«Η όποια αναπτυξιακή διαδικασία δεν τελειώνει στη λίστα με τις υποχρεώσεις του μνημονίου, είναι μία ευρύτερη προσπάθεια, προκειμένου να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, Κωστής Χατζηδάκης στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm».
«Εκείνο το οποίο πρέπει να δει κανείς είναι τη συνολική εικόνα, όχι το δέντρο, αλλά το δάσος και στο δάσος βλέπει κανείς χαμηλό εικοσαετίας στις επενδύσεις, βλέπει κλείσιμο επιχειρήσεων, βλέπει τεράστιο πρόβλημα στο τραπεζικό σύστημα, υπό την έννοια ότι έχουμε capital controls, υπό την έννοια ότι οι τράπεζές μας δε λειτουργούν κανονικά», είπε ο κ. Χατζηδάκης, σχολιάζοντας την πορεία των δεικτών της ελληνικής οικονομίας, εκτιμώντας πως υπάρχει «έλλειμμα εμπιστοσύνης, που σχετίζεται με το ότι η κυβέρνηση δεν περνάει το face control των αγορών και των επενδυτών, δεν πείθει».
«Η Ελλάδα δεν πρέπει απλά και μόνο με το στανιό να κάνει πέντε πράγματα, που επιβάλλονται από έξω, πρέπει να δείξει ότι έχει το δικό της μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, ότι κινείται στην πορεία της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου. Αυτό είναι το πρόβλημα με τη σημερινή κυβέρνηση, ανεξάρτητα πώς θα πάει η επόμενη αξιολόγηση, η οποία όλοι αναγνωρίζουν ότι, συγκριτικά με την προηγούμενη, είναι λιγότερο δύσκολη», εξήγησε.
«Βλέπω δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, του κ. Τσακαλώτου, που μιλάει για «κατενάτσιο» (σ.σ. αμυντική τακτική) υπουργών, για υπουργούς οι οποίοι δεν είναι και πολύ θετικοί απέναντι σε αυτό, το οποίοι οι ίδιοι υπέγραψαν. Αυτό που χρειάζεται η χώρα, η λέξη- κλειδί, είναι η λέξη εμπιστοσύνη, να αισθανθούν όλοι ότι έχουμε γίνει μία κανονική ευρωπαϊκή χώρα, για να έλθουν επενδυτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να ανοίξουν δουλειές και να μπει μπροστά με αυτόν τον τρόπο η μηχανή της οικονομίας, να υπάρξει μία νέα θετική πορεία», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, προσθέτοντας ότι παρά το ότι η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει σειρά από σκληρά μέτρα σε επίπεδο δημοσιονομικής προσαρμογής, έχει υπάρξει μία εσωτερική υποτίμηση. «Έχουν υιοθετηθεί και κάποιες διαρθρωτικές αλλαγές, άρα εθνικά μιλώντας θα έπρεπε να περιμένει κανείς ότι η οικονομία θα μπορούσε να ανακάμψει, αλλά δεν ανακάμπτει», είπε, εκτιμώντας πως «μία κυβέρνηση που επιτίθεται στη Δικαιοσύνη, που ανέχεται το έγκλημα, που στην Παιδεία θεωρεί ότι πρέπει να προχωρήσουμε με βάση αυτά που είχαν γίνει στη δεκαετία του ’80, δε στέλνει το μήνυμα ότι είμαστε μία χώρα κανονική σαν όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και αυτό δυσκολεύει την ανάκαμψη της οικονομίας».
Ερωτηθείς ποιο είναι το μείγμα της πολιτικής, που η ΝΔ εκτιμά πως θα επαναφέρει τη χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά, ο κ. Χατζηδάκης απάντησε: «Πρέπει να έχουμε ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, πρέπει να έχουμε χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, πρέπει να έχουμε απλουστευμένες αδειοδοτήσεις -η κυβέρνηση εδώ πάλι κινήθηκε με την όπισθεν και με την ανοχή της τρόικας, ακυρώνοντας τον νόμο-πλαίσιο 4262/2014- πρέπει να έχουμε ένα τραπεζικό σύστημα που να λειτουργεί, του οποίου όμως η λειτουργία παραπέμπει πάλι παραπέμπει στην εμπιστοσύνη. Όλα αυτά είναι πράγματα που δε θέλει να κάνει, δεν μπορεί να κάνει, η σημερινή κυβέρνηση. Γι’ αυτόν τον λόγο, εάν θέλουμε η Ελλάδα να δουλέψει ξανά, να μπει μπροστά η μηχανή της οικονομίας, χρειαζόμαστε μίαν άλλη κυβέρνηση, που να πιστεύει στην ελεύθερη οικονομία, την ιδιωτική πρωτοβουλία, που είναι προϋπόθεση, για να ανοίξουν καινούριες δουλειές».
Σε ό,τι αφορά το αίτημα της ΝΔ για εκλογές ο κ. Χατζηδάκης διευκρίνισε ότι «δεν το έχουμε θέσει λόγω βουλιμίας για εξουσία, πιστεύουμε απλώς ότι όσο παραμένει αυτή η κυβέρνηση ο λογαριασμός γίνεται βαρύτερος για τους ίδιους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες». «Έχουμε θέσει αυτό το αίτημα, από εκεί και πέρα είναι θέμα της κυβέρνησης να αποφασίσει πότε θα κάνει την έξοδό της από την εξουσία. Εμείς εκείνο για το οποίο προετοιμαζόμαστε είναι για την επόμενη μέρα, δεν παριστάνουμε τους αλάθητους, ξέρουμε ότι και παλαιότερα είχαν γίνει λάθη και επί των ημερών μας και προσπαθούμε να διδαχθούμε και από αυτά τα λάθη και από τα λάθη των αντιπάλων, για να κάνουμε ένα καινούριο ξεκίνημα, με βάση τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές», πρόσθεσε.