Όταν κατέφτασε το καλοκαιράκι του 1984 στον ΠΑΟ ο νεαρός παίκτης του Πανιωνίου και φόρεσε τη φανέλα με το Νο 7, ένα ανεπανάληπτο φαινόμενο των ελληνικών γηπέδων είχε μόλις γεννηθεί. Ένα κοφτερό ποδοσφαιρικό μυαλό που έμελλε να αποτελέσει φόβητρο για κάθε τερματοφύλακα που αγωνιζόταν στο εγχώριο πρωτάθλημα και να γράψει ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια στην ιστορία του συλλόγου. Ο γιος του επίσης σπουδαίου ποδοσφαιριστή Θανάση Σαραβάκου έγινε αμέσως ηγέτης της «πράσινης» επίθεσης. Ταχύτατος, πανέξυπνος, γκολτζής και άριστος γνώστης της ποδοσφαιρικής τεχνικής, αγωνίστηκε 15 χρόνια στο «τριφύλλι» (με ένα μικρό διάλειμμα), κέρδισε σωρεία τίτλων και διακρίσεων εντός και εκτός Ελλάδας, αναδείχτηκε επανειλημμένως πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος και αποτέλεσε ένα φοβερό επιθετικό δίδυμο με τον άλλο μεγάλο σκόρερ, Κριστόφ Βαζέχα. Ο διαχρονικός «μικρός» σκόραρε 260 γκολ σε 433 συνολικά αγώνες, κάτι που τον κατατάσσει δικαιωματικά στους κορυφαίους επιθετικούς που είδαν ποτέ τα ελληνικά γήπεδα. Και βέβαια μόνο στερημένος για διακρίσεις δεν ήταν, καθώς πέρα από τους τίτλους που κατέκτησε με τον Παναθηναϊκό, ο Σαραβάκος έζησε αμέτρητες ευρωπαϊκές χαρές, σκοράροντας μάλιστα 25 φορές σε 20 παιχνίδια. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τα κλασικά γκολ του κόντρα στη Γιουβέντους το 1987 (1-0) και στη Γκέτεμποργκ το 1991, εκεί όπου έστειλε την μπάλα στα δίχτυα μετά την περίφημη ντρίμπλα σε τηλεφωνικό θάλαμο, θυμίζοντας τον άλλο μεγάλο του ελληνικού ποδοσφαίρου, Βασίλη Χατζηπαναγή; Σπεσιαλίστας στις εκτελέσεις φάουλ, ο παίκτης-σημαία του «τριφυλλιού» γνώρισε την αποθέωση εντός και εκτός γηπέδων, κόσμησε με την παρουσία του την εθνική μας ομάδα και πέρασε στα κιτάπια του εγχώριου ποδοσφαίρου ως ένας από τους καλύτερους μπαλαδόρους που έβγαλε ποτέ η χώρα μας. Και βέβαια ξεχωριστή ιστορία έγραψε ο ιδιαίτερος τρόπος με τον οποίο πανηγύριζε τα γκολ με το τσουβάλι που σκόραρε: ένα σύντομο σπριντ, άλμα και η δεξιά γροθιά στον αέρα! Ο χαρακτηριστικότερος ίσως πανηγυρισμός έλληνα ποδοσφαιριστή, τον οποίο προσπαθούσαν εξάλλου να μιμηθούν όλοι οι πιτσιρικάδες στις αλάνες για χρόνια…
Πρώτα χρόνια
