Σε διπλό δικαστικό ταμπλό κινείται εκτός από την υπόθεση του Βατοπεδίου και αυτή που αφορά την έκδοση του δομημένου ομολόγου των 280 εκατομμυρίων ευρώ, που υπερτιμολογημένο κατέληξε σε τέσσερα ασφαλιστικά ταμεία.

Σε αμιγώς δικαστικό επίπεδο η ανακριτική έρευνα είχε σχεδόν τελειώσει. Οι διαφορετικές καταθέσεις όμως, για τη διαδρομή των χρημάτων που κατά τις αρχές θεωρείται «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» που έδωσαν καταθέτοντας στη Βουλή ως μάρτυρες βασικοί κατηγορούμενοι στην υπόθεση, οδήγησαν τον εφέτη-ειδικό ανακριτή Γιώργο Λέκκα να τους ξανακαλέσει για συμπληρωματική απολογία.

Έτσι, αυτές τις μέρες οι προφυλακισμένοι νόμιμοι εκπρόσωποι της χρηματιστηριακής εταιρείας Ακρόπολις Γιώργος Αποστολίδης και Σοφοκλής Πρινιωτάκης θα ξαναπάρουν τη σκυτάλη των απολογιών.

Στόχος του δικαστικού λειτουργού είναι να διαπιστώσει αν οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι έχουν διαπράξει επιπλέον το αδίκημα της δωροδοκίας για να καταφέρουν να μπουν στο παιχνίδι της διακίνησης του συγκεκριμένου ομολόγου.

Για το λόγο αυτό δεν αποκλείεται αν χρειαστεί να υπάρξει και κατ’ αντιπαράσταση εξέταση των δύο κατηγορουμένων, που φαίνεται να δίνουν διαφορετικές εκδοχές για την κατάληξη μεγάλου χρηματικού ποσού που συνδέεται με την αγορά του επίμαχου ομολόγου.

Ανεξάρτητα, πάντως από τη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης η εξεταστική επιτροπή της Βουλής «είδε» υπουργικές ευθύνες και σε αυτή την υπόθεση. Με το πόρισμά της σηματοδοτεί νέο κύκλο κοινοβουλευτικών εργασιών, σε προανακριτικό επίπεδο, για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων.