Σαν σήμερα, το 2015, οι βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα σηματοδότησαν μια ιστορική αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ), υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα, κέρδισε μια εντυπωσιακή νίκη, ανοίγοντας τον δρόμο για την πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας.

Οι εκλογές προκηρύχθηκαν πρόωρα, καθώς η Βουλή των Ελλήνων απέτυχε να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις τρεις καθορισμένες ψηφοφορίες του Δεκεμβρίου 2014. Αυτή η εξέλιξη οδήγησε σε διάλυση της Βουλής και σε εκλογές στις 25 Ιανουαρίου 2015, μέσα σε ένα κλίμα κοινωνικής έντασης και οικονομικής αβεβαιότητας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με κεντρικό σύνθημα «Η ελπίδα έρχεται», κατάφερε να κερδίσει το 36,3% των ψήφων, εξασφαλίζοντας 149 έδρες στο ελληνικό Κοινοβούλιο, μόλις δύο έδρες λιγότερες από την αυτοδυναμία. Το αποτέλεσμα αυτό αποτύπωνε την έντονη δυσαρέσκεια του λαού απέναντι στις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια στο πλαίσιο των μνημονίων. Ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε συμφωνία με το αρχηγό των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο, μια συμμαχία που παρ’ όλο που ήταν ιδεολογικά ετερόκλητη, εξασφάλισε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και οδήγησε στον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

«Σήμερα η ελπίδα έγραψε ιστορία», διεμήνυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από τα Προπύλαια, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία αποτέλεσε κομβικό σημείο στην ελληνική πολιτική ιστορία, καθώς ήταν η πρώτη φορά που η Αριστερά κατέλαβε την εξουσία στην Ελλάδα. Η νίκη αυτή θεωρήθηκε, επίσης, μέρος ενός ευρύτερου κύματος αμφισβήτησης των παραδοσιακών πολιτικών κομμάτων στην Ευρώπη, σε μια περίοδο που οι κοινωνίες ταλανίζονταν από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κλήθηκε να διαχειριστεί εξαιρετικά δύσκολες προκλήσεις, όπως οι διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για την αναδιάρθρωση του χρέους και τη χαλάρωση των μέτρων λιτότητας. Οι εξελίξεις που ακολούθησαν, όπως το δημοψήφισμα του Ιουλίου 2015 και η υπογραφή του τρίτου μνημονίου, έδειξαν την πολυπλοκότητα και τους περιορισμούς που αντιμετώπισε η νέα κυβέρνηση.

Τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών είχαν ως εξής: 

  • ΣΥΡΙΖΑ: 36,34% – 2.246.064 ψήφους (149 έδρες)
  • Ν.Δ.: 27,81% – 1.718.815 ψήφους (76 έδρες)
  • Χρυσή Αυγή: 6,28% – 388,447 ψήφους (17 έδρες)
  • Το Ποτάμι: 6,05% – 373.868 ψήφους (17 έδρες)
  • ΚΚΕ: 5,47% – 338.138 ψήφους (15 έδρες)
  • ΑΝΕΛ: 4,75% – 293.371 ψήφους (13 έδρες)
  • ΠΑΣΟΚ: 4,68% – 283.482 ψήφους (13 έδρες)

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο

1815: Ο Μπετόβεν συνοδεύει στο πιάνο την τενόρο Φραντς Βιλντ σε εκδήλωση για τα γενέθλια της Τσαρίνας, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου της Βιέννης. Είναι η τελευταία δημόσια εμφάνιση του Μπετόβεν ως πιανίστας.

1836: Θεμελιώνεται το κτίριο των Ανακτόρων στο λόφο της Mπουμπουνίστρας, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Φρειδερίκου Γκέρτνερ. Πρόκειται για το σημερινό κτίριο της Βουλής.

1847: Μουσουρικά: Σοβαρό επεισόδιο ανάμεσα στον Όθωνα και στον πρεσβευτή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην Αθήνα, Κωστάκη Μουσούρο Μπέη. Ο Μουσούρος αρνείται να χορηγήσει διαβατήριο στον υπασπιστή του βασιλιά Όθωνα, Τσάμη Καρατάσο, με την αιτιολογία ότι είχε συμμετάσχει στο κίνημα της Mακεδονίας. Αποτέλεσμα ήταν η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών για ένα έτος.

1858: Το γαμήλιο εμβατήριο του Φέλιξ Μέντελσον ακούγεται για πρώτη φορά στο γάμο της πριγκίπισσας της Αγγλίας Βικτώριας και του πρίγκιπα της Πρωσίας, Φρειδερίκου.

1919: Η Διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων, η οποία επιδιώκει μια μόνιμη ειρήνη μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, εγκρίνει την πρόταση δημιουργίας της Κοινωνίας των Εθνών, πρόδρομο του ΟΗΕ.

