Μια ωραία ατμόσφαιρα

Καλημέρα και καλή εβδομάδα με πρόεδρο στο ΠΑΣΟΚ τον Νίκο Ανδρουλάκη και με άνεση μετά και τον χθεσινό δεύτερο γύρο. Και αποκλεισμό υποψηφίου για τις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ με την προχθεσινή απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής. Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα θα λένε στην κυβέρνηση με όσα παρακολουθούν κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ που διαλύεται, παρά τα μηνύματα που στέλνονται από την πλευρά της πλειοψηφίας. Ο αποκλεισμός του Στέφανου Κασσελάκη από τις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ με το μπλόκο της Κεντρικής Επιτροπής κυριαρχεί. Ας ξεκινήσουμε αντίστροφα.

Ποια η επόμενη μέρα;

Ένα ερώτημα κυριαρχεί από το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, μετά την απόφαση της Κ.Ε. και το μπλόκο στη συμμετοχή του Στ. Κασσελάκη στις προεδρικές εκλογές. Το φινάλε της Κεντρικής Επιτροπής έπειτα από μια μαραθώνια και άκρως επεισοδιακή διαδικασία που διήρκησε συνολικά 8 ώρες, διεύρυνε το ήδη τεράστιο σχίσμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν ανήκεις εδώ»

Ουσιαστικά το ανώτερο καθοδηγητικό όργανο του κόμματος ενέκρινε με διευρυμένη πλειοψηφία τον πολιτικό αποκλεισμό του Στ. Κασσελάκη από τις προεδρικές εκλογές. Μετά την 24η Οκτωβρίου δεν θα είναι μεταξύ των υποψηφίων που θα ανακηρύξει επισήμως η ΚΟΕΣ (Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου) για την αρχηγία. Το κεντρικό μήνυμα ουσιαστικά της Κ.Ε. ήταν πως «δεν ανήκεις εδώ» και τώρα μένει να φανεί ποιοι άλλοι δεν είναι εδώ στον ΣΥΡΙΖΑ και ετοιμάζονται για την έξοδο.

Τεράστιες καθυστερήσεις

Στο ΠΑΣΟΚ καθυστερούσαν να αρχίσουν οι κομματικές διαδικασίες και ομιλίες, αλλά αυτό συνέβαινε από παράδοση αλλά όχι για σκοπιμότητα. Στον ΣΥΡΙΖΑ παράγινε όμως και κυριολεκτικά καθυστέρησε να αρχίσει η Κ.Ε. το Σάββατο περίπου δυόμισι ώρες. Ήταν προγραμματισμένη να αρχίσει στις 12:30 (ώρα προσέλευσης μεταξύ 11:30-12:30), αλλά τελικά άρχισε περίπου στις 15:00.

Τηλεφωνήματα και πιέσεις

Δεν υπήρχε απαρτία και αυτός ήταν ο λόγος της καθυστέρησης. Εκεί επιστρατεύτηκαν διάφοροι και έγιναν πάρα πολλά πιεστικά -σε αρκετούς- τηλεφωνήματα για να προσέλθουν. Και ορισμένοι ήρθαν και με προβλήματα υγείας, γιατί δεν έβγαιναν τα κουκιά για να ξεκινήσει η διαδικασία. Αυτό ήταν το σχέδιο των «87» εκ των οποίων πολλοί είχαν στηρίξει με νύχια και με δόντια παρασκηνιακά πέρυσι τον Στ. Κασσελάκη.

Η Τζάκρη, ο Οικονόμου και άλλοι

Απαρτία η Κεντρική Επιτροπή λογικά θα είχε, αλλά άνθρωποι του Στ. Κασσελάκη, όπως η γραμματέας της Κ.Ο. Θεοδώρα Τζάκρη, αλλά και ο πρώην βουλευτής, Θανάσης Οικονόμου, δεν έμπαιναν στην αίθουσα και δεν έπαιρναν τις κάρτες διαπίστευσης. Ήταν και δεν ήταν εκεί. Σουρεαλιστικές σκηνές.

