«Δεν φοβάται η αστυνομία τους μπράβους, τους δολοφόνους, τους εκβιαστές, τους νοθευτές. Αυτοί φοβούνται, καθώς κάθε μέρα εξαρθρώνονται εγκληματικές ομάδες», τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΙ».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε πως η Ελληνική Αστυνομία είναι σε καλό δρόμο για «να χτυπήσουμε στη ρίζα τη μαφία στα καύσιμα». Όπως ανέφερε, «Είμαστε σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών και τον εισαγγελέα, γίνεται σε βάθος έρευνα για να αποκαλυφθούν τα κυκλώματα που εμπορεύονται λαθραία καύσιμα ή εξαπατούν καταναλωτές με λογισμικά. Υπάρχει μια διεξοδική έρευνα, όχι απλά να κλείσουμε κάποια πρατήρια, αλλά να χτυπηθεί αυτό το κακό στη ρίζα του». «Αυτό που έχει σημασία είναι να οργανώσουμε περαιτέρω τις δυνάμεις μας για να εξαφανίσουμε εκείνους που τα τελευταία χρόνια ηγούνται του οργανωμένου εγκλήματος» συμπλήρωσε ο ίδιος και κατέληξε σχετικά τονίζοντας πως «θα αποκαλυφθούν όλοι που θέλουν να κυριαρχήσουν στο οργανωμένο έγκλημα διαπράττοντας δολοφονίες».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της αντιμετώπισης της ανήλικης παραβατικότητας, ο κ. Χρυσοχοϊδης σημείωσε πως το πρώτο 9μηνο πέρυσι είχαν συλληφθεί 7.400 ανήλικοι δράστες και φέτος το ίδιο διάστημα έχουν συλληφθεί 10.600 ανήλικοι. Όπως είπε «από αυτούς έχουν συλληφθεί 2.285 για κλοπές και διαρρήξεις, 873 για ναρκωτικά, 797 για σωματικές βλάβες και 335 επειδή είχαν όπλο μαζί τους πιστόλι, μαχαίρι, σουγιά, στιλέτο, σιδερογροθιές».

«Το ανησυχητικό είναι ότι έχουμε συμμορίες που δεν υπήρχαν παλιά. Ξύλο έπεφτε πάντα. Τώρα πέφτουν μαχαίρια και πολλές φορές πιστόλια. Είναι ένα ζήτημα το οποίο χρειάζεται αρχικά διαχείριση στην οικογένεια, στο σχολείο, στην πλατεία, στην τοπική κοινωνία» υπογράμμισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι πέραν των δράσεων με την αυξημένη αστυνομική παρουσία σε μέρη όπου συχνάζουν ανήλικοι λειτουργεί η πενταψήφια τηλεφωνική γραμμή 10201, ενώ «σε λίγες ημέρες θα έχουμε μια νέα εφαρμογή, το Safe Youth, ένα panic button για ανήλικους, ώστε να ενημερώνονται και να προστρέχουν οι αρχές για ένα περιστατικό, με GPS».

Σε ό,τι αφορά στην παράνομη οπλοκατοχή, ο κ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε πως πρόσφατα σε συνεργασία με τον υπουργό Δικαιοσύνης προχώρησαν στην αυστηροποίηση των ποινών. Όπως ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, «σήμερα η οπλοκατοχή είναι 6 μήνες με αναστολή. Τώρα, αν σου βρουν δεύτερη φορά όπλο, έχεις έναν χρόνο υποχρεωτική φυλάκιση».

Σχετικά με την εγκληματικότητα ευάλωτων ομάδων, υπογράμμισε πως «η νομιμότητα θα επιβληθεί έναντι όλων» και πρόσθεσε πως, «υπάρχει ένα λαϊκό αίσθημα που θεωρεί ότι αυτό είναι μάστιγα -και σωστά και δικαιολογημένα- γίνονται καθημερινά επιχειρήσεις, εξιχνιάζονται μεγάλες ληστείες, κλοπές μετάλλων, ρευματοκλοπές, διαρρήξεις και κλοπές σε σπίτια ανύποπτων ανθρώπων».

Τέλος, σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που προχωρά η κυβέρνηση, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε πως «η κυβέρνηση προσπαθεί και κάνει τη δουλειά της. Κάθε μέρα λύνει προβλήματα και υπάρχει πρόοδος σε μια σειρά από ζητήματα. Υπάρχουν κάθε φορά τα προβλήματα της δεύτερης τετραετίας, υπάρχει λιγότερη υπομονή, πολλές φορές ένταση, αλλά η κυβέρνηση αποδίδει και αυτό έχει σημασία. Θα φανεί στο τέλος κάθε χρόνου που κυβερνάει ότι η Ελλάδα πάει πιο μπροστά και οι πολίτες είναι σε καλύτερη κατάσταση», κατέληξε ο κ. Χρυσοχοΐδης.