Στις 7 Οκτωβρίου συμπληρώνεται ένας χρόνος από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ που οδήγησε σε νέο κύκλο αίματος στη Μέση Ανατολή και οι αρχές της Γερμανίας ανησυχούν για αντισημιτικά επεισόδια.

Φιλοπαλαιστινιακές και αριστερές οργανώσεις έχουν ήδη εξαγγείλει συγκεντρώσεις από την Κυριακή σε όλη τη Γερμανία, με επίκεντρο το Βερολίνο και την περιοχή Νοϊκέλν, όπου την ημέρα της επίθεσης της Χαμάς ‘Αραβες πανηγύριζαν κερνώντας μπακλαβά τους περαστικούς. Από τότε οι διαδηλώσεις εναντίον του Ισραήλ είναι πολύ συχνές και πολλές φορές έχουν καταλήξει σε βία, ακόμη και εναντίον αστυνομικών, ειδικά κάθε φορά που υπάρχει νέα κλιμάκωση της έντασης στην Μέση Ανατολή.

«Ενόψει της 7ης Οκτωβρίου, όλες οι αρχές ασφαλείας στην Γερμανία θα έχουν τεράστια ανάγκη από προσωπικό», δήλωσε στο Δίκτυο RND ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Αστυνομικών (GdP) Γιόχεν Κόπελκε και ζήτησε «ευπρέπεια από όλους».

Ανησυχία εξέφρασε και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος, με τον επικεφαλής της Τόμας Χάλντενβανγκ να δηλώνει προβληματισμένος από την κατάσταση στην Μέση Ανατολή και τον αντίκτυπό της στην Γερμανία. Σε ανακοίνωσή του, ο κ. Χάλντενβανγκ προειδοποίησε για την πιθανότητα αύξησης των αντισημιτικών διαδηλώσεων γύρω από την επέτειο της 7ης Οκτωβρίου. «Η επέτειος θα μπορούσε να αποτελέσει έναυσμα για ένα μεγάλο τμήμα του φάσματος διαμαρτυρομένων.

Όπως έκανε γνωστό η Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος, το τελευταίο έτος καταγράφηκαν σημαντικά περισσότερα αντισημιτικά περιστατικά από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Για το 2023 σημειώθηκε αύξηση κατά 61% σε σχέση με το 2022, με τα περισσότερα να σημειώνονται μετά τις 7 Οκτωβρίου του 2023.

Τα εβραϊκά ιδρύματα και οι συναγωγές φυλάσσονται ήδη εντατικότερα από ό,τι παλαιότερα, αλλά ειδικά αυτές τις μέρες θεωρούνται από τις αρχές ως ιδιαίτερα ευαίσθητοι στόχοι. «Τα μέτρα προστασίας έχουν ενισχυθεί το τελευταίο έτος και η κατάσταση επανεκτιμάται συνεχώς», διευκρίνισε το υπουργείο Εσωτερικών της Σαξονίας, αναφερόμενο σε «υψηλό βαθμό μη συγκεκριμένου κινδύνου».

Πηγή: ΑΠΕ