Συνεχίζεται ο διπλωματικός μαραθώνιος του πρωθυπουργού, καθώς αύριο αναμένεται να διαβεί το κατώφλι της Ντάουνινγκ Στριτ στο αρ. 10 για να συναντήσει τον βρετανό ομόλογό του, Μπόρις Τζόνσον με μια ατζέντα που θα έχει οικονομική, επενδυτική, πολιτιστική αλλά και γεωπολιτική βάση, καθώς σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στο επίκεντρο θα βρεθούν οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας- Μ. Βρετανίας, οι επενδύσεις, το εμπόριο, η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ θα τεθεί μετ’ επιτάσεως από τον Κυριάκο Μητσοτάκη το πάγιο αίτημα της χώρας μας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.
της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Ο πρωθυπουργός θα έχει προγραμματισμένες διαδοχικές συναντήσεις με επενδυτές, εκπροσώπους του κεφαλαίου, εκπροσώπους της Συνομοσπονδίας Βρετανών Βιομηχάνων και Έλληνες της Διασποράς κατά την μετά brexit περίοδο, όπου οι ευρω-βρετανικές σχέσεις βρίσκονται ακόμα σε τεντωμένο σχοινί, καθώς υπάρχουν ακόμη κρίσιμες εκκρεμότητες, όσον αφορά τις εμπορικές συμφωνίες αλλά και το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στο πεδίο αυτό ο πρωθυπουργός θα καταστήσει σαφές στον βρετανό ομόλογό του πως η Ελλάδα επιθυμεί καλές σχέσεις με τη Μεγάλη Βρετανία, αλλά ως μέλος της Ε.Ε και αναφορικά με τη διάσταση απόψεων σε μία σειρά από θέματα εμπορικής υφής παίρνει όπως είναι λογικό το μέρος των Βρυξελλών.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να ενδυναμωθούν οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών, να υπάρξει προσέλκυση νέων επενδύσεων αλλά και να δοθεί έμφαση στην ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος της Ελλάδας στρώνοντας το έδαφος για αύξηση στις αφίξεις των Βρετανών στη χώρα μας το 2022. «Για εμένα είναι πολύ σημαντικό να αλλάξουμε την εικόνα της Ελλάδας, δεν είναι πια μία χώρα που αντιμετωπίζει διαρκώς δημοσιονομικές δυσκολίες. Η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι μόνον προορισμός για διακοπές, πρέπει να αποτελεί προορισμό για επενδύσεις» ανέφερε μεταξύ άλλων στη συνέντευξή του στην βρετανική εφημερίδα «The Telegraph» ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Να επιστραφούν τα γλυπτά του Παρθενώνα»
Η Ελλάδα, έχοντας και την UNESCO στο πλευρό της, πρόκειται να ζητήσει με τον πιο επίσημο τρόπο από τη Βρετανία την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καλέσει τη Βρετανική κυβέρνηση να συνεργαστεί σε διακυβερνητικό επίπεδο για την επιστροφή των Γλυπτών και την επανένωση τους στην Ελλάδα. Θα επισημάνει στον Μπόρις Τζόνσον ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά αποκλειστικά και μόνο στις δύο κυβερνήσεις και για το λόγο αυτό θα ενθαρρύνει την βρετανική κυβέρνηση να μπει σε ένα καλόπιστο διάλογο με τη χώρα μας για να επιστρέψουν τα γλυπτά στη γενέτειρά τους. «Είμαι βέβαιος ότι εάν υπήρχε βούληση εκ μέρους της κυβέρνησης (σ.σ. του Ηνωμένου Βασιλείου) για αλλαγή στάσης θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε μία διευθέτηση με το Βρετανικό Μουσείο για να δανείσουμε στο εξωτερικό πολιτιστικούς θησαυρούς, οι οποίοι δεν έχουν βρεθεί ποτέ εκτός Ελλάδας» είχε δηλώσει στην «The Telegraph» σχετικά.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην βρετανική πρωτεύουσα, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μιλήσει αύριο το βράδυ στα εγκαίνια της έκθεσης «Ancient Greeks: Science and Wisdom» στο Science Museum, ενώ θα έχει συναντήσεις με σημαντικούς διαμορφωτές γνώμης, καθώς και εμφανίσεις σε ευρείας απήχησης βρετανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.