Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Θανάσης Γκανάς απάντησε στα σενάρια για «ξύπνημα» του ηφαιστείου της Σαντορίνης μετά την ιδιαίτερα αυξημένη σεισμική δραστηριότητα στα ρήγματα μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης.

«Υπάρχει σμηνοσειρά σεισμών και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν το 5,2 θα είναι η οροφή, ίσως και να είναι, όμως δεν μπορούμε να το πούμε με βεβαιότητα. Είναι ένα φαινόμενο δυναμικό σε εξέλιξη», τονίζοντας πως από τις 31 του μηνός «έχουμε 169 σεισμούς πάνω από 4 Ρίχτερ και κάτω από 5,2 Ρίχτερ» είπε αρχικά ο Θανάσης Γκανάς.

«Μιλάμε για μια πρωτοφανή σεισμική κρίση στην Ελλάδα. Περιμένουμε να συνεχιστεί και άλλο η ακολουθία αυτή, τουλάχιστον 1-2 εβδομάδες, ώστε να δούμε πώς θα συνεχιστεί αυτή η σμηνοσειρά» συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Δεν υπάρχει κίνδυνος για τα ηφαίστεια»

Αναφορικά με το αν το ηφαίστειο έχει «ξυπνήσει», ο κ. Γκανάς επισήμανε ότι «από γεωδαιτικά όργανα, μετρήσεις, τόσο δορυφορικές όσο και αυτές που κάνει ο στρατός, που είναι για να αποτυπώσουν καλύτερα τις αλλαγές στην καλντέρα και στο έδαφος, βλέπουμε, ότι δείχνουν μια ανύψωση του ηφαιστείου, που σημαίνει ότι η ανύψωση αυτή οφείλεται σε είσοδο μάγματος. Αυτό είναι ένα γεγονός και η σεισμικότητα που υπάρχει τώρα στην Άνυδρο, που είναι 25 χλμ., είναι ένα δεύτερο γεγονός.

Κίνδυνος για το ηφαίστειο αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει, ούτε για την καλντέρα, ούτε για το Κολούμπο. Αναμφισβήτητα, όμως, υπάρχει παραμόρφωση του εδάφους, η οποία οφείλεται στην άνοδο του μάγματος, το οποίο έχει ανέβει από τον μανδύα της Γης στον στερεό φλοιό και εκεί πήγε στον μαγματικό θάλαμο, που είναι σε βάθος τριών χιλιομέτρων. Έχουμε υπολογίσει ότι το μάγμα αυτό που ανέβηκε ήδη, ισούται με 5 εκατομμύρια κυβικά, όταν η προηγούμενη κρίση του 2011-2012 ήταν 12 εκατομμύρια κυβικά, δηλαδή, περίπου το μισό από την προηγούμενη κρίση. Γι’ αυτό το ακολουθούμε συνέχεια».