Ο διαπρεπής κωμικός Ρόμπιν Ουίλιαμς, γνωστός για τις φρενήρεις παραστάσεις και το μοναδικό του χιούμορ, δεν είναι πια μαζί μας.
Με την είδηση του ξαφνικού θανάτου του να προκαλεί παγκόσμια θλίψη, ο ηθοποιός βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στην Καλιφόρνια και οι αστυνομικές αρχές έκαναν αμέσως λόγο για αυτοκτονία.
Ο αγαπημένος και βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 63 ετών, μαχόταν εδώ και χρόνια με την κατάθλιψη, η οποία τον είχε φέρει στο κατώφλι της κατάχρησης αλκοόλ και ναρκωτικών.
Παρά το τραγικό του τέλος, ο πλανήτης θα θυμάται τον αλησμόνητο ηθοποιό για το γέλιο που μας χάρισε απλόχερα και για τους υπέροχους φυσικά ρόλους του…
Πρώτα χρόνια
Πριν γίνει ένας από τους αγαπημένους κωμικούς της οικουμένης, ο Ρόμπιν Ουίλιαμς γεννήθηκε στις 21 Ιουλίου 1951 στο Σικάγο μέσα σε μεσοαστική οικογένεια. Ολοκληρώνοντας το σχολείο, φοίτησε στο Claremont Men’s College και το College of Marin, πριν κάνει την κίνηση που θα του άλλαζε τη ζωή, να φοιτήσει δηλαδή στη φημισμένη δραματική σχολή του Juilliard School της Νέας Υόρκης.
Εκεί θα γίνει φίλος και συγκάτοικος με τον συνάδελφό του Κρίστοφερ Ριβ, ενώ μετά την αποφοίτηση θα ασχοληθεί με το stand-up comedy, γεγονός που θα τον φέρει σε σκηνές του Σαν Φρανσίσκο και του Λος Άντζελες. Εκεί θα γίνει αμέσως γνωστός ως κωμικός και τα φρενήρη νούμερά του θα βρουν μεγάλη απήχηση στον κόσμο…
Εμπορική επιτυχία
Με το όπλο του χιούμορ στην υποκριτική του φαρέτρα, ο Ουίλιαμς θα εμφανιστεί σε γνωστά τηλεοπτικά σόου της Αμερικής, πριν γίνει ευρύτερα γνωστός στις ΗΠΑ από τον ρόλο του ως εξωγήινος Mork! Ο χαρακτήρας ντεμπούταρε στη σειρά «Happy Days» και τέτοια ήταν η λαοφιλία του που σύντομα απέκτησε τη δική του τηλεοπτική σειρά: το «Mork & Mindy» έκανε πρεμιέρα το 1978 και στα 4 χρόνια της τηλεοπτικής ζωής του έκανε τον Ουίλιαμς γνωστό στα πέρατα της Αμερικής.
Το 1981 ήρθε η μεγάλη στιγμή του, όταν εξασφάλισε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στον κινηματογραφικό «Ποπάι» του Ρόμπερτ Άλτμαν!
Μια σειρά από κινηματογραφικές εμφανίσεις ακολουθούν στα χρόνια που θα έρχονταν, αποδεικνύοντας τόσο το ασύλληπτο κωμικό του ταλέντο όσο και την ικανότητά του βέβαια να ενσαρκώνει «σοβαρούς» ρόλους. Ο Ουίλιαμς πρωταγωνίστησε στο φιλμ του 1982 «The World According to Garp» αλλά και στο «Hudson» (1984), αν και η μεγάλη του κινηματογραφική στιγμή θα ερχόταν το 1987 με το υπέροχο αντιπολεμικό έπος «Good Morning Vietnam».
Επόμενη επιτυχία το «Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών» (1989), όπου μάγεψε το κοινό και ενέπνευσε πολλούς ως ο ελεύθερα σκεπτόμενος καθηγητής John Keating. Και οι δύο ταινίες τού εξασφάλισαν υποψηφιότητα για Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου…
Προσωπικές περιπέτειες και καριέρα
Παρά το γεγονός ότι η καριέρα του σημείωνε μόνο ανοδική πορεία, ο Ουίλιαμς αντιμετώπιζε προσωπικές δυσκολίες. Η κατάθλιψη που έκανε την εμφάνισή της νωρίς στη ζωή του, ήδη από την εποχή του «Mork and Mindy», τον οδήγησε στο αλκοόλ και την κοκαΐνη, σε έναν εθισμό που θα κρατούσε για περισσότερες από δύο δεκαετίες.
Ταυτοχρόνως, ο ασταθής ψυχισμός του τον οδήγησε σε αρκετά ταραχώδη ερωτικά ειδύλλια: την ώρα που ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Valerie Velardi, ο Ουίλιαμς την απατούσε κατ’ εξακολούθηση, πριν πάρει το ζευγάρι οριστικό διαζύγιο το 1988.
Την επόμενη χρονιά, ο γνωστός ηθοποιός παντρεύτηκε την νταντά του γιου του, τη Marsha Garces.
Ωστόσο, παρά τον ταραχώδη βίο του εκτός κάμερας, η καριέρα του συνέχιζε να εκτοξεύεται. Το 1990 εμφανίστηκε στο δράμα «Awakenings», ενώ την επόμενη χρονιά εξασφάλισε την τρίτη υποψηφιότητά του για το χρυσό αγαλματίδιο ενσαρκώνοντας τον άνεργο Parry στη δραματική ταινία «The Fisher King».
