Το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας

Καλημέρα σε όλες και όλους. Μεγάλη συζήτηση γίνεται στο παρασκήνιο για τα πρόσωπα που θα παίξουν ρόλο την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ υπό τον Νίκο Ανδρουλάκη, όπως και το τι θα γίνει με τον Στέφανο Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια ώρα, χαμός έγινε χθες στο πολιτικό σύστημα όταν κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνομιλία με μεγάλο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και ζήτησε συγγνώμη για τη Novartis και τις διώξεις. Όλοι στην αρχή θεώρησαν, με βάση τα λεγόμενα του Γιώργου Λιάνη, πως το μεγάλο στέλεχος αυτό είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος και έγινε μύλος. Κυριολεκτικά κουλουβάχατα ή αλλιώς κόλαση στο παρασκήνιο. Θα τα πούμε παρακάτω αναλυτικά.

Η θέα από τον εξώστη

Είχα «ακροβολίσει» δικό μου άνθρωπο στον εξώστη της Λυρικής Σκηνής στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και παρατηρούσε από ψηλά και όχι αφ’ υψηλού τα όσα γίνονταν στα βραβεία «Βιώσιμης – Καινοτόμου & Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας» που διοργάνωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών. Τι είδε; Είδε τον Αντώνη Σαμαρά να φτάνει πρώτος και να περιμένει υπομονετικά τους υπόλοιπους να καταφτάσουν και ειδικά το, τελευταία, έτερόν του πολιτικό ήμισυ, Κώστα Καραμανλή. Ο οποίος έφτασε την ώρα που επί σκηνής ήταν η Ελένη Τσαλιγοπούλου και τραγουδούσε «έλα και, έλα και, και σε περιμένω στη γωνιά του δρόμου να φανείς». Τυχαίο; Εκ δεξιών του Σαμαρά καθόταν ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, και ανάμεσα στον ίδιο και τον Κώστα Καραμανλή ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γ. Χατζηθεοδοσίου. Με πολύ ενδιαφέρον είδε επίσης ο άνθρωπός μου τον Κώστα Καραμανλή να πιάνει ψιλή κουβέντα με την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, η οποία καθόταν μια θέση πιο δίπλα, ενώ τη σημασία του είχε το γεγονός ότι δίπλα δίπλα κάθονταν Γεροβασίλη και Παππάς.

Γέλια και χαρές

Μου είπε επίσης ότι οι δύο πρώην πρωθυπουργοί ήταν πολύ ευδιάθετοι σχεδόν σε όλη την διάρκεια της εκδήλωσης και ξεκαρδίστηκαν όταν η Ζωή Κωνσταντοπούλου την ώρα που έδινε ένα βραβείο και της έδωσαν τον λόγο είπε: «Το σκεφτήκατε σοβαρά;». Μάλιστα το καλαμπούρι συνεχίστηκε και με τη συμμετοχή του Νίκου Παππά, ενώ η Όλγα Γεροβασίλη παρατηρούσε με ενδιαφέρον. Μια από τις στιγμές της βραδιάς ήταν όταν στο άκουσμα της λέξης Παναθηναϊκός και κατά τη διάρκεια μιας βράβευσης ο Κώστας Καραμανλής δεν μπορούσε να κρύψει τον ενθουσιασμό του χειροκροτώντας με πάθος. «Το μόνο που δεν έκανε ήταν να αρχίσει να τραγουδάει “Σύλλογος μεγάλος δεν υπάρχει άλλος”», μου είπε χαρακτηριστικά. Εντύπωση επίσης έκαναν και άλλα ενσταντανέ: το σάλτο Καραμανλή για να ανέβει στη σκηνή να δώσει ένα βραβείο, η αποχώρηση της Θεοδώρας Τζάκρη η οποία ήταν μόνη της στις πίσω σειρές, αλλά και ο θερμός εναγκαλισμός Καραμανλή – Τσιάρα.

