Στην κόψη του ξυραφιού

Καλημέρα σε όλες και όλους. Είμαστε στην κόψη του ξυραφιού: Κεντρική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ με αβέβαιο αποτέλεσμα και με το ενδεχόμενο να κοπεί στα δύο το Σάββατο και εκλογές στο ΠΑΣΟΚ την Κυριακή με τους Νίκο Ανδρουλάκη και Χάρη Δούκα να παλεύουν για την ηγεσία. Πάντως θύμισε χθες το παλαιό τραγούδι, «το Σάββατο μπορείς, όχι, όχι, την Κυριακή μπορείς, αλλά δεν μπορώ εγώ…». Αυτό θύμισε και η περίπτωση Ανδρουλάκη και Δούκα για το ντιμπέιτ που χάθηκε και δεν θα γίνει, αλλά και η συνάντηση των πέντε υποψηφίων προέδρων στον ΣΥΡΙΖΑ που πήγαν μόνο δύο, ο Παύλος Πολάκης και ο Στέφανος Κασσελάκης. Την ίδια στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης άρχισε τις περιοδείες σε κρίσιμα σημεία για την καθημερινότητα.

Σκηνικό σύγκρουσης στην Κεντρική Επιτροπή

Να ξεκινήσω από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δεν λέμε να ηρεμήσουμε από τους πολιτικούς σεισμούς που καταγράφονται ενόψει και της αυριανής συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, που κανείς δεν ξέρει εάν τελικά πραγματικά θα συνεδριάσει. Και αυτό διότι οι υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη ετοιμάζονται για ολική σύγκρουση.

Με συνοδεία ΜΑΤ;

Αυτό που δεν θα με εκπλήξει με όσα μαθαίνω είναι να διεξαχθεί, εάν διεξαχθεί, η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ συνοδεία ΜΑΤ. Θα το δούμε και αυτό; Μπορεί. Πάντως από χθες το απόγευμα γίνεται κάλεσμα με sms και e-mails στους οπαδούς του Στ. Κασσσελάκη να βρίσκονται έξω από το ξενοδοχείο στο Μεταξουργείο, όπου θα συνεδριάσει αύριο η ΚΕ.

Η αποχή των κασσελίστας

Αυτό επίσης που μου είπαν γκαραντί και το έμαθα και από στελέχη των κασσσελίστας είναι η γραμμή που δίνεται να μην παραλάβουν τις κάρτες τους. Γιατί αυτό; Διότι επιχειρούν να μην υπάρξει απαρτία στο καθοδηγητικό όργανο, παραμένοντας εκτός της αίθουσας, όπου θα πραγματοποιείται η συνεδρίαση.

Ο ρόλος Πολάκη

Αν γίνει αυτό, και εάν συμπαραταχθεί μαζί τους ο Πολάκης που είδε χθες τον Κασσελάκη στην Κουμουνδούρου και δεν θέλει να αποκλειστεί, όπως λέει, αλλά να τον νικήσει στις κάλπες, τότε έχουν τον απαιτούμενο αριθμό για να μπλοκαριστεί η προσπάθεια των «87» που έγιναν «100» να μην είναι υποψήφιος ο Κασσελάκης με απόφαση της ΚΕ.

Τραμπικές μέθοδοι

Η ομάδα των «87» ή των «100» ή δεν ξέρω πόσοι ακόμα, αντιδρούν στην επιχείρηση των κασσελίστας και τους κατηγορούν για «απαράδεκτες τράμπικες πρακτικές που δεν έχουν σχέση με Αριστερά, προοδευτικό και δημοκρατικό χώρο». Η στήλη όμως σας τα έγραφε εδώ και μέρες πως θα γίνει συγκέντρωση απ’ έξω. Και μάλιστα επ’ αυτού χθες βράδυ ο άλλοτε συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, ο Νίκος Καρανίκας, προειδοποίησε για «αγανακτισμένους» έξω από την ΚΕ.

Η γραμμή Κασσελάκη

Πάντως η επιχείρηση των κασσελίστας είναι σε πλήρη εξέλιξη, ενώ ο Κασσελάκης διαψεύδει πως με προτροπή του γίνεται κάλεσμα και μιλάει και σε συνομιλητές του, πέρα από την ανάρτησή του στο X, ότι αυτά είναι προβοκάτσιες και αποδοκιμάζει τέτοιες ενέργειες. Κρατήστε μικρό καλάθι με όσα ακούτε.