Ο Δημήτρης Σαραβάκος γεννιέται στις 29 Ιουλίου 1961 στη Νέα Σμύρνη της Αθήνας ως γιος του διεθνούς ποδοσφαιριστή του Πανιωνίου, Θανάση Σαραβάκου. Το μήλο έπεσε φυσικά κάτω από τη μηλιά και ο τζούνιορ Σαραβάκος μεγαλώνει μέσα στα γήπεδα με τη στρογγυλή θεά για συντροφιά. Όταν το ταλέντο του δεν χωρούσε πια στις ομάδες των μικρών, προωθήθηκε στην κανονική ομάδα του Πανιωνίου, έχοντας κλείσει μόλις τα 16 του χρόνια. Ήταν στην αγωνιστική σεζόν 1977-78 που θα κάνει το ντεμπούτο του στα γήπεδα της μεγάλης κατηγορίας, αν και από σπόντα. Κι αυτό γιατί η πρώτη επαγγελματική συμμετοχή του «μικρού Σαραβάκου» σημειώθηκε σε μια αγωνιστική όπου οι περισσότερες ομάδες συμμετείχαν στην απεργία του ΠΣΑΠ και παρατάχθηκαν με παίκτες από τις ακαδημίες τους! Κι όμως, στις 26 Δεκεμβρίου 1977, το φιντάνι του Πανιωνίου παίζει και στα 90 λεπτά της εντός έδρας αναμέτρησης με τον Άρη (2-2) και -σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής- διακρίθηκε κιόλας στο χορτάρι. Παρά την πολύ καλή εμφάνιση, αυτή έμελλε να είναι η μοναδική φορά που αγωνίστηκε τη σεζόν 1977-78. Την επόμενη αγωνιστική χρονιά, επιστρέφει στον Πανιώνιο ο Πάνος Μάρκοβιτς και από τον Δεκέμβριο του 1978 ο νεαρός μεσοεπιθετικός δείχνει να καθιερώνεται στην ομάδα. Παίρνει μέρος σε 9 ματς την περίοδο 1978-79 (αλλά και τον πρώτο του τίτλο, το Κύπελλο Ελλάδας) και σε άλλα 12 το 1979-80. Αγωνιζόμενος πότε σαν δεύτερος επιθετικός και πότε σαν δεξί εξτρέμ, ο Σαραβάκος άνοιξε λογαριασμό με τα γκολ στην πρώτη ουσιαστικά γεμάτη σεζόν του στον Πανιώνιο, το 1980-81, όταν σκοράρει 4 γκολ στους 33 αγώνες που πήρε μέρος. Ο σεφτές γίνεται στις 14 Δεκεμβρίου 1980 και στο 36ο λεπτό της εντός έδρας αναμέτρησης με την Παναχαϊκή (2-1). Ακολούθησαν τρία ακόμα γκολ αλλά και δύο κερδισμένα πέναλτι, ένα από τα σήματα-κατατεθέν του σπεσιαλίστα αργότερα Σαραβάκου. Από κει κι έπειτα η άνοδός του είναι εκθετική. Ο Νίκος Αναστόπουλος παίρνει μεταγραφή για τον Ολυμπιακό και ο «μικρός» μετατρέπεται στον φυσικό ηγέτη της ομάδας. Την επόμενη τριετία, μέχρι τη μετακίνησή του στον Παναθηναϊκό το 1984, σκοράρει 34 γκολ σε 89 αναμετρήσεις, αν και ο Πανιώνιος θα φτάσει μόνο μέχρι την έβδομη θέση του πρωταθλήματος το 1981-82, την αποδοτικότερη χρονιά του στον σύλλογο της Νέας Σμύρνης (13 γκολ σε 31 συμμετοχές).