Πορεία στον λαό

Πάμε στα όσα τραγελαφικά γίνονται στον ΣΥΡΙΖΑ – και δεν μπορώ άλλο. Ο Στέφανος Κασσελάκης, αφού τον έκοψαν από υποψήφιο πρόεδρο, μαθαίνω πως ετοιμάζεται για πορεία στον λαό του, όπως μου είπαν συνομιλητές του. Δεν ξέρω τι εννοεί λαό του, αλλά όπως έμαθα δεν έχει και μεγάλη επιρροή στη βάση. Πάντως οι δικοί του μιλάνε για ανένδοτο, ιδιαίτερα φορτισμένη πολιτικά λέξη, υπερβάλλοντας και δημιουργώντας εικόνα για τον ίδιο.

Το σκέπτονται βουλευτές

Και επειδή πολλά λέγονται για το ποιοι θα τον ακολουθήσουν και ειδικά βουλευτές, βλέπω πως όλοι περιμένουν να δουν τι θα γίνει και πώς θα κινηθεί το ΠΑΣΟΚ. Το σίγουρο είναι, όπως έμαθα, ότι οι βουλευτές δεν το βλέπουν ζεστά να ανεξαρτητοποιηθούν, εκτός από 6-7. Αυτός βέβαια είναι ικανός αριθμός να χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά όχι για να δημιουργηθεί νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα.

«Ο Κασσελάκης τελείωσε»

Η φράση «ο Κασσελάκης τελείωσε» κυριαρχεί στις τάξεις των «87» που δεν θέλουν ούτε να ακούν το όνομά του. Πιστεύουν πως έχασε το έδαφος κάτω από τα πόδια του και δεν υπάρχει περίπτωση να σηκώσει κεφάλι. Γι’ αυτό και λένε πως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υπάρξει νύξη ότι ίσως ή μπορεί να είναι υποψήφιος. Αυτό τελείωσε μου λένε και γι’ αυτό και βγήκε και η χθεσινή ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος που ήταν καταδικαστική για τον Στ. Κασσελάκη με τον όρο αμετάκλητη.

Η τράπουλα στον Ανδρουλάκη

Στο ΠΑΣΟΚ μαθαίνω πως ο Νίκος Ανδρουλάκης θα μοιράσει λέει την τράπουλα και θα δούμε σε θέσεις ευθύνης πρόσωπα νέα. Πάντως αυτά που μαθαίνω εγώ είναι πως στον λεγόμενο πρωινό καφέ λίγο πολύ τα ίδια πρόσωπα θα δούμε, με μικρές προσθήκες.

Τα πρόσωπα

Πάντως στα νέα όργανα θα συμμετάσχουν και στελέχη της νέας γενιάς που στήριξαν την προσπάθεια επανεκλογής του Νίκου Ανδρουλάκη. Έμαθα λοιπόν ότι θα βάλει στον στρατηγικό σχεδιασμό τον Λευτέρη Καρχιμάκη, ο οποίος τον στήριξε πάρα πολύ – όπως και ο πατέρας του ο Μιχάλης με δημόσια στήριξη. Θα εμπιστευτεί σε επιτελικό ρόλο την Όλγα Μαρκογιαννάκη, η οποία θα είναι υποψήφια στην περιφέρεια του Πάρη Κουκουλόπουλου, δηλαδή στην Κοζάνη. Περιμένουμε να δούμε πού θα τοποθετηθεί και ο Βαγγέλης Τσόγκας ο οποίος του έτρεξε την επικοινωνιακή καμπάνια με επιτυχία. Η Άννα Διαμαντοπούλου είναι στη Γερμανία μαθαίνω και σύμφωνα με διαρροές είναι ανοιχτή στο να πει το «ναι», αν της προταθεί μία σοβαρή θέση όπως, για παράδειγμα, η αντιπροεδρία – λέω εγώ τώρα κάτι δικά μου. Ρόλο σε αυτή τη δεύτερη θητεία Ανδρουλάκη θα έχουν οι Παύλος Χρηστίδης και Κώστας Τσουκαλάς. Παραμένουν στο σύστημα Ανδρουλάκη ο Δημήτρης Μάντζος, ο Παναγιώτης Δουδωνής, ο Θανάσης Γκλαβίνας και η Στεφανία Μουρελάτου που θα συμμετέχουν και στον πρωινό καφέ της Χαριλάου Τρικούπη.