1935: Ο ποιητής, Ανδρέας Εμπειρίκος, δίνει μία ιστορικά σημαντική διάλεξη «Περί σουρρεαλισμού» στη Λέσχη Καλλιτεχνών, εισάγοντας ουσιαστικά τον υπερρεαλισμό στον ελληνικό χώρο.

1962: Παραιτείται ο νέος αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Ιάκωβος Βαβανάτσος, σε βάρος του οποίου υπάρχουν φήμες για διαβλητή ηθική συμπεριφορά.

1971: Ο Τσαρλς Μάνσον κρίνεται ένοχος φόνου εκ προμελέτης της ηθοποιού Σάρον Τέιτ, συζύγου του σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι κι άλλων έξι ατόμων στο σπίτι της στο Μπέβερλι Χιλς, τον Αύγουστο του 1969, καθώς και του ζεύγους Λα Μπιάνκα, στο Λος Άντζελες.

1995: Ο Γάλλος ποδοσφαιριστής Ερίκ Καντονά, τότε παίκτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, προκαλεί παγκόσμιο σάλο όταν ρίχνει μια κλωτσιά κουνγκ φου σε φίλαθλο της Κρίσταλ Πάλας κατά τη διάρκεια αγώνα. Το περιστατικό συνέβη όταν ο φίλαθλος, που βρισκόταν στις κερκίδες, τον προκάλεσε φραστικά. Η ενέργεια του Καντονά οδήγησε σε αυστηρή τιμωρία, με αποκλεισμό εννέα μηνών από κάθε αγωνιστική δραστηριότητα και πρόστιμο, αλλά και σε μία από τις πιο πολυσυζητημένες στιγμές στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Παρά την έντονη κριτική, ο Καντονά παραμένει μια θρυλική φυσιογνωμία του αθλήματος.

2015: Πραγματοποιούνται εκλογές στην Ελλάδα για τον σχηματισμό κυβέρνησης, τις οποίες κέρδισε για ο ΣΥΡΙΖΑ. Επρόκειτο για πρόωρες εκλογές, οι οποίες προκλήθηκαν από την αδυναμία εκλογής προέδρου της δημοκρατίας από τη Βουλή των Ελλήνων. Υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα, το κόμμα κέρδισε τη νίκη στις εκλογές και μετά από συνεννόηση με τον αρχηγό των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο, συμφωνήθηκε η δημιουργία κυβέρνησης συνασπισμού αποτελούμενη από τα δύο κόμματα.

Γεννήσεις

1882 – Βιρτζίνια Γουλφ, αγγλίδα συγγραφέας, από τις σημαντικότερες μορφές της μοντέρνας λογοτεχνίας, γνωστή για τα έργα «Στον Φάρο» και «Η Κυρία Ντάλογουεϊ»

1925 – Γιώργος Ζαμπέτας, έλληνας συνθέτης και δεξιοτέχνης του μπουζουκιού, με εμβληματικές συνθέσεις που άφησαν ανεξίτηλο στίγμα στην ελληνική μουσική

1942 – Εουσέμπιο (κατά κόσμον Εουσέμπιο Ντα Σίλβα Φερέιρα), πορτογάλος ποδοσφαιριστής, από τους κορυφαίους στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, γνωστός ως «Μαύρος Πάνθηρας»

1979 – Κατερίνα Παπουτσάκη, ελληνίδα ηθοποιός, με σημαντική παρουσία στον ελληνικό κινηματογράφο, το θέατρο και την τηλεόραση

1984 – Ρομπίνιο (Ρόμπσον Ντε Σόουζα), βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής, γνωστός για την ταχύτητα, την τεχνική του και τη λαμπρή καριέρα του σε κορυφαίες ομάδες

Θάνατοι

390 – Γρηγόριος Ναζιανζηνός, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, θεολόγος και ένας από τους Τρεις Ιεράρχες, με σημαντική συμβολή στην Ορθόδοξη Θεολογία

1985 – Ηλίας Ηλιού, έλληνας πολιτικός, από τους ηγέτες της ΕΔΑ και υπέρμαχος των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών

2004 – Φάνι Μπλάνκερς-Κοέν, ολλανδή αθλήτρια, γνωστή ως «η νοικοκυρά που κέρδισε τέσσερα χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1948»2015 – Ντέμης Ρούσσος, έλληνας τραγουδιστής με διεθνή καριέρα, γνωστός για τη χαρακτηριστική φωνή του και τις επιτυχίες του σε παγκόσμιο επίπεδο

2017 – Τζον Χερτ, άγγλος ηθοποιός, με εμβληματικούς ρόλους σε ταινίες όπως «Ο Άνθρωπος Ελέφαντας» και «Άλιεν»

Γιορτάζουν

Γρηγόρης, Γρηγορία, Μαργαρίτα