Η Αυγή και τα κομματικά ΜΜΕ

Πάντως να σας αναφέρω τι μου έκανε εντύπωση χθες; Στο πρωτοσέλιδο της Αυγής ήταν με μεγάλη φώτο σε πρώτο πλάνο και με θετική αναφορά ο Στ. Κασσελάκης. Και επί τη ευκαιρία να σημειώσω πως έμαθα πως είναι κοντά σε λύση στον ΣΥΡΙΖΑ για τα οικονομικά των κομματικών ΜΜΕ, δηλαδή να πληρωθούν οι εργαζόμενοι και να υπάρξει κάποιο σχέδιο επιβίωσης.

Το εξώδικο και η συνεδρίαση

Υπάρχει πάντως μια ακόμα πιθανότητα σήμερα η Πολιτική Γραμματεία που θα συνεδριάσει στη μία το μεσημέρι να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνεδρίαση της ΚΕ για το Σάββατο. Να αποσύρει ο Στ. Κασσελάκης το εξώδικο, και παρότι δεν το έχει αποφασίσει ακόμα, μην αποκλείετε να το πράξει έως σήμερα το μεσημέρι ή ακόμα καλύτερα και αύριο το πρωί τινάζοντας έτσι στον αέρα τη συνεδρίαση της ΚΕ, που δεν θα έχει νόημα να γίνει.

Μοιρασμένοι ευρωβουλευτές

Και να πάω λίγο στο ΠΑΣΟΚ όπου χθες είδαμε και συζητήθηκε πολύ στο παρασκήνιο, η επιλογή των δύο ευρωβουλευτών να πάρουν θέση. Ο Νίκος Παπανδρέου που στήριξε Παύλο Γερουλάνο στον πρώτο γύρο βγήκε και έδωσε σήμα για τον Χάρη Δούκα δηλώνοντας στήριξη. Ο Γιάννης Μανιάτης βγήκε ανοικτά υπέρ του Νίκου Ανδρουλάκη.

Κάλεσμα στις κάλπες γα τον Δούκα

Έτσι, ένα κομμάτι του παλιού ΠΑΣΟΚ του ορθόδοξου πήρε θέση υπέρ του Χάρη Δούκα για τις δεύτερες εκλογές του ΠΑΣΟΚ. Ο Ν. Παπανδρέου, με άρθρο του στην Καθημερινή, σημείωσε ότι ο Δούκας ανταποκρίνεται στο πνεύμα των καιρών και στη βούληση του κόσμου του ΠΑΣΟΚ. Ενώ κάλεσε τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες. Στη στήριξη της υποψηφιότητας Χάρη Δούκα προέβη με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσής του και ο σύζυγος της Φώφης Γεννηματά, Ανδρέας Τσούνης. «Με τον Χάρη για χάρη του ΠΑΣΟΚ και της χώρας», αναφέρει χαρακτηριστικά. Τελευταία φορά που είχαμε δει τον σύζυγο της αείμνηστης και αγαπητής Φώφης Γεννηματά, ήταν στην προεκλογική ομιλία του Μιχάλη Κατρίνη στο Ωδείο Αθηνών.

Η πικρία Γερουλάνου για Διαμαντοπούλου

Και επειδή αναφέρθηκα στον Γερουλάνο, να σημειώσω ότι σε συνομιλητές του αφήνει αιχμές κατά της Άννας Διαμαντοπούλου, λέγοντας πως εάν δεν ήταν υποψήφια τότε αυτός θα ήταν αντίπαλος του Ν. Ανδρουλάκη. Η αλήθεια είναι ότι έχασε ψήφους από την πρώην υπουργό.

Η αντιπροεδρία

Πάντως εγώ σε αυτό που επιμένω είναι ότι, εάν ο Ν. Ανδρουλάκης κερδίσει μεθαύριο και έχει αντιληφθεί πως πρέπει να ανοίξει το παιχνίδι και να μην είναι φοβικός, τότε στοιχηματίζω με βάση και κάποια στοιχεία που έχω από το ρεπορτάζ ότι θα υπάρξει θέση αντιπροέδρου σίγουρα στον Π. Γερουλάνο. Και αυτή θα είναι μια απόφαση που θα αποδεχθούν όλοι.

Έφερε ψηφοφόρους

Διαφώνησαν αρκετοί εντός ΠΑΣΟΚ με την υποψηφιότητα της Άννας Διαμαντοπούλου, αλλά κανείς δεν μπορεί να της προσάψει ότι δεν έφερε έναν κόσμο που δεν πρόκειται να ερχόταν στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ. Και ανθρώπους με πορεία επιτυχημένη, όπως είναι ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης. Ο 60ός δήμαρχος της πόλης, αν και έχει χαθεί τον τελευταίο καιρό από τα πολιτικά δρώμενα της χώρας, πήγε να ψηφίσει μόνο για τη Διαμαντοπούλου και δεν υπήρχε περίπτωση να είχε ασχοληθεί αν δεν ήταν υποψήφια, όπως εκμυστηρεύτηκε σε φίλους του.