Τα σχέδια Μητσοτάκη και οι γαλάζιοι

Από την άλλη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που θέλει να δει τον Ν. Ανδρουλάκη, σκέπτεται διάφορα: από ανασχηματισμό όπως μου λένε έως και πρόωρες εκλογές με λίστα. Μην ακούς βλακείες, μου είπε συνομιλητής του. Το μόνο που παίζει τώρα είναι ότι ίσως επισπευσθεί η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πέραν τούτου ουδέν. Από εκεί και πέρα έχει ενδιαφέρον πώς θα απαντήσει το Μέγαρο Μαξίμου στην αυξανόμενη πίεση των γαλάζιων βουλευτών που ετοιμάζουν και άλλες ερωτήσεις με αντιπολιτευτική διάθεση.

Η οργή Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας ακούστηκε πως ήταν οργισμένος με την αναφορά του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ στην εκπομπή της Αναστασίας Γιάμαλη στο Mega το μεσημέρι της Κυριακής. Αμέσως ξεκίνησαν οι διαρροές πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Όμως η ζημιά είχε γίνει.

Η έκπληξη Βενιζέλου

Ακόμα και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όπως έμαθα, εξεπλάγην από το γεγονός καθώς, εάν είχε συμβεί αυτό, όπως μου είπε παλαιό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ με υπουργική θητεία σε κυβέρνηση που ήταν και ο θεσσαλονικιός πολιτικός, θα το είχε πει μόνος του.

Ανασκεύασε ο Λιάνης

Ε, όπως καταλαβαίνετε, έπεσαν και τα αναγκαία τηλεφωνήματα και ο Γ. Λιάνης ανασκεύασε, κινούμενος στη λογική ότι στηρίχθηκε σε όσα είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέδριο της Καθημερινής και όπως είπε υπερέβαλε. Πολύ αθώο μου ακούγεται.

Το συνέδριο του Τσίπρα

Και επειδή αναφέρομαι στον Αλ. Τσίπρα, να υπενθυμίσω πως το Ινστιτούτο του ετοιμάζει το συνέδριο για την οικονομία την άλλη Τρίτη στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Και μαθαίνω θα γίνει μεγάλη κινητοποίηση για την εκδήλωση που θα έχει και καλούς ομιλητές.

Το συνέδριο του Στουρνάρα

Και λόγω της αναφοράς στο συνέδριο του Αλ. Τσίπρα, να σας πληροφορήσω και η Τράπεζα της Ελλάδας θα κάνει διεθνές συνέδριο για το δημόσιο χρέος. Ομιλητής θα είναι ο κεντρικός τραπεζίτης, Γιάννης Στουρνάρας, και ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Αλ. Τσίπρα και υπουργός του, Γιώργος Χουλιαράκης, που συνεργάζεται τα τελευταία χρόνια με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Μηνύματα επιστροφής στέλνει ο Αυγενάκης

Μπορεί ο Λευτέρης Αυγενάκης να παραμένει εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όμως είναι εμφανές πως κάνει τα πάντα, προκειμένου να επιστρέψει στους κόλπους της. Η συμμετοχή του στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες παραμένει αδιάλειπτη, στηρίζει αδιακρίτως κάθε νομοσχέδιο που καταθέτει η κυβέρνηση και πυκνώνει τις επαφές του με υπουργούς και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Θυμίζω ότι είχε δώσει το παρών και στους εορτασμούς για τα 50 χρόνια της ΝΔ που πραγματοποιήθηκε μπροστά από το ιστορικό κτίριο της οδού Ρηγίλλης, μια κίνηση που μεταφραζόταν επίσης ως «δήλωση πίστης» προς την παράταξη. Επί του παρόντος, πάντως, δεν υπάρχει κάποια επίσημη κίνηση επιστροφής του, αν και πολιτικοί παρατηρητές δεν αποκλείουν αυτό να γίνει το προσεχές διάστημα. Θεωρούν πως απλώς είναι ζήτημα χρόνου.