Η πρόταση διαγραφής

Την περασμένη Πέμπτη είχε μπει στο αρχείο η πρόταση του σκηνοθέτη, Θέμη Μουμουλίδη, να διαγραφεί ο Στ. Κασσελάκης. Στην Κ.Ε. έγινε πάλι πρόταση, όχι από την Όλγα Γεροβασίλη που το έθεσε έντονα την περασμένη εβδομάδα, αλλά οι «87» δεν ήθελαν αυτή να προχωρήσει. Ήταν η σειρά του πρώην οικονομικού διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ, Θύμιου Γεωργόπουλου, να ζητήσει την παραπομπή του Στ. Κασσελάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας με το ερώτημα της διαγραφής, αλλά τελικά αποσύρθηκε η πρόταση. Εξάλλου ο στόχος ήταν να μπει μπλόκο στην υποψηφιότητά του.

Η εισήγηση για το μπλόκο

Ήθελαν εξαρχής οι «87» να μπει μπλόκο και μάλιστα με ονομαστική αναφορά. Την εισήγηση ανέλαβε να κάνει ο πρώην υπουργός, Γιάννης Μουζάλας, και την υποστήριξαν πολλά πρωτοκλασάτα στελέχη, μεταξύ των οποίων και η Όλγα Γεροβασίλη που ανέλαβε και μεγάλο φορτίο στην επιχείρηση εξουδετέρωσης του Στ. Κασσελάκη.

Διαπληκτισμοί στους διαδρόμους

Και ενώ τα μέλη της Κ.Ε. επιχειρηματολογούσαν για τις απόψεις τους, εκτός της αίθουσας οι αντεγκλήσεις ήταν διαρκείας και σε πολλές περιπτώσεις εκτός επιτρεπόμενων ορίων. «Να πάτε να πιείτε καφέ, αφού δεν μπαίνετε μέσα» και «ποιος θα μας διώξει» ήταν δύο από τις ηπιότερες, πλην δηλητηριώδεις, φράσεις που ακούστηκαν. «Φασίστες», «πραξικοπηματίες», «σταλινικοί γραφειοκράτες» ήταν και άλλα που ακούστηκαν.

Η αντεπίθεση Κασσελάκη

Το γεγονός πλέον πως ο πρώην αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ανήκει στις επίσημες υποψηφιότητες είναι το πρώτο μπλοκάρισμα της απόπειράς του να διεκδικήσει την ανάκτηση της ηγεσίας. Ο ίδιος εμφανίστηκε και είπε πως στόχος του είναι το συνέδριο. Όμως, μένει να φανεί εάν θα υπάρξουν άλλες κινήσεις νωρίτερα, ειδικά εάν βλέπει πως δεν θα έχει τον έλεγχο του συνεδρίου. Και αυτές οι κινήσεις είναι παραιτήσεις βουλευτών, μελών τοπικών, της Κεντρικής Επιστροπής κ.λπ.

Η στάση Πολάκη

Ο Παύλος Πολάκης απείχε από την Κ.Ε. και ήταν στην Κρήτη για περιοδεία. Εκεί όμως ήταν η ομάδα Πολάκη με έξι παρόντα μέλη (Σμπώκος, Βερναρδάκης, Παναγιωτόπουλος, Παρθένης, Χατζησάββας, Γιαπιτζής) που δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία του Σαββάτου, προτιμώντας την αποχή για συγκεκριμένους λόγους που εξηγήθηκαν εκ των υστέρων, κι αυτό έχει τη σημασία του για τους συσχετισμούς που θα προκύψουν εφεξής. Ο Π. Πολάκης επέμενε στον μη αποκλεισμό.

Το ποτό Κασσελάκη

Μετά την Κ.Ε. ο Στ. Κασσελάκης βρέθηκε με στενούς του συνεργάτες, μεταξύ αυτών ο Μ. Καπνισάκης αλλά και η Θ. Τζάκρη, σε καφέ στο Ν. Ψυχικό. Εκεί συζήτησαν τις εξελίξεις και τις επόμενες κινήσεις τους σε μια πρώτη συνάντηση διά ζώσης μετά την Κ.Ε. Η Θ. Τζάκρη που εκπροσώπησε τους κασσελίστας στην Κεντρική Επιτροπή έκανε μια άκρως επιθετική ομιλία και στόχευσε και κατά του Νίκου Παππά, προέδρου της Κ.Ο. Επίσης, ο ρόλος του Μ. Καπνισάκη ήταν σημαντικός στο παρασκήνιο.