Η στήριξη σε Αγαπηδάκη

Μεγάλο θέμα έγινε χθες στα πηγαδάκια της Βουλής από την κίνηση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Ειρήνης Αγαπηδάκη, να πει, μιλώντας για το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» και τις μαστογραφίες, πως στην ίδια έχει βρεθεί ένα εύρημα ύποπτο, το οποίο θέλει παρακολούθηση. «Θέλει παρακολούθηση, ώστε, αν εξελιχθεί σε κάποια κακοήθεια, να το εντοπίσω εύκολα», έλεγε σε συναδέλφους της.

Κόντρα Κωνσταντοπούλου – Τασούλα

E, αφού ήμουν στο Κοινοβούλιο πέρασα από το καφενείο, αλλά κάποια στιγμή που είπαν πως γίνεται καβγάς στη Διάσκεψη των Προέδρων και έψαξα να δω τι γίνεται. Καβγάς της Προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας με τον Πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, γιατί εκεί εμφανίστηκε ως εκπρόσωπος των ανεξάρτητων βουλευτών ο Μιχάλης Χουρδάκης, που ήταν πρώην βουλευτής του κόμματός της. Σας ανέφερα χθες γι’ αυτόν και την κινητικότητα να δημιουργηθεί νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα από τους ανεξάρτητους. Η Κωνσταντοπούλου επιμένει ότι επιχειρούν να φέρουν από το παράθυρο με «υπόγειες μεθοδεύσεις» τους ανεξαρτητοποιηθέντες Σπαρτιάτες, αλλάζοντας τη σύνθεσή της από την οποία προκύπτουν κρίσιμες πλειοψηφίες. Ο Κ. Τασούλας λογικά αρνήθηκε και παρουσίασε 8 επιστολές προς τον ίδιο από ανεξάρτητους βουλευτές που προτείνουν τον Χουρδάκη για εκπρόσωπό τους στη Διάσκεψη.

Οι βουλευτές θα παρεμβαίνουν στις ομιλίες των αρχηγών

Θα μείνω στα της Βουλής που πλέον άπαντες διαπιστώνουν πως έχει αρχίσει να γίνεται αρκετά δυσκίνητη ως προς τη διαδικασία των συζητήσεων επί των νομοσχεδίων, εξαιτίας του γεγονότος ότι υπάρχουν πλέον 9 κόμματα στην αίθουσα της Ολομέλειας και βρίσκεται στα σκαριά μια ακόμη κοινοβουλευτική ομάδα, αυτή των ανεξάρτητων βουλευτών. Ποτέ στα μεταπολιτευτικά χρονικά δεν υπήρχαν τόσα κόμματα στον «ναό της Δημοκρατίας». Θα σας εξηγήσω πρακτικά τι σημαίνει αυτό: Εάν στη συζήτηση ενός νομοσχεδίου που ξεκινάει στις 10:00 το πρωί αρχίσουν να παίρνουν τον λόγο οι πολιτικοί αρχηγοί ή οι αναπληρωτές τους (δηλαδή οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι) που προηγούνται στον κατάλογο των ομιλητών, τότε ο πρώτος απλός βουλευτής θα πάρει τον λόγο στην καλύτερη περίπτωση στις 15:00 το μεσημέρι, ενώ εάν δευτερολογήσουν κιόλας, καλές 18:00 το απόγευμα. Οπότε τι σκέφτονται τώρα; Μετά από κάθε πολιτικό αρχηγό να μιλούν τουλάχιστον δύο βουλευτές μήπως και βελτιωθεί κάπως η κατάσταση. Η ιδέα ανήκει στο ΠΑΣΟΚ και τη βλέπει με καλό μάτι τόσο ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Κώστας Τασούλας, όσο και τα υπόλοιπα κόμματα, οπότε σύντομα θα τη δούμε να εφαρμόζεται.

Ξενάγηση στην Ούρσουλα και δείπνο με θαλασσινά στην Πάφο

Στην Πάφο βρίσκεται από χθες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία θα συμμετέχει σήμερα στις εργασίες της Συνόδου της MED9. Λίγο πριν από τις 18:00 χθες το απόγευμα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας την ξενάγησε μαζί με το επιτελείο της στο μεσαιωνικό κάστρο – σύμβολο της πόλης που βρίσκεται στο λιμάνι και έχει ανακηρυχθεί διατηρητέο κτίριο από το 1935. Στη συνέχεια ο Νίκος Χριστοδουλίδης της παρέθεσε δείπνο στο πολυτελές εστιατόριο Theos, το οποίο φημίζεται για τα θαλασσινά του και έχει υπέροχη θέα στη θάλασσα. Ιδιαίτερα αισθητή ήταν η παρουσία της ασφάλειας. Η ημέρα σήμερα είναι γεμάτη, καθώς 9 ηγέτες με τη συμμετοχή και του έλληνα πρωθυπουργού αλλά και του βασιλιά της Ιορδανίας θα συζητήσουν για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αλλά και τον κίνδυνο αύξησης των μεταναστευτικών ροών λόγω του πολέμου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναλάβει τη θέση της Ελλάδας για δίκαιο καταμερισμό των μεταναστών και ενίσχυση των χωρών πρώτης υποδοχής.