Ανανεώνει τον όρκο γάμου ο Αλέξης Πατέλης

Σχεδόν σε όλα τα μέλη και τους εργαζόμενους του Μεγάρου Μαξίμου μου λένε ότι έστειλε προσκλήσεις ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης. Κι αυτό γιατί ετοιμάζει μια μεγάλη εκδήλωση στις 18 του μηνός, ημέρα που θα ανανεώσει τον όρκο γάμου με τον σύζυγό του Μιχάλη (Μάικι), στους κήπους της Εθνικής Γλυπτοθήκης που βρίσκεται στο Άλσος Στρατού, στου Γουδή – να σημειωθεί ότι με τον σύντροφό του γνωρίστηκαν στο Λονδίνο το μακρινό 2004. Ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά, όπως έχει αναφέρει ο ίδιος και έξι μήνες αργότερα συζούσαν. Αρκετοί του υποσχέθηκαν ήδη πως θα είναι παρόντες στη δεξίωση την ερχόμενη Παρασκευή. Ωστόσο το μεγάλο ερωτηματικό είναι εάν και κατά πόσο θα παρευρεθεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, που φυσικά ήταν ο πρώτος που έλαβε πρόσκληση. Ο Αλ. Πατέλης είναι πολύ στενός συνεργάτης και φίλος του. Κατά συνέπεια θέλει να τον τιμήσει με την παρουσία του. Δέχεται όμως και εισηγήσεις να το ξανασκεφτεί, καθώς σε μια αντίστοιχη κίνηση είχε προβεί πριν από μερικές εβδομάδες και ο Στέφανος Κασσελάκης, όπως θα θυμάστε, και επικοινωνιακά δεν του βγήκε και τόσο σε καλό.

Στη Θεσσαλονίκη το «team» Καραμούζη

Στη Θεσσαλονίκη μαθαίνω ότι βρίσκεται αυτές τις μέρες το «team» του fund SMERC του Νίκου Καραμούζη, ανάμεσά τους και ο καλά γνώριμος της αγοράς, Κώστας Καραφωτάκης. Διπλό το ενδιαφέρον της ομάδας για τη συμπρωτεύουσα αυτές τις μέρες, καθώς από επιχειρηματικές συναντήσεις θα έχουν συμμετοχή στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Doppler, εταιρείας ανελκυστήρων με έδρα το Κιλκίς όπου έχουν αποκτήσει συμμετοχή. Επίσης, θα κάνουν τα εγκαίνια στο νέο κτηνιατρικό κέντρο της Κλινικής Πλακεντία, που αποτελεί το νέο μεγάλο business που κυνηγούν τα στελέχη του fund. Μου λένε μάλιστα ότι η ομάδα θα δαπανήσει αρκετές μέρες της εβδομάδας αυτής στη Θεσσαλονίκη, καθώς οι υποχρεώσεις και τα νέα σχέδια είναι αρκετά.

Η είσοδος των νέων μετόχων Attica Bank και η αύξηση κεφαλαίου

Εξελίξεις που οδηγούν στην επόμενη μέρα την Attica Bank φέρνει η συμφωνία της εταιρείας Thrivest των Εξάρχου, Μπάκου και Καϋμενάκη με επενδυτές για είσοδο στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Οι επενδυτές που θα μπουν στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας δείχνουν εμπιστοσύνη στο στρατηγικό σχέδιο του βασικού μετόχου και στην ικανότητα του management να το υλοποιήσει -βλέπε Ελένη Βρεττού- δίνουν οι επενδυτές που κατέληξαν σε συμφωνία για είσοδο στην Attica Bank. Σας θυμίζω ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα λάβει χώρα προσεχώς εγκρίθηκε ήδη από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Ιντρακάτ: Το νέο «σπίτι» του Παναθηναϊκού

