Ο Στιβ Τζομπς υπήρξε μία από τις πιο ιδιαίτερες και αντισυμβατικές προσωπικότητες στον κόσμο της τεχνολογίας. Σαν σήμερα το 2011, πέθανε σε ηλικία 56 ετών από καρκίνο του παγκρέατος, σηματοδοτώντας το τέλος μιας εποχής για την Apple και την τεχνολογική βιομηχανία γενικότερα, αφού λίγοι μπορούσαν να συγκριθούν με το όραμα και την αποφασιστικότητα του δημιουργού του iPhone, του iPad και του Mac.

Ο Τζομπς γεννήθηκε το 1955 και από νεαρή ηλικία έδειξε την ιδιαίτερη έφεσή του στην τεχνολογία και την επιχειρηματικότητα. Το 1976, μαζί με τον Στιβ Βόζνιακ, ίδρυσε την Apple από το γκαράζ του πατρικού του σπιτιού στην Καλιφόρνια. Η Apple ΙΙ και αργότερα το πρώτο Macintosh έδωσαν στον Τζομπς τη φήμη του πρωτοπόρου, ωστόσο η πορεία του δεν ήταν χωρίς εμπόδια. Το 1985 απομακρύνθηκε από την ίδια του την εταιρεία, αλλά αυτή η ήττα τον ώθησε να ξεκινήσει από την αρχή, δημιουργώντας την NeXT και επενδύοντας στην Pixar, η οποία τελικά άλλαξε τον κόσμο του animation.

Όταν το 1997 επέστρεψε στην Apple, έθεσε ξανά τις βάσεις για μια νέα εποχή καινοτομίας, που άλλαξε τη ροή της ιστορίας. Από το 2001 με το iPod μέχρι την παρουσίαση του πρώτου iPhone το 2007 και του iPad το 2010, ο Στιβ Τζομπς δεν δημιούργησε απλώς προϊόντα, αλλά έδωσε μορφή στην τεχνολογία του μέλλοντος. Το όραμά του για συσκευές που «απλώς δουλεύουν» και που συνδέονται απρόσκοπτα με τον χρήστη επαναπροσδιόρισε τον τρόπο που επικοινωνούμε, εργαζόμαστε και διασκεδάζουμε.

6 παράξενες πληροφορίες για τον Στιβ Τζομπς, που ίσως δεν γνώριζες:

1. Αρνήθηκε να αναγνωρίσει την κόρη του, Λίζα: Ο Τζομπς αρνήθηκε την πατρότητα της κόρης του για χρόνια, παρόλο που τελικά ονόμασε έναν από τους πρώτους υπολογιστές της Apple ως «Apple Lisa».

2. Έκανε χρήση LSD: Ο Τζομπς πειραματιζόταν με ψυχεδελικά ναρκωτικά κατά τα νεανικά του χρόνια και επηρεάστηκε από τη βουδιστική φιλοσοφία και το βιβλίο «Be Here Now» του Ram Dass.

3. Ο μισθός του στην Apple ήταν 1 δολάριο το χρόνο: Από το 1997 και μετά, ο Τζομπς δέχτηκε να έχει έναν συμβολικό μισθό, ενώ τα έσοδά του προέρχονταν κυρίως από τις μετοχές του.

4. Το θρυλικό του ζιβάγκο: Το διάσημο μαύρο ζιβάγκο που φορούσε δημιουργήθηκε από τον σχεδιαστή Issey Miyake. Ο Τζομπς ήθελε αρχικά να υιοθετήσει ομοιόμορφες στολές για τους υπαλλήλους του στην Apple, εμπνευσμένος από την επίσκεψή του στα κεντρικά της Sony.

5. Εμπνεύστηκε το όνομα από ένα κτήμα με μηλιές: Ο Στιβ Τζομπς επέλεξε το όνομα «Apple» για την εταιρεία του λόγω μιας επίσκεψης σε ένα αγρόκτημα μήλων, ενώ ακολουθούσε μια αυστηρή φρουτοφαγική διατροφή. Είχε σκεφτεί αρκετά ονόματα, όπως «Matrix» και «Synergy», αλλά όταν είδε τα μήλα, του φάνηκε ότι το όνομα «Apple» ήταν απλό, φιλικό και πρωτότυπο.

