Συμφωνία για την συνέχιση της τηλεθέρμανσης σε 130.000 καταναλωτές στη Δυτική Μακεδονία (Πτολεμαίδα – Κοζάνη – Αμύνταιο) την επόμενη 20ετία με κόστος σημαντικά χαμηλότερο από τις εναλλακτικές πηγές θέρμανσης ανακοίνωσαν σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης και η υφυπουργός Αλεξάνδρα Σδούκου παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, δημάρχων και βουλευτών της περιοχής.

Η τηλεθέρμανση εξασφαλίζει τη θέρμανση των κατοικιών μέσω δικτύου ζεστού νερού που παράγεται κυρίως από τις υφιστάμενες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ οι οποίες όμως τίθενται σταδιακά εκτός λειτουργίας στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης.

Η συμφωνία που υπεγράφη σήμερα εξασφαλίζει την επίλυση τριών προβλημάτων που είναι:

Η ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ ύψους 130 εκατ. Ευρώ που είχαν συσσωρευθεί από τη λειτουργία της τηλεθέρμανσης τα προηγούμενα χρόνια με συνεισφορά του κράτους, των δήμων και της ΔΕΗ.

-Η εξασφάλιση της συνέχισης λειτουργίας της τηλεθέρμανσης την επόμενη διετία με παραγωγή θερμού νερού από υφιστάμενες λιγνιτικές μονάδες και ηλεκτρολέβητες.

-Η κατασκευή και λειτουργία μονάδας συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας από τη ΔΕΗ με καύσιμο φυσικό αέριο (και μελλοντικά υδρογόνο) από την περίοδο 2026-2027 που θα καλύπτει τις ανάγκες τηλεθέρμανσης των τριών περιοχών, εκτιμώμενου ύψους επένδυσης 80 εκατ. Ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Σκυλακάκης, η συμφωνία κατά την ενδιάμεση περίοδο εξασφαλίζει τιμή πώλησης της ενέργειας από τη ΔΕΗ προς τις δημοτικές επιχειρήσεις στα 32,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η τιμή αυτή, όπως είπε ο υπουργός, αν συνυπολογιστεί και το επίδομα θέρμανσης (το οποίο όπως είναι γνωστό κλιμακώνεται ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή) διαμορφώνεται στα ίδια επίπεδα με τα υφιστάμενα.

Όπως ανέφεραν οι δήμαρχοι των τριών περιοχών οι τελικές τιμές για τον καταναλωτή κυμαίνονται στα 6.5-7 σεντς ανά κιλοβατώρα.

Συγκριτικά οι εναλλακτικές επιλογές διαμορφώνονται σε πολλαπλάσια επίπεδα (αντλία θερμότητας 10,5 σεντς, βιομάζα 10-13,5 σεντς, ηλεκτρολέβητες πάνω από 20 σεντς και λέβητες πετρελαίου 16 σεντς ανά κιλοβατώρα.)