Τον αρχηγό του Κόμματος της Ελευθερίας (FPÖ) Χέρμπερτ Κικλ δέχθηκε σήμερα ο πρόεδρος της Αυστρίας, Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπέλεν, στο πλαίσιο των συναντήσεων με όλα τα κόμματα που εξήγγειλε μετά τις εκλογές της περασμένης Κυριακής. Την ίδια ώρα, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωναν στη Βιέννη εναντίον του FPÖ και του ενδεχομένου να συμμετάσχει στην επόμενη κυβέρνηση.

Οι δύο πολιτικοί δεν έκαναν δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ενώ από το προεδρικό γραφείο έγινε λόγος για «τυπικά ευγενική» ατμόσφαιρα. Ο Κικλ έχει προαναγγείλει ότι θα αναφερθεί αύριο στη συνομιλία του με τον κ. Φαν ντερ Μπέλεν, τον οποίο έχει κατά το παρελθόν χαρακτηρίσει «γέρικη μούμια». Από την άλλη πλευρά ο πρόεδρος έχει τονίσει ότι θα κάνει δηλώσεις μόνο αφού θα έχει συναντηθεί και με τα πέντε κοινοβουλευτικά κόμματα. Επίσης μόνο τότε θα αναθέσει και την πρώτη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Σύμφωνα με το αυστριακό Σύνταγμα, είναι στην διακριτική ευχέρεια του προέδρου να αποφασίσει ποιος θεωρεί ότι διαθέτει το ρεαλιστικότερο σχέδιο για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού, ενώ δεν είναι υποχρεωτική ή «αυτόματη» η ανάθεση εντολής στο κόμμα που κέρδισε τις εκλογές.

Την προσεχή Δευτέρα ο Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπέλεν θα συναντηθεί με τον αρχηγό του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος (ÖVP) καγκελάριο Καρλ Νεχάμερ και με τον αρχηγό του Σοσιαλιστικού Κόμματος (SPÖ) Αντρέας Μπάμπλερ και την επομένη με τους αρχηγούς των NEOS Μπεάτε Μάινλ-Ράιζινγκερ και των Πρασίνων Βέρνερ Κόγκλερ. Όλα τα κόμματα εκτός από το ÖVP έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με την ακροδεξιά, ενώ το Λαϊκό Κόμμα έχει θέσει ως όρο την μη συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα του γνωστού για την ακραία ρητορική Χέρμπερτ Κικλ, ο οποίος ωστόσο διεκδικεί για τον εαυτό του την καγκελαρία.

Ενώπιον της πιθανότητας το FPÖ να ηγηθεί ενός κυβερνητικού συνασπισμού, τουλάχιστον 25.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στην Βιέννη, με συνθήματα όπως «Όχι συνασπισμός με τους ναζί». Σε πλακάτ ο Χέρμπερτ Κικλ εμφανιζόταν ως μαριονέτα του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, με έμμεση αναφορά στις φιλορωσικές θέσεις του FPÖ.

Στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, για πρώτη φορά στην μεταπολεμική Αυστρία, κέρδισε το FPÖ με 28,8% (+12,7), αφήνοντας δεύτερο το ÖVP με 26,3% (-11,2) και τρίτο το SPÖ με 21,1% (-0,04). Ακολουθούν οι φιλελεύθεροι NEOS με 9,1% (+1) και οι Πράσινοι με 8,2% (-5,7).

Πηγή: ΑΠΕ