό με 4-0 στο «Νίκος Γκούμας» και πήρε την πρόκριση.

Την επόμενη σεζόν 1992-93 η Ένωση τα χρειάστηκε απέναντι στον Ατρόμητο αφού χρειάστηκε παράταση για να κάμψει με 2-1 τους Περιστεριώτες και να πάρει το εισιτήριο για την επόμενη φάση του θεσμού.

Την σεζόν 1999-00 η ΑΕΚ με τον Γιάννη Παθιακάκη στον πάγκο της παίρνει ισοπαλία στο ΟΑΚΑ κόντρα στον Ολυμπιακό με γκολ του Λάκη. Στην ρεβάνς στη Νέα Φιλαδέλφεια συντρίβει τους Πειραιώτες με 3-0 με γκολ Νικολαϊδη, Κοπιτσή, και Πέτκοφ.

Τρία χρόνια μετά και συγκεκριμένα το 2003 η ΑΕΚ αντιμετωπίζει τον Πανιώνιο για τα προημιτελικά της διοργάνωσης. Ο πρώτος αγώνας στη Νέα Σμύρνη λήγει 1-1 και στον επαναληπτικό οι «κιτρινόμαυροι» επιβεβαιώνουν την ανωτερότητά τους επικρατώντας με 4-2.

Τελευταία πρόκριση για την Ένωση το 2004 απέναντι στον ΠΑΝΟΜ (ΠΑΝΟ ΜΑΛΛΙΑ). Ο Φερνάντο Σάντος είναι προπονητής της Ένωσης και με πολλές αλλαγές στην σύνθεσή της μένει στο 1-1 στην Κρήτη. Στην ρεβάνς ο Δικέφαλος τα βρίσκει σκούρα και χρειάζεται ένα πέναλτι του Πέτκοφ στο 88′ για να πάρει μια αγχωτική πρόκριση μετά τη νίκη με 2-1.
Η ΑΕΚ όμως μετράει κι έναν αποκλεισμό και αυτός προέρχεται από τον σημερινό αντίπαλο, τον Ολυμπιακό. Συγκεκριμένα την σεζόν 1987-88 στο «Γ. Καραϊσκάκης» ο αγώνας λήγει με 1-1 και οι δύο ομάδες ετοιμάζονται να λύσουν τις διαφορές τους στο «Νίκος Γκούμας». Ο Ολυμπιακός όμως επικρατεί με 3-1 με γκολ των Χαντζίδη, Μητρόπουλου και Φούνες και είναι αυτός που παίρνει το εισιτήριο της πρόκρισης.

Πηγή: gazzetta.gr