«Θέλουν να αποκόψουν τη χρηματοπιστωτική ροή της Χεζμπολάχ» τόνισε ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία, Ιωάννης Μπαλτζώης, με αφορμή το σφοδρό ισραηλινό σφυροκόπημα σε τραπεζικά παραρτήματα στη Βηρυτό που συνδέονται με την στρατιωτική οργάνωση που συνεχίζει τις επιθέσεις στο Ισραήλ με ρουκέτες και drones.

Μιλώντας στην ΕΡΤ και αναφορικά με την διαρροή των σχεδίων επίθεσης σε στόχους του Ιράν δήλωσε καχύποπτος ως προς τα κίνητρα.

«Οι ισραηλινοί δεν λένε τόσο εύκολα τα σχέδιά τους. Ίσως το έκαναν επίτηδες για να καλύψουν κάποια άλλα πράγματα που σχεδιάζουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η Χεζμπολάχ δεν εξαρτάται οικονομικά αποκλειστικά από το Ιράν», είπε ο αντιστράτηγος, εξηγώντας ότι τα έσοδά της προέρχονται κατά 50% από το λαθρεμπόριο και τις παράνομες δραστηριότητές της, ενώ το υπόλοιπο προέρχεται από την ιρανική χρηματοδότηση.

Σε ό,τι αφορά την αντίδραση της Χεζμπολάχ, σημείωσε ότι η οργάνωση συνεχίζει να επιτίθεται από τα βόρεια σύνορα του Λιβάνου, αν και η κατάσταση είναι δύσκολη λόγω των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ.

«Το Ισραήλ έχει προχωρήσει περίπου 10 χιλιόμετρα εντός του Λιβάνου, καταστρέφοντας σήραγγες και οπλικά συστήματα της Χεζμπολάχ», είπε ο Ιωάννης Μπαλτζώης.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στον ισχυρό πύραυλο Golden Ηorizon, το οποίος όπως αποκαλύφθηκε μπορεί να διεισδύσει σε βάθος 150 μ. καταστρέφοντας έτσι τα τούνελ της Χαμάς.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «για να επιτύχεις αυτό το πράγμα χρειάζεσαι μια τεράστια δύναμη, ενδεχομένως και πυρηνική κεφαλή».

Αναφερόμενος στις διπλωματικές εντάσεις και την διαφοροποιημένη στάση του γάλλου προέδρου έναντι του Ισραήλ επισήμανε ότι πιθανότατα να οφείλεται στην προσπάθεια του Μακρόν να αναδειχθεί πάλι.

Επιπλέον, ο Ι. Μπαλτζώης εξέφρασε την άποψη ότι η διαφοροποιημένη στάση της Γαλλίας μπορεί να οφείλεται, εν μέρει, στην πίεση από τον μουσουλμανικό πληθυσμό της χώρας, καθώς και από νεολαία που τάσσεται υπέρ των Παλαιστινίων.

Ερωτηθείς για το πότε θα τερματιστούν οι πολεμικές επιθέσεις του Ισραήλ σε Γάζα και Λίβανο Ο αντιστράτηγος εκτίμησε ότι οι Ισραηλινοί είναι κοντά στο τέλος της νίκης στη Γάζα.