Ικανοποιημένος Παππάς

Πάντως το αυτί του Ν. Παππά δεν ίδρωσε, παρά την επίθεση της Τζάκρη που του είπε ότι από τη στιγμή που κάποιοι θέτουν θέμα καρατόμησής της από τη γραμματεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, δεν μπορεί και αυτός να είναι πρόεδρος. Ο Ν. Παππάς πάντως, αν και έχει ακούσει τα εξ αμάξης, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την εξέλιξη.

Το λεξιλόγιο του Καρανίκα

Δεν ξέρω, μπορεί να την έχετε διαβάσει, αλλά θέλω να τη σημειώσω πάλι για να την εμπεδώσετε. Υπάρχει μια ανάρτηση του Νίκου Καρανίκα, άλλοτε συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα, που υποστηρίζει τον Στ. Κασσελάκη και με την οποία περνάει γενεές δεκατέσσερις τα 138 μέλη της Κ.Ε. που ψήφισαν τον αποκλεισμό με μια σειρά κοσμητικών επιθέτων. Απολαύστε τους: «Δολοπλόκοι, αντιδημοκράτες, διασπαστές, ραδιούργοι, υπερόπτες, αδίστακτοι, φανατισμένοι, δογματικοί, αυτοαναφορικοί, πολιτικά αμόρφωτοι, αναχρονιστές, καπηλευτές, ανήθικοι, αναξιοπρεπείς, αριβίστες, φετιχιστές, γραφειοκράτες, αντικαταστατικοί, πραξικοπηματίες, φραξιονιστές, υπονομευτές, ανίκανοι, άχρηστοι, πολιτικάντες, ομοφοβικοί, ολιγαρχικοί, φεουδάρχες, βαρόνοι, σταλινικοί, τραμπούκοι, Μακιαβελικοί, αντικοινωνικοί, ρατσιστές, ελιτιστές».

Η ευκαιρία του ΠΑΣΟΚ

Και να πάμε στο ΠΑΣΟΚ όπου η χθεσινή αναμέτρηση κλείνει έναν κύκλο εσωκομματικής διαδικασίας που δεν είχε τις εντάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και ήταν αρκετά πολιτική. Και όπως μου έλεγε χθες παλαιό και έμπειρο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που στήριξε τον Χάρη Δούκα και όχι τον επανεκλεγέντα Νίκο Ανδρουλάκη, είναι η ευκαιρία του κόμματος με σοβαρότητα και δουλειά, αλλά και άνοιγμα σε όλα τα στελέχη και με την αξιοποίησή τους να μπει ξανά το κόμμα σε τροχιά εξουσίας.

Η ανθρωπογεωγραφία του ΠΑΣΟΚ

Πέρασα μία βόλτα από το γραφείο του Χάρη Δούκα στη Χαριλάου Τρικούπη, όπου είχε αρκετό κόσμο. Δεν έβγαλε λόγο στους συνεργάτες του, αλλά τους ευχαρίστησε προσωπικά και ύστερα από λίγο όλοι αποχώρησαν. Λίγα μέτρα πιο δίπλα, το κλίμα στο επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη ήταν πανηγυρικό αλλά με ήπιο τρόπο. Ήδη γνώριζαν το αποτέλεσμα από το μεσημέρι, απλώς περίμεναν ότι θα είχε μπροστά τον αριθμό έξι. Θέλω όμως να σας εκμυστηρευτώ τι μου είπε άνθρωπος πολύ κοντινός του προέδρου, ο οποίος δεν είναι κομματικός. Ο Νίκος Ανδρουλάκης γνώριζε εδώ και είκοσι ημέρες ότι θα είναι νικητής. Είχε μιλήσει με όλες τις οργανώσεις και είχε πλήρη εικόνα για το τι προτίθεται να ψηφίσουν τα μέλη. Και όπως γνωρίζουμε όλοι, ο Ανδρουλάκης την ανθρωπογεωγραφία του ΠΑΣΟΚ την ξέρει όσο κανείς άλλος.