Σειρά είχαν κατόπιν μια σειρά από οικογενειακές ταινίες: ενσάρκωσε τον Πίτερ Παν στο «Hook» (1991), δάνεισε τη φωνή του στο τζίνι του «Αλαντίν» της Disney (1992) και έπαιξε στα οικογενειακά φιλμ «Mrs. Doubtfire» (1993), «Jumangi» (1995) και «Flubber» (1997).
Ο Ουίλιαμς επέστρεψε στις «ενήλικες» ταινίες το 1996 με το «Birdcage» και την επόμενη χρονιά έμελλε να γνωρίσει νέες επιτυχίες με το «Good Will Hunting» (1997), ταινία που θα του φέρει το πολυπόθητο χρυσό αγαλματίδιο, αν και σε Β’ Ανδρικό Ρόλο.
Στα επόμενα χρόνια, ο Ουίλιαμς ανέλαβε μια ποικιλία ρόλων που απέδειξαν για άλλη μια φορά το πολύπλευρο του ταλέντου του: χιουμορίστας γιατρός στο «Patch Adams» (1998), εβραίος στη ναζιστική Γερμανία στο «Jakob the Liar» (1999), ανθρωποειδές στο «Bicentennial Man» (1999) και φωνή του Dr. Know στο «AI: Artificial Intelligence» (2001).
Περισσότεροι δραματικοί ρόλοι
Παρά το γεγονός ότι ήταν ευρύτερα γνωστός για το ανεπανάληπτο χιούμορ του, ο Ρόμπιν Ουίλιαμς δεν δίστασε να εξερευνήσει κινηματογραφικά πιο «σκοτεινούς» ρόλους, όπως του ανατριχιαστικού εμφανιστή φωτογραφιών στο «One Hour Photo» (2002), του συγγραφέα στο «Insomnia» (2002) και του ραδιοφωνικού παραγωγού που βρίσκεται μπλεγμένος σε ένα μυστήριο στο «The Night Listener» (2006).
Ταυτοχρόνως, επιστρέφει στο κωμικό ρεπερτόριο το 2006 με τη σάτιρα της αμερικανικής πολιτικής «Man of the Year», ενώ την ίδια χρονιά θα ενσαρκώσει τον πρόεδρο Ρούσβελτ στη δημοφιλή ταινία του Μπεν Στίλερ «Μια Νύχτα στο Μουσείο».
Το καλοκαίρι του 2006, ο εθισμός του στο αλκοόλ υποτροπίασε και αναγκάστηκε να αποτανθεί σε κέντρο αποτοξίνωσης τον Αύγουστο.
Ο ηθοποιός βγήκε από τη μάχη πιο δυνατός και σύντομα ήταν έτοιμος για τη νέα κινηματογραφική του περιπέτεια: την κωμωδία «License to Wed» του 2007…
Πρόσφατη καριέρα και βιογραφικά στοιχεία
Τον Σεπτέμβριο του 2008 ο Ρόμπιν Ουίλιαμς εγκαινίασε την εκτεταμένη περιοδεία του με το stand-up comedy νούμερό του «Weapons of Self Destruction», το οποίο επικέντρωσε «στους κοινωνικούς και πολιτικούς παραλογισμούς». Την ίδια χρόνια χώρισε από τη δεύτερη σύζυγό του, επικαλούμενος αγεφύρωτες διαφορές.
Τον Μάρτιο του 2009 αναγκάστηκε να διακόψει το one-man show του, καθώς ο φρενήρης ρυθμός και οι απανωτές εμφανίσεις άφησαν το στίγμα τους στην υγεία του. Ο ηθοποιός υποβλήθηκε σε εγχείριση ανοιχτής καρδιάς και την ώρα που ανάρρωνε ακόμα ανέλαβε νέους ρόλους: ενσάρκωσε για άλλη μια φορά τον Τέντι Ρούσβελτ στο δεύτερο φιλμ της «Νύχτας στο Μουσείο» («Night at the Museum: Battle of the Smithsonian»), ενώ τον Νοέμβριο του 2009 εμφανίστηκε δίπλα στον Τζον Τραβόλτα στην ταινία της Disney «Old Dogs».
Παρά το πρόβλημα της υγείας του, ο Ουίλιαμς συνέχισε να δουλεύει με πυρετώδεις ρυθμούς, εμφανιζόμενος σε τηλεοπτικές σειρές και ανεβαίνοντας στο σανίδι του Μπρόντγουεϊ. Το 2011 δάνεισε για άλλη μια φορά τη φωνή του σε καρτουνίστικο χαρακτήρα, τώρα στο sequel του «Happy Feet Two», ενώ τον Οκτώβριο παντρεύτηκε για τρίτη φορά, τη Susan Schneider.
Το 2013 εμφανίστηκε σε δύο δεύτερους ρόλους, τόσο στη ρομαντική κομεντί «The Big Wedding» όσο και στο δράμα «The Butler». Αφού έκανε ένα σύντομο πέρασμα από την τηλεόραση με δική του σειρά, το «The Crazy Ones», που κόπηκε έπειτα από τον πρώτο της κύκλο, πρωταγωνίστησε το 2014 στο φιλμ «Angriest Man in Brooklyn».
Στην προσωπική του ζωή, ο Ρόμπιν Ουίλιαμς απέκτησε τρία παιδιά, έναν γιο με την πρώτη του σύζυγο (Zachary) και δύο ακόμα παιδιά με τη δεύτερη γυναίκα του (Zelda και Cody).
Στις 11 Αυγούστου 2014, ο 63χρονος ηθοποιός βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στη Βόρεια Καλιφόρνια. Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του σερίφη, ο Ρόμπιν Ουίλιαμς αυτοκτόνησε με απαγχονισμό…
Δείτε όλα τα πρόσωπα που φιλοξενούνται στη στήλη «Πορτραίτα» του newsbeast.gr