Ολοκληρώθηκε και επίσημα η κατασκευή του ανακαινισμένου κλειστού γηπέδου του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ, έργο που είχε αναλάβει o όμιλος Ιντρακάτ και συγκεκριμένα η εταιρεία Άκτωρ, συμφερόντων του ομίλου. Το PAO BC Arena είναι ένα έργο 20 εκατομμυρίων ευρώ, που παραδόθηκε έγκαιρα σε χρονοδιάγραμμα μόλις 2,5 μηνών. Το νέο γήπεδο διαθέτει 16 πολυτελή VIP skybox, έγινε πλήρης αντικατάσταση των 17.000 θέσεων του γηπέδου, αντικατάσταση των πινάκων βαθμολογίας, μελέτη και κατασκευή της προεδρικής σουίτας, δημιουργήθηκαν νέες τουαλέτες. Επίσης πραγματοποιήθηκε πλήρης εσωτερική και εξωτερική βαφή, πλήρης ανακαίνιση πρόσοψης, καθώς και συντήρηση 30.000 τ.μ. μαρμάρινης επιφάνειας. Να σας θυμίσω ότι στο γήπεδο έγινε η εγκατάσταση του πρώτου και μοναδικού μόνιμου ASB Glass Floor σε ευρωπαϊκό γήπεδο, που κόστισε 3,2 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για την πιο ακριβή εκδοχή Glass Floor που υπάρχει αυτή τη στιγμή και είναι εναρμονισμένο με εικόνες από το μέλλον. Σας αναφέρω για παράδειγμα πως το Glass Floor που χρησιμοποίησε η FIBA για το Final Four του Basketball Champions League στις 26-28 Απριλίου κόστιζε περίπου το 1/3 της αξίας του γυάλινου δαπέδου που τοποθετήθηκε στο κλειστό των ολυμπιακών εγκαταστάσεων.

Ανακόπτεται το «ράλι» των σούπερ μάρκετ

Κι ενώ κανείς έβλεπε συνεχιζόμενη αύξηση στον τζίρο των σούπερ μάρκετ που στο τέλος του 2023 έφτασε κοντά στο 10% σε σχέση με το 2022, φαίνεται ότι σταδιακά αυτό το δεδομένο αλλάζει. Είναι γεγονός ότι οι αλυσίδες μεγάλωσαν αρκετά σε τζίρο στην πανδημία αλλά και μετά από αυτήν, λόγω του πληθωρισμού που ακολούθησε. Ωστόσο στο εννιάμηνο του 2024 –έως δηλαδή και τον Σεπτέμβριο– υπολογίζεται ότι η ανάπτυξή τους μειώνεται φτάνοντας στο +2,8% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι. Οι προσφορές καθοδηγούν τη στρατηγική των αλυσίδων για να κρατήσουν τους καταναλωτές, οι οποίοι βλέποντας την ακρίβεια που επικρατεί σε όλους τους τομείς των βασικών υπηρεσιών και αγαθών τον τελευταίο καιρό, κάνουν «πίσω» σε πολλές αγορές τους ακόμα και στις βασικές, περιορίζοντας μάλιστα τις αυθόρμητες αγορές προϊόντων που δεν είχαν ανάγκη αλλά τις έκαναν, βλέποντας ένα ελκυστικό προϊόν σε κάποιο ράφι. Η εξέλιξη έχει ενδιαφέρον, ενώ ταυτόχρονα αυτό που φαίνεται είναι ότι θα υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη συγκέντρωση στον κλάδο με μεγαλύτερα επιχειρηματικά σχήματα.

Το πρώτο κατάστημα του Μουστάκα εκτός Αθηνών

Μαθαίνω ότι η γνωστή αλυσίδα πώλησης παιχνιδιών, Μουστάκας, κάνει το πρώτο βήμα εξόδου εκτός Αττικής και συγκεκριμένα στην Πάτρα. Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί, από αυτά που μου λένε άνθρωποι της αγοράς, την πρόθεση πανελλαδικής επέκτασης της αλυσίδας τα επόμενα χρόνια. Το κατάστημα θα βρίσκεται στο εμπορικό πάρκο της Trade Estates στην αχαϊκή πρωτεύουσα. Θυμίζω ότι οι δύο πλευρές έχουν συνεργαστεί και σε άλλες περιπτώσεις όπως για παράδειγμα στο Piraeus Retail Park. Και όπως με πληροφορούν, θα υπάρξουν και άλλες συνεργασίες μεταξύ τους το επόμενο διάστημα, καθώς όσο θα επεκτείνεται ανά την Ελλάδα η Trade Estates με νέες αναπτύξεις, τόσο ο Μουστάκας θα ακολουθεί και αυτός με νέα καταστήματα.