Τις μεσημβρινές ώρες χθες, ένα περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (Π.Λ.Σ.) που βρισκόταν σε προγραμματισμένη περιπολία στη θαλάσσια περιοχή της Σύμης, εντόπισε ένα ύποπτο ιστιοφόρο (Ι/Φ) σκάφος να αποβιβάζει αλλοδαπούς στην προβλήτα του όρμου «ΠΕΔΙ». Κατά την προσέγγιση του Ι/Φ σκάφους, ένας εκ των αλλοδαπών έπεσε στη θάλασσα και τράπηκε σε φυγή στη ξηρά. Ταυτόχρονα, ένας έτερος αλλοδαπός έθεσε σε κίνηση το Ι/Φ σκάφος και προέβη σε επικίνδυνους ελιγμούς, αλλά στη συνέχεια το Π.Λ.Σ. το ακινητοποίησε. Κατόπιν ελέγχου από τα στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. διαπιστώθηκε ότι εντός του Ι/Φ επέβαιναν δεκατρείς (13) αλλοδαποί καθώς και ένας 29χρονος αλλοδαπός χειριστής του. Παράλληλα, στην ξηρά εντοπίστηκαν ακόμη τέσσερις (04) αλλοδαποί που είχαν ήδη αποβιβαστεί. Επιπλέον, εντοπίστηκε αργότερα σε παρακείμενη βραχώδη περιοχή ο 41χρονος αλλοδαπός, ο οποίος είχε τραπεί νωρίτερα σε φυγή. Οι αλλοδαποί είχαν καταβάλει το χρηματικό ποσό των επτά χιλιάδων ευρώ (7.000) ο καθένας για τη μεταφορά τους. Από το Λιμεναρχείο Σύμης που διενεργεί την προανάκριση κατασχέθηκε το Ι/Φ σκάφος.

Τις πρωινές ώρες σήμερα ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή της Ρόδου για την ύπαρξη ενός ύποπτου ταχύπλοου (Τ/Χ) σκάφους στη θαλάσσια περιοχή πλησίον του ακρωτηρίου Αρχαγγέλου. Αμέσως, ένα περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. μετέβη στην περιοχή όπου εντόπισε το Τ/Χ σκάφος με είκοσι (20) αλλοδαπούς επιβαίνοντες (12 άνδρες, 5 γυναίκες και 3 ανήλικα) και τον 22χρονο αλλοδαπό χειριστή, να κινείται με μεγάλη ταχύτητα προς την ακτή. Ακολούθησε προσπάθεια ακινητοποίησης του με χρήση φωτεινών και ηχητικών σημάτων, στα οποία το Τ/Χ δεν συμμορφώθηκε. Στη συνέχεια το Τ/Χ προσγειαλώθηκε με αποτέλεσμα μια εκ των αλλοδαπών επιβαινόντων να τραυματιστεί, ενώ οι υπόλοιποι αλλοδαποί τράπηκαν σε φυγή. Λίγο αργότερα, στελέχη της Λιμενικής Αρχής εντόπισαν στην ευρύτερη χερσαία περιοχή δέκα εννέα (19) αλλοδαπούς, οι οποίοι αναγνώρισαν τον 22χρονο ως τον διακινητή που τους μετέφερε από την περιοχή Φετιγιέ Τουρκίας, ενώ η τραυματίας μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου όπου νοσηλεύεται. Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου.

Τις μεσημβρινές ώρες την 18-07-2024, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή της Σύμης για την ύπαρξη ικανού αριθμού ατόμων στην περιοχή «ΧΑΜΕΣ» της Σύμης. Στο σημείο μετέβησαν στελέχη της Λιμενική Αρχής όπου εντόπισαν είκοσι τρεις (23) αλλοδαπούς (13 άνδρες, 1 γυναίκα, 9 ανήλικα), τους οποίους μετέφεραν στη Λιμενική Αρχή. Κατά την προανάκριση οι αλλοδαποί δήλωσαν ότι εκκίνησαν τις πρωινές ώρες την 15-07-2024 από την περιοχή «ΜΠΟΖΜΠΟΥΡΟΥΝ» Τουρκίας με ένα ταχύπλοο σκάφος (Τ/Χ) που τους αποβίβασε στην περιοχή πλησίον της παραλίας «ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ» της Σύμης και έπειτα ο χειριστής του Τ/Χ διέφυγε προς τις τουρκικές ακτές. Σύμφωνα με δήλωση τους, οι αλλοδαποί κατέβαλαν το χρηματικό ποσό των τεσσάρων χιλιάδων δολαρίων (4.000) ανά άτομο.

Επίσης, τις πρωινές ώρες χθες, η Λιμενική Αρχή της Σύμης ενημερώθηκε από περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (Π.Λ.Σ) που βρισκόταν σε προγραμματισμένη περιπολία, ότι εντόπισε έναν αλλοδαπό στην περιοχή «ΧΑΛΙΚΕΡΟ» όρμου Αγ. Γεωργίου. Το Π.Λ.Σ., με τη συνδρομή ενός ιδιωτικού σκάφους, περισυνέλλεξε τον αλλοδαπό, ο οποίος μεταφέρθηκε στο λιμάνι της Σύμης. Ο 20χρονος αλλοδαπός δήλωσε πως είχε επιβιβαστεί σε ταχύπλοο (Τ/Χ) σκάφος την 15-07-2024 από την περιοχή «ΜΠΟΖΜΠΟΥΡΟΥΝ» Τουρκίας με είκοσι τρεις (23) ακόμα αλλοδαπούς, ενώ χειριστής του Τ/Χ ήταν έτερος αλλοδαπός. Για τη μεταφορά κατέβαλε το χρηματικό ποσό των πέντε χιλιάδων ευρώ (5.000).