6. Πήγαινε στο γραφείο ξυπόλυτος: Συνήθιζε να περπατά ξυπόλυτος στο γραφείο κατά τα πρώτα χρόνια της Apple σε μια προσπάθεια να απορρίψει τις παραδοσιακές εταιρικές κουλτούρες και να ενθαρρύνει ένα πιο ανοικτό και καινοτόμο περιβάλλον εργασίας. Ακόμα και αφού η Apple έγινε μια επιτυχημένη εταιρεία της λίστας Fortune 500, ο Τζομπς συνέχιζε να πηγαίνει στο γραφείο χωρίς παπούτσια ως σύμβολο της ελευθερίας και της απλότητας.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο

610: Ο έξαρχος της Αφρικής, Ηράκλειος, αναγορεύεται αυτοκράτορας του Βυζαντίου μετά την ανατροπή του διεφθαρμένου Φωκά.

1912: Η Ελλάδα κηρύσσει τον πόλεμο κατά των Οθωμανών. Ο Ελληνικός Στρατός διαβαίνει τα σύνορα και εισέρχεται στο έδαφος της Μακεδονίας.

1949: Συνέρχεται η 6η ολομέλεια του ΚΚΕ, στο Μπουρέλι της Αλβανίας, 38 ημέρες μετά τη λήξη του Εμφυλίου Πολέμου και αποφασίζει την επίσημη παύση του πυρός.Στα νέα καθήκοντα του κόμματος περιλαμβάνονται η ίδρυση ενός νόμιμου πλατιού αριστερού δημοκρατικού κόμματος και η έκδοση μιας αριστερής νόμιμης αθηναϊκής εφημερίδας.

1951: Το Τάγμα του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος Κορέας, μετά από τριήμερη σφοδρή επίθεση, καταλαμβάνει το ύψωμα 313 (Σκοτς) κοντά στον ποταμό Ιμτζίν. Πρόκειται για την πλέον αιματηρή επιχείρησή του με 28 νεκρούς και 87 τραυματίες.

1962: Οι Beatles κυκλοφορούν το πρώτο τους τραγούδι, το «Love Me Do».

2011: Την τελευταία του πνοή στην ηλικία των 56 ετών αφήνει ο συνιδρυτής, πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Apple, Στιβ Τζομπς, έπειτα από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο και άλλα προβλήματα υγείας που τον ταλαιπωρούσαν.

2021: Η Microsoft λανσάρει τα Windows 11, την τελευταία έκδοση του λειτουργικού συστήματος Microsoft Windows. Η αναβάθμιση στα Windows 11 θα είναι δωρεάν για τους χρήστες των Windows 10.

Γεννήσεις

1713 – Ντενί Ντιντερό, γάλλος φιλόσοφος

1936 – Βάτσλαβ Χάβελ, τσέχος πολιτικός

1951 – Μπομπ Γκέλντοφ, ιρλανδός τραγουδοποιός (The Boomtown Rats), συγγραφέας, ηθοποιός και πολιτικός ακτιβιστής (Live Aid).

Θάνατοι

1850 – Λογγίνος Χέυδεν, ολλανδικής καταγωγής ρώσος ναύαρχος. Ήταν ο διοικητής της ρωσικής ναυτικής μοίρας στη Ναυμαχία του Ναβαρίνου.

1918 – Ρολάν Γκαρός, γάλλος αεροπόρος

1934 – Ζαν Βιγκό, Γάλλος σκηνοθέτης

2011 – Στιβ Τζομπς, αμερικανός επιχειρηματίας

Επέτειοι – Παγκόσμιες Ημέρες

Διεθνής Ημέρα κατά της Πoρνείας
Παγκόσμια Ημέρα για τη Μηνιγγίτιδα
Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών
Πανευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών (EuroBirdwatch)

Σήμερα γιορτάζουν

Χαριτίνη, Μεθοδία, Ερμογένης