Περίμεναν το ημίχρονο

Μόλις ξεκαθάρισε το αποτέλεσμα και η συντριπτική νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη, κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται στη Χαριλάου Τρικούπη, για να ακούσει την επινίκια ομιλία του προέδρου. Λίγη ώρα αργότερα στις 21:50 έφτανε το εξής μήνυμα στα τηλέφωνα των διαπιστευμένων: «Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, θα απευθύνει ομιλία στις 10:30». Πολλοί αναρωτήθηκαν γιατί τόσο αργά και η απάντηση ήρθε από «πράσινους» συνεργάτες. «Μα τότε είναι το ημίχρονο του αγώνα της Εθνικής με την Ιρλανδία».

Η τελευταία ευκαιρία

Πέρασα από μερικά εκλογικά κέντρα και είδα χαρούμενους ανθρώπους και ευδιάθετους, διότι ξέρουν ότι λόγω των εξελίξεων στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει μια ευκαιρία στο ΠΑΣΟΚ. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι όλοι μου έλεγαν για την τελευταία ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί.

Τα τετ α τετ

Κάθισα αρκετή ώρα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων δίπλα στη Νομική. Εκεί ψήφισαν, όσο ήμουν εκεί, Ευάγγελος Βενιζέλος, Παύλος Γερουλάνος, Χάρης Δούκας, Κώστας Λαλιώτης. Και όπως είδα τα μηνύματα των πολιτών ήταν να πάει το κόμμα ενωμένο την επόμενη μέρα. Μάλιστα ο Ευ. Βενιζέλος είχε και μια συνάντηση με τον στενό συνεργάτη του Χ. Δούκα, τον πρώην υπουργό Χρήστο Πρωτόπαππα και ήταν αρκετά χαμογελαστοί. Τον Κώστα Σημίτη δεν τον είδα, διότι ψήφισε στους Αγίους Θεοδώρους, όπου έχει το εξοχικό του, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης προτίμησε να ψηφίσει στο Ίλιον.

Το Μεγανήσι «μίλησε» και η απόλυτη κυριαρχία στη Ραψάνη

Όπως και την προηγούμενη Κυριακή, το πρώτο αποτέλεσμα ήρθε από το Μεγανήσι. Εκεί, ο Νίκος Ανδρουλάκης τερμάτισε πρώτος. Και στο επιτελείο του έλεγαν ότι αυτό είναι καλό σημάδι και όλα δείχνουν νίκη. Και δικαιώθηκαν.

Για την ιστορία στον α’ γύρο των εκλογών τα αποτελέσματα ήταν:

Γερουλάνος: 25
Διαμαντοπούλου: 12
Ανδρουλάκης: 11
Δούκας: 8
Κατρίνης: 3
Γιαννακοπούλου: 1

Στον β’ γύρο ήταν:

Ανδρουλάκης: 22
Δούκας: 12
Άκυρα: 1

Αυτό που μου έλεγαν επίσης είναι ότι στη Ραψάνη ο κομματάρχης του Νίκου Ανδρουλάκη έκανε μεγάλο αγώνα και αυτό φάνηκε από το αποτέλεσμα που ήταν συντριπτικό. Μάλιστα, άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα σχολίαζαν «πώς του ξέφυγαν οι 23 ψήφοι»; Ο Νίκος Ανδρουλάκης στη Ραψάνη πήρε 107 ψήφους και μόλις 23 ψήφους ο Χάρης Δούκας.

Το Μαξίμου για ΠΑΣΟΚ

Και να περάσω στην κυβέρνηση όπου περίμεναν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα στο ΠΑΣΟΚ. Για τον ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν πως διαλύεται μέσα στην ανυποληψία και έχει το τέλος που του αξίζει. Όμως για το ΠΑΣΟΚ έλεγαν πως είναι αστικό κόμμα και η επόμενη μέρα του θα έχει ενδιαφέρον, διότι όπως πάνε τα πράγματα στον ΣΥΡΙΖΑ ίσως είναι και αξιωματική αντιπολίτευση. Και βέβαια αναμένουν και πιο έντονη και σκληρή αντιπολίτευση.

