Ο φάκελος των οπωροκηπευτικών είναι από τις σημαντικότερες προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας, επισημαίνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης, ο οποίος σε δήλωση με κοινές θέσεις που συνυπογράφουν οι ομόλογοί του της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, τονίζει την ανάγκη να βελτιωθούν και να γίνουν αποτελεσματικότερα τα μέτρα που ισχύουν για τον εν λόγω κλάδο προκειμένου να αντιμετωπίζονται καλύτερα οι δυσκολίες.

Η υπογραφείσα από τους πέντε υπουργούς δήλωση απευθύνεται προς τον Επίτροπο Γεωργίας και επισημαίνεται η ανάγκη να διατηρηθούν και να ενισχυθούν οι οργανώσεις των παραγωγών και να βελτιωθούν τα επιχειρησιακά προγράμματα και ο προϋπολογισμός τους, ώστε να βοηθούν ουσιαστικά στις καλύτερες υποδομές, στην αναβάθμιση της ποιότητας, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην καλύτερη προσαρμογή της προσφοράς στη ζήτηση των προϊόντων. Παράλληλα γίνεται αναφορά στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτού του ευαίσθητου και ταυτόχρονα σημαντικού τομέα για τη γεωργική οικονομία και την απασχόληση.

Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, τα οπωροκηπευτικά συνδέονται και τροφοδοτούν πολλούς άλλους τομείς της οικονομίας, στους οποίους παρέχουν προστιθέμενη αξία με την ποιότητα και την ποικιλότητα των προϊόντων, συμβολίζοντας παράλληλα την πιο υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Τα ελληνικά ροδάκινα και τα εσπεριδοειδή της χώρας, όπως και τα σταφύλια, οι ντομάτες, τα αγγουράκια κ.ά, εκτιμώνται διεθνώς για την ποιότητά τους, δημιουργούν εισόδημα και βελτιώνουν το εμπορικό μας ισοζύγιο.

Η Επιτροπή θα παρουσιάσει τις προτάσεις της για τον κλάδο στο Συμβούλιο στις αρχές του 2014, επί ελληνικής προεδρίας και η πολιτική συζήτηση, όπως εκτιμά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αναμένεται δύσκολη.