Σε θερμό κλίμα έληξε η πρώτη μέρα της επίσκεψης Σαμαρά στην Μόσχα κλίμα που αναμένεται να αποκρυσταλλωθεί στην αυριανή συνάντηση του προέδρου της Ν.Δ. με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στόχος του Α. Σαμαρά είναι να επαναφέρει στο μέγιστο της παραδοσιακά καλές ελληνορωσικές σχέσεις αναλαμβάνοντας ο ίδιος πρωτοβουλίες για οικονομική συνεργασία.

Σε μια κρίσιμη φάση για την χώρα ο Α. Σαμαράς μετέβη στην ρωσική πρωτεύουσα με πολύ συγκεκριμένη ατζέντα και προτάσεις οικονομικής συνεργασίας καθώς και ατζέντα διευκολύνσεων για προσέλκυση ρωσικών επενδύσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μίλησε για 10ετή βίζα στους ρώσους επενδυτές στην Ελλάδα.«Ο δρόμος έχει ανοίξει» δήλωσε ο Α. Σαμαράς μετά το πέρας των σημερινών συναντήσεων και σημείωσε «σε μια στιγμή μεγάλης δοκιμασίας για τον ελληνικό λαό, βρίσκομαι εδώ, στη Μόσχα, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες που θα βοηθήσουν τη χώρα μας.

Πρωτοβουλίες για οικονομική συνεργασία σε όλα τα επίπεδα. Ενέργεια, τουρισμό, εξαγωγές, αλλά κυρίως στην προσέλκυση ρωσικών επενδύσεων στην Ελλάδα.
Στόχος μας είναι μια -όχι ευκαιριακή-αλλά μακροπρόθεσμη συνεργασία των δύο χωρών.
Συναντήθηκα σήμερα, με τους Επικεφαλής του Κρεμλίνου και της Γερουσίας και είχα μια ουσιαστική συνομιλία μαζί τους.

Συζητήσαμε για την Ελλάδα και για την ευρύτερη περιοχή. Διαπίστωσα για μια ακόμη φορά, ότι υπάρχει μεγάλη προθυμία απ’ όλους για την προώθηση γόνιμης συνεργασίας των δύο χωρών. Αύριο, θα έχω την ευκαιρία να συναντηθώ με τον Πρόεδρο Πούτιν, για να θέσουμε εκ νέου – σε στέρεες βάσεις- τις σχέσεις των δύο χωρών.

Με τους Ρώσους μας συνδέουν πολλά. Ο δρόμος έχει ανοίξει. Με σωστή δουλειά, μπορεί να έχουμε σωστά αποτελέσματα».

Τον κ. Σαμαρά συνοδεύουν στην επίσημη επίσκεψή του, εκτός από τον από τον αντιπρόεδρο της ΝΔ και υπουργό Εξωτερικών κ. Στ. Δήμα ο τομεάρχης Εξωτερικών κ. Π. Παναγιωτόπουλος, ο σύμβουλός του κ. Χρ. Λαζαρίδης, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του κόμματος κ. Γ. Μουρούτης, ο βουλευτής και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελλάδας -Ρωσίας, κ. Σ. Κεδίκογλου και ο διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ, ο κ. Ανδρέας Ψυχάρης.