Το «όχι» του Δένδια και η Ντόρα

Συζήτηση προκάλεσαν στο εσωτερικό της ΝΔ, και μου το είπαν τουλάχιστον τρεις υπουργοί, δύο συνεντεύξεις. Η μία της Ντόρας Μπακογιάννη στο Newbeast και τον Βίκτωρα Μοντζέλλι και τα όσα είπε, κυρίως για τον Αντώνη Σαμαρά αλλά και τον Καραμανλή. Η άλλη του Νίκου Δένδια στην Καθημερινή και τον Βασίλη Νέδο που είπε «όχι» στην Προεδρία της Δημοκρατίας, κλείνοντας ουσιαστικά το σχετικό σενάριο.

Οι δύο πρώην υπουργοί

Εκδήλωση με θέμα «Ένας χρόνος χωρίς τον Βασίλη Βασιλικό, η ζωή και το αποτύπωμά του» πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, με οργανωτή το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών. Πήγα να τιμήσω τον βραβευμένο έλληνα συγγραφέα. Εκεί είδα τον Νίκο Βούτση, τον Νίκο Φίλη και τον Πάνο Σκουρλέτη. Αλλά και τον Σωκράτη Φάμελλο και τον Διονύση Καλαματιανό. Δηλαδή η Νέα Αριστερά με τον ΣΥΡΙΖΑ. Περίμενα να δω αν θα μιλήσουν. Άνθρακες ο θησαυρός. Στην πρώτη σειρά κάθισαν ο Σωκράτης Φάμελλος με τον Πάνο Σκουρλέτη, οι οποίοι δεν αντάλλαξαν ούτε ματιά.

Η εξαγορά της ΑΒ Βασιλόπουλος

Εξαγορά μετά από καιρό για την ΑΒ Βασιλόπουλος. Η οποία είχε προσπαθήσει τον τελευταίο καιρό να εξαγοράσει μικρότερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ χωρίς επιτυχία παρ’ όλα αυτά. Ωστόσο ο διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας, Νίκος Λαβίδας, είχε προαναγγείλει ότι σύντομα αυτό θα γίνει και ότι μία εξαγορά επρόκειτο να ολοκληρωθεί εντός του 2024. Αυτή είναι η αλυσίδα Τερζής με έδρα την Πελοπόννησο που διαθέτει δύο σούπερ μάρκετ, δύο convience stores και ένα κατάστημα χονδρικής με τα τέσσερα να βρίσκονται στην περιοχή του Πύργου και το ένα στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας. Είναι μέλος του ομίλου αγορών ΕΛΟΜΑΣ. Μία κίνηση που προσδίδει κάποια δυναμική στην ΑΒ Βασιλόπουλος, η οποία ωστόσο χρειάζεται και άλλη ενδυνάμωση μέσω εξαγοράς το επόμενο διάστημα, καθότι το εκτόπισμα της Τερζής είναι συγκεκριμένο και τοπικό. Και η ΑΒ χρειάζεται μία επιχείρηση με υπερτοπικό χαρακτήρα και μάλιστα πανελλαδικό, για να μπορέσει να διαφύγει από τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ που παραμένει σταθερά ο τζίρος της τα τελευταία χρόνια. Τον Τερζή είχε προσπαθήσει να εξαγοράσει και ο Μασούτης, ωστόσο η συμφωνία κόλλησε στα διαδικαστικά.

Προχωράει ο Μήτσης στο Σλήμαν-Μελλά στην Πανεπιστημίου

Μία αρκετά δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία είναι αυτή της δημιουργίας ξενοδοχειακής μονάδας από τον όμιλο Μήτση στην οδό Πανεπιστημίου στο Μέγαρο Σλήμαν-Μελλά που σχεδιάστηκε από τον Ερνέστο Τσίλλερ, όπου στεγάζεται και ο κινηματογράφος Ιντεάλ. Ωστόσο όπως μου έλεγε άνθρωπος της αγοράς οι διαδικασίες αδειοδότησης προχωρούν κανονικά, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες για την αξιοποίηση του εμβληματικού ακινήτου. Το ίδιο πρόσωπο μου έλεγε ότι το κτίριο είναι διατηρητέο, γεγονός που κάνει την επένδυση πιο δύσκολη και χρονοβόρα, ωστόσο εκτιμά ότι είναι θέμα χρόνου να προχωρήσει το έργο, συμβάλλοντας με τον τρόπο του και αυτό στην ευρύτερη αναζωογόνηση της οδού Πανεπιστημίου αλλά και του κέντρου της Αθήνας συνολικά. Περιλαμβάνει ισόγειο-ημιώροφο και τέσσερις πάνω από το ισόγειο ορόφους, συνολικής επιφάνειας 7.115,62 και η συνολική επένδυση υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τα 36 εκατομμύρια ευρώ.

