Η υπόθεση των «ιερών ανταλλαγών» μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της Μονής Βατοπεδίου κυριάρχησε στο ημερολόγιο της δικαιοσύνης και τη χρονιά που φεύγει.
Δύο ήταν οι σημαντικότερες στιγμές. Η πρώτη ήταν η κλήση σε απολογία του πρώην διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Γιάννη Αγγέλου και δεξί χέρι του Κ. Καραμανλή για ηθική αυτουργία σε κακουργηματική απιστία. Και η δεύτερη η πρόσφατη δίωξη από τη Βουλή και η παραπομπή πρώην υπουργών στη δικαιοσύνη να λογοδοτήσουν. Και αυτό παρά το γεγονός ότι το σύνολο του νομικού κόσμου συμφωνεί πως τα υπουργικά αδικήματα έχουν πλέον παραγραφεί, καθώς έχουν συμπληρωθεί δύο κοινοβουλευτικές σύνοδοι και δεν είχε κινηθεί εναντίον τους καμία ποινική διαδικασία.
Ο Γ. Αγγέλου, ο οποίος αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή του στην υπόθεση του Βατοπεδίου, μετά από 11ωρη απολογία έφυγε «φορτωμένος» με την υποχρέωση να πληρώσει ως εγγύηση 400.000 ευρώ για να παραμείνει ελεύθερος. Μέσα στα επόμενα 24ωρα ο κατηγορούμενος επικαλούμενος οικονομικούς λόγους προσέφυγε κατά της απόφασης αυτής, ζήτησε και τελικά πέτυχε τη μείωση του ποσού της εγγυοδοσίας από 400.000 σε 150.000 ευρώ.
Από το γραφείο της ανακρίτριας στο Εφετείο Αθηνών έχουν περάσει και άλλοι κατηγορούμενοι, πρώην μέλη της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου αλλά και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Η δικαστική έρευνα όμως, για τα μη πολιτικά πρόσωπα έχει πλέον… παγώσει, καθώς πρέπει πρώτα να αποφανθεί το δικαστικό συμβούλιο του Αρείου Πάγου τι μέλει γενέσθαι με το «αγκάθι» των ποινικών ευθυνών των πρώην υπουργών και μετά να ξαναπάρουν μπρος οι μηχανές της τακτικής δικαιοσύνης για την υπόθεση του Βατοπεδίου που θα βρεθεί και στο επίκεντρο του «δικαστικού αστερισμού» για το επόμενο έτος.