Οι αξιοσημείωτες επιδόσεις του θα τον φέρουν στις τάξεις της Εθνικής Ελλάδας, καθώς στην περίοδο 1983-84 περιλαμβανόταν μεταξύ των πολλά υποσχόμενων ελλήνων ποδοσφαιριστών, έχοντας βάλει άλλα 10 γκολ αυτή την αγωνιστική χρονιά. Η πολύ καλή τελευταία σεζόν του στον Πανιώνιο και οι καλές εμφανίσεις του με την εθνική ομάδα τράβηξαν τον ενδιαφέρον του Παναθηναϊκού, ο οποίος έσπευσε να τον καπαρώσει έναντι του σεβαστού ποσού των 60 εκατ. δραχμών, κλείνοντας τη μεταγραφή στο άψε σβήσε. Στα εφτά χρόνια που πέρασε με την κυανέρυθρη φανέλα σκόραρε 35 γκολ σε 142 αγώνες)…
Όταν ο «μικρός» έγινε «Μητσάρας»
Το καλοκαίρι του 1984 ο Δημήτρης Σαραβάκος βρίσκεται στις τάξεις του Παναθηναϊκού, στον οποίο καθιερώνεται με το καλημέρα: τα 15 γκολ του στα 23 ματς που έπαιξε στην πρώτη του χρονιά δεν αφήνουν αμφιβολία! Ο «μικρός» αναδείχτηκε δεύτερος σκόρερ του πρωταθλήματος (πίσω από τον Θωμά Μαύρο), δείχνοντας εξαίσια δείγματα του πλούσιου ταλέντου του. Ο Σαραβάκος χρειάστηκε μόλις 66 λεπτά για να σκοράρει στο ντεμπούτο του με τη φανέλα του Παναθηναϊκού και να βάλει τις βάσεις για τη νίκη με 2-0 επί του ΟΦΗ. Ο Σαραβάκος έγινε ο άνθρωπος των μεγάλων αγώνων, όπως εξάλλου είχε φανεί για πρώτη φορά στις 19 Μαΐου 1984, όταν ο Πανιώνιος έδινε αγώνα μπαράζ για την παραμονή του στην Α’ Εθνική με τον ΠΑΣ Γιάννινα και χάρη στο γκολ του στο 104’ της παράτασης, ο σύλλογος της Νέας Σμύρνης δεν γεύτηκε το πικρό ποτήρι του υποβιβασμού (2-0 το τελικό αποτέλεσμα). Σαραβάκος, Βέλιμιρ Ζάετς και Χουάν Ραμόν Ρότσα συναποτελούν την επιθετική τριπλέτα του Παναθηναϊκού και γράφουν ένα μεγάλο κεφάλαιο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο «μικρός» σημειώνει και δύο χατ τρικ (με Απόλλωνα Καλαμαριάς και Παναχαϊκή) και γίνεται αυτομάτως σημαία του «τριφυλλιού»!
Για την επόμενη δεκαετία, ο «Μητσάρας» είναι ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης της «πράσινης» ΠΑΕ κατακτώντας τρία πρωταθλήματα (1986, 1990, 1991), έξι κύπελλα (1986, 1988, 1989, 1991, 1993, 1994) και τρία Σούπερ Καπ (1988, 1993,1994)! Η τετραετία δε 1984-1988 του ανήκει ολότελα. Πέρα από την τρομερή πορεία μέχρι την ημιτελική φάση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, ο Παναθηναϊκός κατατρόπωσε τον Ολυμπιακό στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας το 1986 με 4-0 (και λίγους μήνες αργότερα στο πρωτάθλημα με 1-4!) και απέκλεισε εντωμεταξύ τη Γιουβέντους στον δεύτερο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Οι επιτυχίες αυτές είχαν ονοματεπώνυμο και δεν ήταν άλλο από του Δημήτρη Σαραβάκου, που σκόραρε τόσο στις αναμετρήσεις με την πειραιώτικη ΠΑΕ όσο και στα δύο ματς με τη «Μεγάλη Κυρία» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, παίρνοντας τελικά την πρόκριση. Ήταν τη σεζόν 1987-1988, στο πλαίσιο του δεύτερου γύρου του Κυπέλλου UEFA, όταν ο Παναθηναϊκός υποδέχτηκε τη Γιουβέντους στο Ολυμπιακό Στάδιο με τον Σαραβάκο σε μεγάλα κέφια. Όταν η μπάλα του στρώθηκε λίγο έξω από τη μεγάλη περιοχή, ο «μικρός» έπιασε χωρίς να το πολυσκεφτεί μια σουτάρα που έγραψε στον φωτεινό πίνακα το 1-0 (τελικό).
