Ο πλέον περίφημος και με διαφορά κασκαντέρ που όργωσε το σύγχρονο σινεμά έμελλε να πεθάνει στο καθήκον, όχι βέβαια προτού σπάσει Ρεκόρ Γκίνες με το τσουβάλι και γράψει μερικές ακόμα δικές του πρωτιές. Ο συνήθης αντικαταστάτης του Στιβ ΜακΚουίν στις δύσκολες και επικίνδυνες σκηνές έμελλε να εμφανιστεί σε μικρό σχετικά αριθμό ταινιών συγκριτικά με άλλους συναδέλφους του, πρόλαβε όμως να θέσει νέα και δυσθεώρητα ορόσημα του τι σημαίνει να είσαι κασκαντέρ. Τα 19 παγκόσμια ρεκόρ και οι 21 προσωπικές πρωτιές του το προσυπογράφουν αυτό με τον καλύτερο τρόπο! Λατρεμένος τόσο του ΜακΚουίν όσο και των Κρίστοφερ Πλάμερ και Μπαρτ Ρέινολντς, ο ατρόμητος ντουμπλέρ απόλαυσε φήμη και χρήμα με ουρά στο Χόλιγουντ, φτάνοντας να αμείβεται με 100.000 δολάρια για κάθε του σκηνή. Ποσό δίκαιο φυσικά, καθώς οι πρωτόγνωροι κινηματογραφικοί του άθλοι δεν αναλαμβάνονταν από κανέναν σώφρονα κασκαντέρ του σιναφιού! Διάσημος γιατί αψηφούσε αυθάδικα τον θάνατο και δεν καταλάβαινε από φόβο, ο Ρόμπινσον έπεφτε πρακτικά από παντού, όπως τότε που έκανε bungee jumping από ουρανοξύστη του Τορόντο από ύψος 270 μέτρων. Ένας μικρός βέβαια σταθμός στην πλούσια σε δράση καριέρα του, πριν πηδήξει δηλαδή από πύργους και ελικόπτερα και κάνει με τη μοτοσικλέτα του όλα αυτά που οι άλλοι μόνο να ονειρευτούν μπορούσαν. Ο αιφνίδιος θάνατός του λειτουργεί ωστόσο ως υπόμνηση για τους απίστευτους κινδύνους που καραδοκούν στα τολμηρά κασκαντεριλίκια, ένα ρίσκο που λίγοι είναι πρόθυμοι να πάρουν με τέτοια γενναιότητα. Το 1986, κατά τη διάρκεια ρουτινιάρικου stunt με μοτοσικλέτα στα πλατό της ταινίας «Million Dollar Industry», ο Νταρ έχασε τον έλεγχο της μηχανής και έφυγε ξαφνικά από τη ζωή. Ο «βασιλιάς των κασκαντέρ» ήταν μόλις 39 ετών…
Πρώτα χρόνια
Η γέννηση του κασκαντέρ
Την επόμενη χρονιά θα αφήσει και πάλι άφωνη την οικουμένη όταν θα πηδήξει έξω από ένα αεροπλάνο και κάνοντας ελεύθερη πτώση θα καταφέρει να πιαστεί στο δεύτερο αεροσκάφος, το οποίο ήταν επίσης σε ελεύθερη πτώση! Άλλο ένα Ρεκόρ Γκίνες στο σπουδαίο παλμαρέ του.
Κι όλα αυτά βέβαια μετά τον πρώτο και συγκλονιστικό άθλο του Νοεμβρίου 1979, όταν ανέβηκε στην κορυφή του ουρανοξύστη CN Tower του Τορόντο, του ψηλότερου τότε κτιρίου του κόσμου, και ρίχτηκε με τα μούτρα στο κενό. Για την απόπειρα αυτή, για λογαριασμό της ταινίας «High Point», πήρε 100.000 δολάρια, καταρρίπτοντας έτσι δύο ρεκόρ, ένα υψομετρικό και ένα χρηματικό (ως ο πιο ακριβοπληρωμένος κασκαντέρ όλων των εποχών, σύμφωνα με τα Ρεκόρ Γκίνες του 1986)!
Άλλα αξιομνημόνευτα κατορθώματά του περιλαμβάνουν τη φορά που έπεσε με ένα αυτοκίνητο από το Grand Canyon και πρόλαβε να βγει και να ανοίξει το αλεξίπτωτό του πριν συντριβεί το αμάξι στο έδαφος, αλλά και η σκηνή που πηδά με ένα σπορ αμάξι έξω από αεροπλάνο σε υψόμετρο 12.000 ποδών! Άλλες δύο εμβληματικές πρωτιές του.
Οραματιστής και καινοτόμος, ο Ρόμπινσον ήταν ιδιαιτέρως γνωστός για τον λεπτομερέστατο σχεδιασμό και τα ακριβέστατα μαθηματικά στις απόπειρές του, γι’ αυτό ίσως δεν έσπασε ποτέ ούτε κοκαλάκι στα 19 χρόνια της πλούσιας τηλεοπτικής και κινηματογραφικής του καριέρας. Κάτοχος 21 ρεκόρ, ο Νταρ εφηύρε ταυτοχρόνως νέες τεχνικές εκτέλεσης κασκαντερικών κόλπων αλλά και καινούριους τρόπους κινηματογράφησής τους, απολαμβάνοντας πια δικαιώματα στις χρήσεις των μηχανικών συσκευών του.
«Μιλώντας για ελεύθερες πτώσεις, ο Νταρ ήταν ο καλύτερος στη δουλειά», θα πει γι’ αυτόν ο Μπαρτ Ρέινολντς, για να συνεχίσει: «Και σε όρους καθαρού θάρρους, δεν είχε δεύτερό του». Παρά το γεγονός ότι αψηφούσε αλαζονικά τον θάνατο, ακόμα και ο «βασιλιάς», όπως τον αποκαλούσαν οι συνάδελφοί του, δείλιασε κάποιες φορές, εξομολογουμένος στον καλό του φίλο και συνάδελφο Pat McGroaty πως μπορεί να είχε έρθει η ώρα να αλλάξει καριέρα. «Δεν μπορείς να παρατραβάς για πολύ την τύχη σου», είχε πει στην τηλεπαρουσιάστρια Cathy Lee Crosby που παρουσίασε το ειδικό αφιέρωμα του ABC στον Ρόμπινσον το 1980 «The World’s Most Spectacular Stuntman».
Το μοιραίο δυστύχημα