Ολοκληρώθηκε η συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας με το επιτελείο του Γιάννη Στουρνάρα, με το «βλέμμα» στραμμένο στην αυριανή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Οι σημερινές επαφές διήρκεσαν λίγο περισσότερο από 2 ώρες, ενώ οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν με την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα την Τρίτη το απόγευμα, με χρονικό ορόσημο προς το παρόν, να ολοκληρωθούν την προσεχή Κυριακή 10 Μαρτίου.

Σημειώνεται ότι η πλευρά του ΔΝΤ εκπροσωπήθηκε σήμερα από τον Mark Flanagan, καθώς όπως αναφέρουν στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών ο Paul Tomsen αναμένεται να έρθει στην Αθήνα την Τρίτη.

Εκτός των απολύσεων των δημοσίων υπαλλήλων στο οποίο επιμένει η τρόικα, στην ατζέντα θα βρεθεί η υλοποίηση του προϋπολογισμού, που παρουσιάζει τρύπα στα έσοδα και ελλοχεύει ο κίνδυνος λήψης πρόσθετων μέτρων, τα σκληρά μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής που υποδεικνύει η έκθεση του ΔΝΤ, οι αποκρατικοποιήσεις, η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και πλήθος άλλων εκκρεμοτήτων.

Παράγοντες της οικονομίας θεωρούν ότι τώρα οι πιέσεις δεν θα είναι ασφυκτικές και ότι δεν θα επαναληφθούν το «θρίλερ στις διαπραγματεύσεις» και οι καθυστερήσεις στην έγκριση των προηγούμενων δόσεων.

Με τη λήξη των συγκεκριμένων διαπραγματεύσεων, αρχίζει να μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την αξιολόγηση του επόμενου τριμήνου και τη δόση των 5 δισ. ευρώ (3,2 δισ. ευρώ από Ευρωπαϊκή Ένωση και 1,8 δισ. ευρώ από ΔΝΤ), η οποία θεωρητικά πρέπει να εγκριθεί τον Ιούνιο. Όμως, τότε, θα τεθεί και το «αγκάθι» του δημοσιονομικού κενού, ύψους 2- 4 δισ. ευρώ για τη διετία 2015- 2016, σύμφωνα με το αναθεωρημένο μνημόνιο, και τα μέτρα που αυτό θα συνεπάγεται.