Στον επαναληπτικό του Τορίνο, η Γιούβε επικράτησε με 3-2, χάνοντας τελικά την πρόκριση από την ελληνική ομάδα. Κι εδώ η συνεισφορά του Σαραβάκου ήταν καταλυτική, αφού κατάφερε να ανοίξει το σκορ για τους «πράσινους» και να εξασφαλίσει μια μεγάλη πρόκριση κόντρα στις πιθανότητες!
Σαραβάκος και… παραλίγο Ολυμπιακός
Ιδιαίτερη μνεία οφείλει να γίνει στο ιστορικό χατ τρικ του Δημήτρη Σαραβάκου επί του Ολυμπιακού στην ημιτελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδας της σεζόν 1989-90. Παρά το γεγονός ότι το τελικό 3-3 στην παράταση έδωσε στους «ερυθρόλευκους» την πρόκριση στον τελικό, τα τρία γκολ του Σαραβάκου έγραψαν τη δική τους ιστορία.
Πώς να μη θελήσει να τον κλέψει ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού, Γιώργος Κοσκωτάς, το 1988 όταν έφτασε να του προσφέρει το αμύθητο ποσό των 600 εκατ. δραχμών(!) για να ντυθεί στα ερυθρόλευκα; Το πακέτο των εξτρά παροχών που του πρόσφερε ο μεγαλομέτοχος της πειραιώτικης ομάδας προκαλούσε ίλιγγο στην εποχή: «1.000.000 δραχμές ετήσιο μισθό, ειδικά πριμ συμμετοχών, τερμάτων και τίτλων, σπίτι και επαγγελματική αποκατάσταση των συγγενών στη Γραμμή ΑΕ [εκδοτικό όμιλο του Κοσκωτά] και την Τράπεζα Κρήτης». Λίγες ημέρες αργότερα, στη 1:00 μετά τα μεσάνυχτα, λαμβάνει χώρα το κινηματογραφικού τύπου ραντεβού στο άλσος της Νέας Σμύρνης, όταν ο Σαραβάκος ειδοποιείται να συναντήσει τον μικρό αδελφό του Κοσκωτά, Σταύρο, για να εισπράξει την προκαταβολή του. Ο διεθνής ποδοσφαιριστής έμεινε κάγκελο μόλις είδε τι τον περίμενε: δύο βαλίτσες της Τράπεζας Κρήτης με 50 εκατομμύρια η καθεμιά! Μέσα τους υπήρχε και ένα κλειδί τραπεζικής θυρίδας, στην οποία υπήρχαν τα συμβόλαια που θα υπέγραφαν οι δύο πλευρές και μια επιταγή 500 εκατ. δραχμών. Ο Σαραβάκος συναντιέται με τον Γιώργο Βαρδινογιάννη, ο οποίος δεν μπορεί να του δώσει περισσότερα. Στο ντέρμπι των αιωνίων πάντως στις 6 Νοεμβρίου 1988, ο Παναθηναϊκός κερδίζει τον Ολυμπιακό με 2-1 και ο Σαραβάκος πετυχαίνει το νικητήριο τέρμα με πέναλτι. Στους πανηγυρισμούς των «πράσινων» φιλάθλων, οι «ερυθρόλευκοι» απαντούν από την εξέδρα με νόημα «στη θυρίδα 202 είναι του Μήτσου το δελτίο» (η μοιραία θυρίδα είχε νούμερο 202Α)! Όπως ξέρουμε όμως, σύντομα θα ξεσπούσε το Σκάνδαλο Κοσκωτά και τα 500 εκατ. δραχμές που φημολογούνταν ότι υπήρχαν στη θυρίδα 202Α της τράπεζας Κρήτης κατασχέθηκαν. Ο Σαραβάκος, έπειτα από διαβουλεύσεις με την Τράπεζα Κρήτης, επέστρεψε την προκαταβολή των 100 εκατ. και παρέμεινε «πράσινος». Του έμειναν μόνο οι δυο άδειες βαλίτσες