«Η κυβέρνηση έχει και τη βούληση και την αποφασιστικότητα να προχωρήσει σε όλες εκείνες τις μεγάλες ουσιαστικές και πραγματικές αλλαγές που θα απελευθερώσουν το δυναμικό της χώρας, που θα δώσουν ώθηση στη βιώσιμη ανάπτυξη και θα εμπεδώσουν το αίσθημα της κοινωνικής δικαιοσύνης», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

Για το αν θα υπάρξει εξίσωση των μισθών με την παραγωγικότητα στον ιδιωτικό τομέα, όπως πρότεινε χθες ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι «δεν μπορεί να υπάρχει περαιτέρω μείωση των μισθών» και υπογράμμισε ότι «η μεγάλη πρόκληση είναι να αυξήσουμε την παραγωγικότητα».

«Μισθούς δεν πρόκειται να μειώσουμε γιατί δεν πρέπει να μειωθούν περαιτέρω, τη διασύνδεση με την παραγωγικότητα μπορούμε να τη δούμε», τόνισε και είπε ότι «θα πρέπει να απελευθερώσουμε όλες εκείνες τις δυνάμεις, κυρίως ανθρώπινου δυναμικού, ώστε να έχουμε αποτέλεσμα που αρμόζει και στις δυνατότητές μας αλλά και στις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλονται σήμερα».

Αναφορικά με την υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών, ο κ. Πεταλωτής επισήμανε ότι αυτό θα γίνεται με πολύ συγκεκριμένους όρους, προϋποθέσεις και χρονικούς περιορισμούς και τόνισε ότι είναι ξεκάθαρο πως μοναδικό κριτήριο και κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι να μη χαθούν θέσεις εργασίας, κάτι που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων.

«Δεν πρόκειται να αφήσουμε να κλείσουν επιχειρήσεις», τόνισε και πρόσθεσε ότι αυτό που θέλει να κάνει η κυβέρνηση είναι να έχει τις καλύτερες και ισοδύναμης αποτελεσματικότητας λύσεις, ώστε να προασπίζει και θέσεις εργασίας και τα εργασιακά συμφέροντα και δικαιώματα.

«Εάν υπάρχει περίπτωση και ό,τι περιθώριο υπάρχει να πάμε σε πιο θετικά βήματα, σαφώς υπάρχει η βούληση της κυβέρνησης να εξαντλεί όλα τα περιθώρια», τόνισε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε «βαρύνουσας σημασίας» για την κυβέρνηση να υπάρχει συνεννόηση μεταξύ ΣΕΒ και ΓΣΕΕ.

Για το εάν τέθηκε το θέμα των επιχειρησιακών συμβάσεων στη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Σ. Καν, ανέφερε ότι επρόκειτο για γενική συζήτηση για την οικονομική κατάσταση της χώρας μας, για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια κρίση.

Επεσήμανε επιπλέον ότι «η κυβέρνηση δρα συλλογικά, έχει αυτόνομη πολιτική και υπουργούς που δουλεύουν».
Σχετικά με τις πληροφορίες που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας για μειώσεις μισθών στις ΔΕΚΟ, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι υπάρχει μια πραγματική κατάσταση εδώ και δεκαετίες που χειροτέρευσε τα τελευταία έξι χρόνια επί διακυβέρνησης ΝΔ, «η οποία έκανε πάρτι στις πλάτες του λαού».

«Προσπαθώντας να εξορθολογίσουμε τη λειτουργία των ΔΕΚΟ, προσπαθούμε να φέρουμε ισορροπία και στους μισθούς μέσα σε αυτές και να επιφέρουμε την κοινωνική δικαιοσύνη σε αυτό το επίπεδο», τόνισε.

Πρόσθεσε δε ότι «στο τέλος, με το νόμο που θα παρουσιαστεί θα υπάρχουν δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας που θα προσεγγίζουν τα ελληνικά δεδομένα της μισθοδοσίας και έτσι θα περιοριστούν οι σπατάλες τους».

Ερωτηθείς εάν στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα υπάρχει κάποια «φόρμουλα», ώστε να συμπεριληφθούν και επιχειρήσεις -όπως ο ΟΠΑΠ- που έχουν εισαχθεί στο Χρηματιστήριο, αλλά υπάρχουν καταγγελίες για υπέρογκες αμοιβές, είπε ότι και με αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο θα έρθει αύριο στο Υπουργικό Συμβούλιο, «η κυβέρνηση προσπαθεί με μοναδικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον να εξορθολογίσει οποιαδήποτε υπηρεσία έχει δημόσιο χαρακτήρα και διαχειρίζεται δημόσια έσοδα».

Για το αν είναι έτοιμη η κυβέρνηση να συγκρουστεί με τα «σπλάχνα» του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι συγκρούεται με τις παθογένειες πολλών δεκαετιών που κορυφώθηκαν επί ΝΔ.