Αισιόδοξος για επιστροφή της τρόικας και συμφωνίας με τους δανειστές πριν από τα Χριστούγεννα, εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.
«Είμαστε εν αναμονή της επιστροφής της τρόικας. Έχουμε τη δυνατότητα πριν τα Χριστούγεννα, να έχουμε ολοκληρώσει τη συμφωνία με τους δανειστές», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Γκίκα Χαρδούβελη στο Μέγαρο Μαξίμου, μιλώντας στην οργανωτική επιτροπή για το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης.
Ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε εκ νέου ότι «δεν πρόκειται να υπάρξουν νέα δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας» και προειδοποίησε, επιτιθέμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση, πως «πρέπει να είμαστε έτοιμοι για εξελίξεις, που θα προκληθούν από την ανευθυνότητα άλλων». Πρόσθεσε παράλληλα, ότι η κυβέρνηση δεν φοβάται τις εκλογές.
Τόνισε, επίσης, ότι η αντιπολίτευση έχει μια πρωτοφανή αντίφαση, καθώς υποστηρίζει ότι θέλει να βγει από το μνημόνιο και την τρόικα, αλλά δεν θέλει αυτό να το κάνει η κυβέρνηση. Τη μια μας κατηγορούν ως ενδοτικούς και την άλλη ως ριψοκίνδυνους, ανέφερε.
Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε πολύ δύσκολη τη διαπραγμάτευση, που παρατάθηκε υπέρμετρα, και αυτή η παράταση αδικεί τη χώρα, και οι δανειστές θα έπρεπε να είχαν αντιληφθεί ότι πέρασαν πέντε χρόνια και ότι η χώρα έχει τρεις σημαντικές επιτυχίες, οι οποίες είναι:
– Ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης, όταν στην Ευρώπη κυριαρχεί η στασιμότητα ή και η ύφεση.
– Το πρωτογενές πλεόνασμα και το καλό δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
– Το ισχυρό τραπεζικό σύστημα που πέρασε με επιτυχία τα stress tests.
Η διαπραγμάτευση, τόνισε ο κ. Βενιζέλος, είναι διπλή. Αφορά στην ολοκλήρωση του υφιστάμενου προγράμματος και ταυτόχρονα στο νέο πλαίσιο, το οποίο, όπως είπε, θα είναι διαφορετικό, αξιοπρεπές και ισότιμο. Γίνεται και σε ένα τρίτο επίπεδο, όπως είπε, που αφορά στο χρέος.
Στη σημείο αυτό τόνισε ότι είναι λάθος να προσπαθεί να πείσει κάποιος τις αγορές και το ΔΝΤ ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Και είναι επικίνδυνο να λέγεται κάτι τέτοιο, πρόσθεσε.
Αναφέρθηκε και σε μια άλλη πτυχή της διαπραγμάτευσης, η οποία δεν αφορά τόσο την Ελλάδα, όσο την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις σχέσεις της με το ΔΝΤ, το οποίο θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη και γενικότερα στην Ευρώπη. Και αυτό, τόνισε, αφορά κυρίως άλλες χώρες, με υψηλό χρέος, το οποίο για δύο από αυτές (Γαλλία και Ιταλία) ξεπερνά τα 5 τρισ. ευρώ.