και το κλειδί ως ενθύμια, όπως εξομολογήθηκε ο ίδιος το 1998 σε συνέντευξή του, σχολιάζοντας σχετικά για το αναπάντεχο γεγονός: «Πώς αισθάνομαι; Σαν να κέρδισα τον πρώτο αριθμό του λαχείου, του πρωτοχρονιάτικου εννοείται, και να πλύθηκε μαζί με το πουκάμισο»! Στα «ψιλά» της ερυθρόλευκης περιπέτειας, ο Σαραβάκος είναι ο κορυφαίος σκόρερ στα ντέρμπι των αιωνίων με 16 γκολ. Σεφτέ έκανε τη σεζόν 1984-85 σε ματς Κυπέλλου (20 Φεβρουαρίου), σημειώνοντας μάλιστα το νικητήριο τέρμα (2-1). Στα 11 από τα 12 ματς που βρήκε τα δίχτυα του Ολυμπιακού, ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε μόλις μία φορά…
Εθνική Ελλάδας
Ο Δημήτρης Σαραβάκος ήταν ένα από τα βασικότερα στελέχη της εθνικής μας ομάδας, παραμένοντας τέταρτος σκόρερ στην ιστορία του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος (22 γκολ σε 78 συμμετοχές). Ο «Μητσάρας» συμμετείχε στην ομάδα που διεκδίκησε την πρόκριση για το Ευρωπαϊκό του 1988, συνέβαλε στη μεγάλη επιτυχία της πρόκρισης στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994 και έδωσε το «παρών» στη μεγάλη διοργάνωση στα γήπεδα της Αμερικής, αποτελώντας αναπόσπαστο τμήμα της φανέλας με το εθνόσημο από το 1982-1994. Μεγάλη προσωπική στιγμή, η 25η Μαρτίου 1987, όταν η Ελλάδα παίζει στο Ρότερνταμ κόντρα στο μεγαθήριο Ολλανδία των Μάρκο Φαν Μπάστεν, Ρουντ Γκούλιτ, Φρανκ Ράικαρντ, Ρόναλντ Κούμαν κ.λπ., και ο Σαραβάκος παγώνει το γήπεδο ανοίγοντας το σκορ με ψηλοκρεμαστό σουτ! Η αναπάντεχη ισοπαλία μέσα στην έδρα των «Οράνιε» προκάλεσε αίσθηση στην Ευρώπη, η οποία γνώρισε για τα καλά τον τεράστιο Σαραβάκο.
ΑΕΚ, Παναθηναϊκός και άδοξη αποχώρηση
Έχοντας πατήσει αισίως τα 30 του, ο Σαραβάκος έμοιαζε πιο φορμαρισμένος από ποτέ. Και ήταν, πραγματοποιώντας την παραγωγικότερη σεζόν του το 1991-1992, σκοράροντας 24 γκολ, που τον έστειλαν στη δεύτερη θέση του πίνακα των σκόρερ, και οδηγώντας τον Παναθηναϊκό στην προημιτελική φάση της πειραματικής έκδοσης του Champions League! Θύμα του αυτή τη φορά η Γκέτεμποργκ, την οποία έριξε στο καναβάτσο φροντίζοντας να σκοράρει και τις δύο φορές που έστησε την μπάλα στην άσπρη βούλα. Αφού έβαλε τις βάσεις για την πρόκριση με ένα εκπληκτικό φάουλ στην Αθήνα (2-0), έκανε ό,τι ήθελε στον επαναληπτικό της Σουηδίας. Παρά το γεγονός ότι το «τριφύλλι» έχανε με 2-0, ο τεράστιος πια «Μητσάρας» μείωσε με ένα τρομερό γκολ και διαμόρφωσε το τελικό 2-2 με πέναλτι, ολοκληρώνοντας άλλο ένα one man show! O Παναθηναϊκός ήταν στους «4» της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.
Το καλοκαίρι του 1994 ο Δημήτρης Σαραβάκος αποχωρεί από τον Παναθηναϊκό λόγω της κόντρας του με τον Ίβιτσα Όσιμ. Ο προπονητής είχε παράπονα από τον τρόπο που μάρκαρε ο άσος και δεν μάσησε τα λόγια του: «Θα μπορούσε να παίξει μόνο με τους κανονισμούς του χάντμπολ»! Πριν από ένα ματς με τον Πανιώνιο, ο βόσνιος τεχνικός απέκλεισε εξοργισμένος από την ενδεκάδα όλους τους άσους (Σαραβάκο, Αντωνίου, Μαυρίδη), προκαλώντας το διαζύγιο του Σαραβάκου από την ΠΑΕ που τον είχε αποθεώσει… Η ΑΕΚ των Μελισσανίδη-Μπάγεβιτς κινείται αστραπιαία για την απόκτησή του. Η διετία που θα περάσει στην «κιτρινόμαυρη» ΠΑΕ θα ξεκινήσει στις 10 Αυγούστου 1994, όταν ο 33χρονος πια μεσοεπιθετικός αγωνίζεται στον πρώτο του επίσημο αγώνα με την ΑΕΚ, ο οποίος έμελλε να είναι ένας από τους πιο αξιομνημόνευτους της πορείας της! Η ΑΕΚ αντιμετώπιζε τη Ρέιντζερς διεκδικώντας την πρόκριση στους ομίλους του Champions League για πρώτη φορά στην ιστορία της. Το πρώτο ματς στη Φιλαδέλφεια ήταν άλλο ένα one man show του Σαραβάκου, ο οποίος με τα δυο του τέρματα έδωσε γερό προβάδισμα στην ΑΕΚ (2-0), το οποίο φρόντισε να επισφραγίσει ο Τόνι Σαβέφσκι στη Σκοτία…
Την ίδια σεζόν και συγκεκριμένα την 1 Απριλίου 1995, ο Σαραβάκος θα σκοράρει για τελευταία φορά στην καριέρα του σε ντέρμπι, όταν άνοιξε το σκορ στην αναμέτρηση της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό. Την επόμενη αγωνιστική χρονιά (1995-96) φόρεσε την κιτρινόμαυρη φανέλα 17 φορές και σημείωσε δύο γκολ, όταν και στέφθηκε για όγδοη φορά στην πλούσια καριέρα του Κυπελλούχος Ελλάδας.
Την περίοδο 1997-98, έπειτα από ένα έτος απουσίας από τους αγωνιστικούς χώρους, ο Σαραβάκος επιστρέφει στον Παναθηναϊκό για να κλείσει την καριέρα του. Η επιστροφή του «μικρού» στην ομάδα που τίμησε όσο λίγοι πέρασε όμως στα ψιλά. Ο «Μητσάρας», στα 36 του τώρα, αγωνίστηκε σε μόλις δύο αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος και έναν αγώνα Κυπέλλου, μέχρι να φύγει μια αποφράδα μέρα από την προπόνηση της ομάδας και να μην επιστρέψει ποτέ. Η τελευταία του φορά στα ελληνικά γήπεδα ήταν στον έναν και μοναδικό αυτό αγώνα Κυπέλλου στις 3 Δεκεμβρίου 1997 με αντίπαλο τον Ορέστη Ορεστιάδας.
Ο Σαραβάκος επανήλθε αργότερα στην «πράσινη» ΠΑΕ, καταλαμβάνοντας θέση στο Δ.Σ. της. Αποχώρησε για άλλη μια φορά, αν και επέστρεψε κατόπιν για να αναλάβει πόστο στο ποδοσφαιρικό τμήμα, μέσα στις διάφορες άλλες δραστηριότητες και επαγγελματικές ενασχολήσεις του… Δείτε όλα τα πρόσωπα που φιλοξενούνται στη στήλη «Πορτραίτα» του newsbeast.gr