Οι σεισμικές δονήσεις συνεχίζονται στις Κυκλάδες, ωστόσο με μικρότερη ένταση σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.

Στις 21.05 σημειώθηκε δόνηση 5 Ρίχτερ με εστιακό Βάθος τα 41 χιλιόμετρα και τοποθεσία 15 Χλμ. ΝΝΑ της Αμοργού.

Στις 20.53 σημειώθηκε δόνηση 4,5 Ρίχτερ με εστιακό βάθος τα 5 χιλιόμετρα και το επίκεντρο 21 βόρεια – βορειοδυτικά της Ανάφης. 

Μέχρι τις πέντε το πρωί η νύχτα κυλούσε ήρεμα στη Σαντορίνη. Το μεσημέρι ο Εγκέλαδος «χτύπησε» ξανά.

Έγιναν δύο ισχυροί σεισμοί που ταρακούνησαν τις Κυκλάδες.  Αρχικά, στις 13:54 έγινε μια δόνηση της τάξεως των 4,1R στα 19 χλμ. νότια της Αρκεσίνης Αμοργού σε εστιακό βάθος 12 χιλιομέτρων. Έπειτα, στις 13:59 έγινε ένας ακόμα ισχυρότερος σεισμός μεγέθους 4.4R στο ίδιο σημείο και με εστιακό βάθος 15.4 χιλιόμετρα.

Νέοι σεισμογράφοι στον βυθό της Καλντέρας

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τη Δευτέρα (10/02), εάν ο καιρός το επιτρέψει, ειδική επιστημονική ομάδα αναμένεται να πραγματοποιήσει την ανέλκυση δύο υποθαλάσσιων σεισμογράφων στην περιοχή της Καλντέρας, από τους οποίους θα πάρουν το καταγραφικό για να αντλήσουν δεδομένα και νέα στοιχεία.

Παράλληλα, νέοι φορητοί σεισμογράφοι πρόκειται να τοποθετηθούν στη νήσο Άνυδρο, όπου συνδυαστικά με μια υποθαλάσσια έρευνα που διεξήχθη τον Δεκέμβριο του 2024, θα δώσουν πληρέστερη εικόνα.

Επιπλέον, ωκεανογραφικά πλοία πρόκειται να ενταχθούν μέσα στο επόμενο διάστημα στις έρευνες, με Έλληνες αλλά και ξένους σεισμολόγους να ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να δοθούν ουσιαστικές απαντήσεις.

«Θα τους ανασύρουμε από τον βυθό, θα πάρουμε τα δεδομένα και θα δώσουν δεδομένα μικροσεισμικότητας. Κάποιες ομάδες κάνουν γεωδαιτικές μετρήσεις όχι μόνο στη Σαντορίνη αλλά και στα άλλα νησιά ώστε να καταλάβουμε την παραμόρφωση όλου του χώρου», σημείωσε η Εύη Νομικού, καθηγήτρια Γεωλογίας του ΕΚΠΑ, στο Mega.

Παπαζάχος: «Έχει μειωθεί αλλά παραμένει σε ισχύ το σενάριο των 6 Ρίχτερ»

Για τα σενάρια για την εξέλιξη των σεισμών μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και τη Χριστίνα Βίδου, ο καθηγητής Φυσικής Λιθόσφαιρας, Σεισμολογίας και Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος.

«Δεν έχουν αλλάξει πάρα πολλά πράγματα. Έχει μια μικρή ύφεση η ακολουθία, όμως πολλές φορές αυτές οι υφέσεις είναι και παροδικές. Δεν έχουμε μπει σε μια φάση που να πούμε ότι έχει πραγματικά μειωθεί σημαντικά η σεισμική δραστηριότητα. Γίνονται αρκετά 4,5άρια σε ομάδες αυτήν τη στιγμή. Χθες το βράδυ γίνονται σεισμοί αισθητοί από τους κατοίκους στις 5 και στις 7 η ώρα το πρωί, οπότε νομίζω ακόμα είναι πάρα πολύ νωρίς να κάνουμε μια εκτίμηση. Η φύση άλλωστε έχει άλλες μετρικές και αυτά τα πράγματα αλλάζουν σε επίπεδο μήνων και εβδομάδων και όχι ημερών», όπως είπε ο κ. Παπαζάχος, για να προσθέσει:

«Δεν υπάρχει κύριος σεισμός 5,2 Ρίχτερ όταν υπάρχουν πολλοί σεισμοί 5,1 και 5 και 4,9 που τον συνοδεύουν. Κύριος είναι ο σεισμός που ξεχωρίζει πολύ από τους άλλους, με πολλή διαφορά στο μέγεθος και κυριαρχεί σαν φαινόμενο, δηλαδή δημιουργεί κυριαρχία με πολύ συγκεκριμένη συμπεριφορά. Εδώ μιλάμε για μια ομάδα σεισμών, για αυτό και ονομάζεται σμηνοσειρά».

Ως προς τα 6 Ρίχτερ, απάντησε λέγοντας ότι «έχει ελαφρά απομακρυνθεί, αλλά είναι αρκετά σημαντική πιθανότητα». «Η πιθανότητα αυτή έχει μειωθεί, αλλά δεν έχει απομακρυνθεί τελείως και παραμένει σε ισχύ ως δυσμενέστερο σενάριο».

Εργαστήριο Σεισμολογίας ΕΚΠΑ: Πάνω από 11.700 σεισμοί μεταξύ 26 Ιανουαρίου και 7 Φεβρουαρίου

Το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ κατέγραψε πάνω από 11.700 σεισμούς μεταξύ 26 Ιανουαρίου και 7 Φεβρουαρίου.

«Τις τελευταίες δύο μέρες ο ρυθμός παρουσιάζεται μειωμένος το οποίο αφήνει αισιοδοξία. Ακόμα δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο κάποιου μεγαλύτερου σεισμού», είπε ο διευθυντής ερευνών Αστεροσκοπείου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης.

«Κανείς δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις με απόλυτη βεβαιότητα, αλλά υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία πως δεν θα οδηγηθούμε στο κακό σενάριο. Ευθύνη της κυβέρνησης ήταν -και αυτό κάναμε- να πάρουμε γρήγορα και συντεταγμένα όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα ώστε να δημιουργήσουμε ένα δίχτυ ασφάλειας για τους νησιώτες μας», έγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του.