Χορός πλειστηριασμών για την Αλλατίνη

Στον κύκλο των πλειστηριασμών μπαίνει η Αλλατίνη, Εταιρεία Δημητριακών Βορείου Ελλάδος. Καθώς θα γίνουν δύο πλειστηριασμοί για διαφορετικά ακίνητα της πτωχευμένης εταιρείας στη Θεσσαλονίκη. Ο πρώτος είναι προγραμματισμένος για τις 25 Οκτωβρίου και αφορά οικόπεδο 13.430 τετραγωνικών μέτρων με κτίριο και τιμή πρώτης προσφοράς τα 1,76 εκατομμύρια ευρώ. Ο δεύτερος έχει να κάνει με την εκποίηση οικοπέδου 25.000 τετραγωνικών μέτρων και τιμή πρώτης προσφοράς λίγο πάνω από τα 4 εκατομμύρια ευρώ. Θυμίζουμε ότι η Αλλατίνη ενσωματώθηκε το 2008 από τον γνωστό βιομήχανο, Νίκο Κατσέλη, στον όμιλο Nutriart (Κατσέλης) ο οποίος πτώχευσε το καλοκαίρι του 2013. Σας θυμίζω ότι το εμπορικό σήμα «Κατσέλης» έχει αποκτήσει η αρτοβιομηχανία Καραμολέγκος.

Βήμα διαδοχής από τον εφοπλιστή Χατζηιωάννου

Βήμα διαδοχής άνοιξε ο εφοπλιστής Πόλυς Χατζηιωάννου –αδερφός του Sir Stelios Χατζηιωάννου της EasyJet– στο συνέδριο Women in Shipping & Trading Association. Ο διευθύνων σύμβουλος της Safe Bulkers παραδέχτηκε ότι ο γιος και η κόρη του μπορούν να ηγηθούν της εταιρείας μία μέρα. Την ίδια στιγμή η Safe Bulkers πραγματοποιεί επενδύσεις σε πιο φιλικά προς το περιβάλλον φορτηγά πλοία, ωστόσο δεν έχει αποφασίσει την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει ως προς την επιλογή των καυσίμων που χρησιμοποιεί. Ενδιαφέρον πάντως είχε η παραδοχή που ο ίδιος πραγματοποίησε μιλώντας στο ίδιο συνέδριο αναφορικά με τον κλάδο της ναυτιλίας, λέγοντας ότι: «Η ναυτιλία είναι μια υπόθεση αποφάσεων, ως επί το πλείστον λανθασμένων, αλλά οι καλές εξελίσσονται σε πολύ καλές».

Το ιστορικό Caprice στη Βούλα

Το ιστορικό μπαρ-εστιατόριο Caprice Sea Satin που δημιούργησε ο Μυκονιάτης, Νίκος Γρυπάρης, και αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα τα προηγούμενα χρόνια, «αφίχθη» στη Βούλα. Πλέον, οι ιδιοκτήτες του Caprice ως εμπορική ονομασία είναι ο Ζαννής Φρατζέσκος και ο Σάμι Ιμπραήμ, ιδρυτές του Nammos. Το Caprice Sea Satin στη Βούλα πέρασε από πολλά κύματα ως προς την ανακατασκευή του κτιρίου, λόγω προβλημάτων που υπήρχαν με το πεζοδρόμιο που διατρέχει το κτίριο που είναι ιδιοκτησίας του εφοπλιστή Μιχαήλ, συζύγου της Χριστίνας Βακάκη κόρης του Mr Jumbo. Ωστόσο οι δυσκολίες ξεπεράστηκαν και εντέλει ολοκληρώθηκε η ανακατασκευή του κτιρίου που θα λειτουργήσει ως εστιατόριο και όχι ως «διασκεδαστήριο» με δυνατή μουσική όπως έχουμε συνηθίσει το Caprice Sea Satin.