«Σήμερα είμαστε όλοι το ίδιο χαρούμενοι. Το ίδιο συγκινημένοι και περήφανοι και γιορτάζουμε τα 50 χρόνια της ΝΔ μας. Δεν γινόταν παρά να τα τιμήσουμε εδώ στην οδό Ρηγίλλης 18 στο πρώτο σπίτι του κόμματος που επέλεξε ο ιδρυτής μας Κωνσταντίνος Καραμανλής», είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο Κυριακός Μητσοτάκης στην εκδήλωση για τα 50 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας.

«Ο λόγος ανήκει πρώτα σε εσάς και το ηχηρό παρών που δίνετε. Θα είμαι όσο πιο σύντομος μπορώ. Αυτό που έχει σημασία αυτές τις στιγμές να τιμήσουμε τις αναμνήσεις του καθενός ξεχωριστά και να αντλήσουμε συμπεράσματα από όσα διδαχθήκαμε όλα αυτά τα χρόνια.

Για πολλούς από εμάς αυτά τα γραφεία ήταν το περιβάλλον όπου ξετυλίχτηκαν αλησμόνητες στιγμές της κομματικής μας ζωής.

Εμείς που θα είμαστε για πάντα ΟΝΝΕΔίτες, θα τα θυμόμαστε. Άλλοτε μας βρήκαν χαρούμενους αλλά ποτέ υποταγμένους. Η ΝΔ αποδεικνύεται η πιο ανθεκτική παράταξη της μεταπολίτευσης. Εδώ γεννήθηκαν διαχρονικές αξίες μας. Πάντοτε ήμασταν στο πλευρό του πολίτη», είπε.

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στην ιδρυτική διακήρυξη και ειδικά στις εντολές που στάθηκαν πυξίδα για τη ΝΔ επί μισό αιώνα.

«Μείναμε πάντα με σταθερότητα στη σωστή πλευρά της ιστορίας απέναντι στο σαράκι του διχασμού και το δηλητήριο του λαϊκισμού» επισήμανε.

Έκανε ειδική αναφορά στους καινούριους φίλους και είπε ότι το κόμμα είναι προορισμένο να είναι ένα με την πατρίδα. «Ξανά στη Ρηγίλλης στις πηγές μας και τη δύναμη» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αναφορά σε όλους τους πρώην προέδρους της ΝΔ και κάλεσε να τιμηθούν όλοι οι αρχηγοί παρόντες και απόντες.

«Όσο πλατύτερα απλώνονται τα κλαριά της ΝΔ, τόσο δικαιώνουν την ισχύ που έχουν οι ρίζες της»

Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι «δεν είναι σύμπτωση ότι η ΝΔ γεννήθηκε ταυτόχρονα με την επιστροφή στην ομαλότητα. Θεμελίωσε τη δημοκρατία και έδωσε την ευρωπαϊκή κατεύθυνση».

«Τα χαρακτηριστικά αυτά φάνηκαν ανάγλυφα στην εποχή των μνημονίων και ναι εμείς ήμασταν η παράταξη που κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη. Πληρώσαμε κομματικό τίμημα για να επιτελέσουμε το εθνικό μας καθήκον. Το 2019 λυτρώσαμε τον τόπο και δώσαμε τέλος στο ψέμα και την καθήλωση. Αυτή η πορεία θα διαρκέσει για πολύ ακόμα. Αυτή η παράταξη μας έδωσε πολλά και η μέρα της γιορτής της είναι η πιο κατάλληλη για να ανταποδώσουμε αυτή την προσφορά», είπε.

Και πρόσθεσε: «Να χαρίσουμε στην παράταξη τρεις συνεχόμενες κυβερνητικές θητείες. Δεν είναι σήμερα η στιγμή μεγάλων πολιτικών απολογισμών», είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στην πανδημία, τη θωράκιση της άμυνας, την προστασία των συνόρων. «Όλα αυτά η κοινωνία τα ξέρει. Από το 112 έως την επιστολική ψήφο, τις ψηφιακές συναλλαγές, τη μάχη της νομιμότητας παντού. Μια τέτοια σύντομη αναδρομή μας βοηθά να δούμε από που ξεκινήσαμε. Θα φτάσουμε στην Ελλάδα του 2027», είπε περιγράφοντας τις κεντρικές του δεσμεύσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή και στα λόγια του: «εγώ δεν υπήρξα ούτε δεξιός ούτε κεντρώος ούτε αριστερός αλλά ανεπηρέαστος από δογματισμούς για να επιλέγω κάθε φορά τη λύση που συμφέρει τον τόπο μου».

«Δημιούργησε ένα κόμμα αξιών και όχι άκαμπτων ιδεολογιών», υπογράμμισε.

«Ήταν πραγματιστής πολιτικός και ευρωπαϊστής και αντιλαϊκιστής και δεν κολάκεψε ποτέ την κοινή γνώμη, Συνεργάστηκε με τους ικανότερους δίχως κομματικές ταμπέλες. Ήταν ουσιαστικά προοδευτικός. Ήθελε τον διαρκή εκσυγχρονισμό και αυτή η παρακαταθήκη του είναι η καλύτερη απάντηση στους λίγους που θέλουνε μια περιχαρακωμένη παράταξη κλειστή συμπλεγματική και ηττοπαθή».

«Όσο πλατύτερα απλώνονται τα κλαριά της ΝΔ, τόσο δικαιώνουν την ισχύ που έχουν οι ρίζες της. Το 2016 πήρα μια εντολή από όλους σας να ανοίξω το κόμμα μου. Έτσι και έγινε και αυτό το φιλελεύθερο μέτωπο επικράτησε σε όλες τις μάχες που δώσαμε. Στις τελευταίες με μεγαλύτερο ποσοστό από τις προηγούμενες».

«Σε μια ευρύχωρη παράταξη κάποιες στιγμές, δεν θα συμφωνούν, προφανώς, όλοι σε όλα, όμως, θα συμφωνούν οι πολλοί σε πολλά, ειδικά στα θέματα που είναι κρίσιμα για την πατρίδα».

«Οι απλοί νεοδημοκράτες ξεχωρίζετε τα κουτσομπολιά που απασχολούν ένα μικρό σύστημα πέριξ της πλατείας Κολωνακίου»

«Αυτό είναι και το μήνυμα της ιστορικής Ρηγίλλης. Ο πυρσός μας μπορεί να αλλάζει μορφή αλλά μένει άσβεστος όποια μορφή και αν παίρνει, είπε και θυμήθηκε την 1η Σεπτεμβρίου του 1984 όταν είδε για πρώτη φορά αρχηγό τον πατέρα του Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Εδώ μπήκα ως νέος βουλευτής το 2004 πριν 20 χρόνια. Τα κτίρια αλλάζουν αλλά αυτό που δεν αλλάζει είναι ο κομματικός μας κορμός.

Το είδα και χθες αυτό από πρώτο χέρι στη συνάντησή μου με τους πολίτες του Έβρου τον οποίο η παράταξη έχει χρέος να θωρακίσει. Εσείς οι απλοί νεοδημοκράτες ξέρετε να ξεχωρίζετε τα κουτσομπολιά που απασχολούν ένα μικρό σύστημα πέριξ της πλατείας Κολωνακίου. Εσείς μας βοηθάτε να μαθαίνουμε από τα λάθη μας και να γινόμαστε καλύτεροι».

«Έχουμε μπροστά μας μια καθαρή τριετία για να κάνουμε πράξη το όραμά μας», είπε κλείνοντας ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι «με τα διδάγματα του μισού αιώνα είναι χαραγμένα στο DNA μας».

Δείτε την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση