Ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, μιλώντας σήμερα στους γενικούς γραμματείς των Υπουργείων Εξωτερικών από όλες τις χώρες- μέλη της ΕΕ, στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» ανέφερε πως η ατζέντα της ελληνικής Προεδρίας διαμορφώνεται από τις ανάγκες των Ευρωπαίων πολιτών.

«Οι προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας υπαγορεύονται από τις ανάγκες των Ευρωπαίων πολιτών- δεδομένου ότι στην Ευρώπη σήμερα καλούμαστε να διαχειριστούμε την κρίση μέσω της διατήρησης του ενιαίου μας νομίσματος και άρα διαμέσου της εμβάθυνσης της ΟΝΕ, αλλά και μέσω αντιμετώπισης της ύφεσης και της ανεργίας και άρα διαμέσου της ανάπτυξης» δήλωσε ο κ. Κούρκουλας.

Επιπροσθέτως, ο υφυπουργός υπενθύμισε μια, κρίσιμη για τα καθημάς, δέσμευση της συνόδου Κορυφής τον περασμένο Οκτώβριο, για τη δημιουργία μιας «Task Force για τη Μεσόγειο», καθώς υποδηλώνεται η «δέσμευση όλων μας να χειριστούμε ένα δύσκολο και πολυπαραγοντικό πρόβλημα με έναν ευρωπαϊκό τρόπο, που προβλέπει την αντιμετώπισή του με μέτρα που βρίσκονται όσο το δυνατόν πιο κοντά στη ρίζα του».

Κωδικοποιώντας την ατζέντα της ελληνικής Προεδρίας ο κ. Κούρκουλας σημείωσε πως αυτή θα έχει τρεις βασικές κατευθύνσεις:

  • Πρώτον, την προώθηση της ανάπτυξης, απασχόλησης και συνοχής.

Με άλλα λόγια θα προωθήσει την πλήρη εφαρμογή του Συμφώνου Ανάπτυξης και Απασχόλησης, τις νομοθετικές εκκρεμότητες από το επταετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, τις αποφάσεις που αναφέρονται στις δανειοδοτικές δυνατότητες των ΜΜΕ, την πρωτοβουλία για τη Νεανική Απασχόληση, την ενίσχυση της περαιτέρω κινητικότητας στην αγορά εργασίας, την περαιτέρω προώθηση των εμπορικών συμφωνιών με τις ΗΠΑ και άλλους στρατηγικούς εταίρους, την ενδιάμεση αξιολόγηση της στρατηγικής «Ευρώπη 2020».

  • Δεύτερον, την εμβάθυνση της ΟΝΕ με μέτρα και πολιτικές που θα εξισορροπούν την αρχιτεκτονική της ευρωζώνης.

Για παράδειγμα η ελληνική Προεδρία παραλαμβάνοντας απ΄την Προεδρία της Λιθουανίας, θα εντείνει τις προσπάθειες για μια συμφωνία στο θέμα της Τραπεζικής Ένωσης, στη βάση της πρόσφατης πρότασης της Επιτροπής ως προς τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης (SRM).

Σε ό,τι αφορά την ΟΝΕ επίσης, η ελληνική Προεδρία (στα χνάρια του Οδικού Χάρτη του Βαν Ρομπάι και του σχεδίου της Επιτροπής), θα δουλέψει πάνω στην εμβάθυνσή της για να αποκτήσει «τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στη σταθερότητα και την αλληλεγγύη, καθώς και την αναγκαία θεσμική αυτονομία από τα μέλη της».

  • Τρίτον, τη μετανάστευση, τη διαχείριση των συνόρων και της κινητικότητας των Ευρωπαίων πολιτών, σε συνδυασμό με την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Η ελληνική Προεδρία δηλαδή, θα ενισχύσει την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική σε θέματα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών και θα επιδιώξει τη μείωση της παράνομης μετανάστευσης (μέσω τρόπων που θα διατηρούν τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα), τη βελτίωση της κινητικότητας των νόμιμων μεταναστών και την ενίσχυση των συνεργειών ανάμεσα στη μετανάστευση και την ανάπτυξη.

Ο κ. Κούρκουλας αναφέρθηκε επίσης στην αναθεώρηση του «Προγράμματος της Στοκχόλμης» επισημαίνοντας τα κύρια σημεία που θα πρέπει να τροποποιηθούν, σε ό,τι αφορά την παράνομη μετανάστευση.

Τέλος, ο Έλληνας αξιωματούχος υπογράμμισε ότι πέραν και πάνω από όλα αυτά τα μέτρα, η ελληνική Προεδρία θα εισάγει μια οριζόντια θεματολογία, που περιλαμβάνει και τις τρεις προαναφερθείσες προτεραιότητες.

Αυτή εστιάζεται στις πολιτικές για την Ευρωπαϊκή Θάλασσα και περιλαμβάνει την ατζέντα της Θαλάσσιας Πολιτικής για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση, την προώθηση της συνεργασίας και των συνεργειών των υπηρεσιών της Ακτοφυλακής, την αναβάθμιση της ευρωπαϊκής θαλάσσιας στρατηγικής στις μεταφορές, τον τουρισμό, τη θαλάσσια ασφάλεια κ.α.