Νέα κίνηση από τη Folli Follie

Αργά αλλά σταθερά, στη σκιά του μεγάλου σκανδάλου που σκίασε την πορεία της με εμπλεκόμενους τους Κουτσολιούτσους, ιδρυτές της, η Folli Follie έχει δημιουργήσει μία νέα εταιρεία την FF Opsco και μέσω αυτής επεκτείνεται αποτινάσσοντας αμαρτίες του παρελθόντος. Η νέα κίνηση που μαθαίνω είναι αυτή της συνεργασίας με τον γερμανικό οίκο Hugo Boss, για να ανοίξουν pop up κατάστημα στον πιο κεντρικό δρόμο της Γλυφάδας, την οδό Άγγελου Μεταξά, στη συμβολή με τη Γρηγορίου Λαμπράκη.

Lamda: Δάνεια 850 εκατομμύρια για τα εμπορικά κέντρα στο Ελληνικό

Πριν από λίγο καιρό η Lamda αποφάσιζε να μεταφέρει όλα τα εμπορικά της κέντρα στην εταιρεία Lamda Malls, προκειμένου αυτά να αποτελούν μία αυτόνομη επιχειρηματική δραστηριότητα με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Σήμερα, ο όμιλος που βρίσκεται πίσω από τη μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό, άντλησε μέσω της συγκεκριμένης εταιρείας, συνολικό ποσό 850 εκατομμυρίων ευρώ μέσω δανεισμού από τέσσερις τράπεζες: Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς και Attica. Τι θα κάνει με τα χρήματα, αναρωτιέστε ενδεχομένως. Το συγκεκριμένο ποσό προβλέπεται να διατεθεί για την κατασκευή των δύο εμπορικών κέντρων στο Ελληνικό, του Riviera Galleria και του The Ellinikon Mall. Nα σας θυμίσω κάπου εδώ ότι η συνολική επένδυση για τα εμπορικά κέντρα της Lamda εντός του Ελληνικού θα ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ στην περίπτωση του The Ellinikon Mall, ενώ υπολογίζεται ότι κοντά στα 280 εκατομμύρια θα φτάσει η επένδυση για το RivieraGalleria.

Η νέα εταιρεία Λάτση και Lamda

Προχωράει και τυπικά πλέον το επενδυτικό σχήμα που δημιούργησαν ο Σπύρος Λάτσης και η Lamda με αντικείμενο τη δημιουργία κατοικιών στο Ελληνικό. Πρόκειται για την εταιρεία ειδικού σκοπού Aura Residential, την οποία δημιούργησαν για την ανάπτυξη του οικοπέδου ΑΠ1-4 στη Little Athens του Ελληνικού. Σε ακίνητο έκτασης 15,9 στρεμμάτων με συντελεστή δόμησης 1,8 και μεικτή επιτρεπόμενη επιφάνεια κτιρίου περίπου 28.699 τετραγωνικά πρόκειται να κατασκευαστούν τα επόμενα χρόνια περίπου 150 διαμερίσματα. Η έκταση γειτνιάζει με το οικοδομικό τετράγωνο, στο οποίο θα κατασκευαστεί το Park Rise με τις 88 κατοικίες σε σχέδια των Bjarke Ingels Group (BIG). Το μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας είναι 44,5 εκατομμύρια ευρώ και η πλευρά Λάτση, μέσω της κυπριακής εταιρείας Xeris, κατέβαλε 35,6 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η Lamda 8,9 εκατομμύρια ευρώ.

«Κληρώνει» για τα ψηλά κτίρια

Στην κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας τίθενται σήμερα οι διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού για τα ψηλά κτίρια και τις ευνοϊκές διατάξεις που παρέχει ο νόμος, έτσι ώστε κάποιος να μπορεί να χτίζει περισσότερους ορόφους, εάν μειώνει τον όγκο του ακινήτου που κατασκευάζει ή δημιουργεί χώρους πρασίνου στην ταράτσα. Η απόφαση του ΣτΕ είναι κάτι που περιμένει με ανυπομονησία η κατασκευαστική αγορά, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή σε αρκετούς δήμους, όπως ο Άλιμος ή η Βουλιαγμένη, οι εργασίες έχουν διακοπεί μετά από διαμαρτυρίες των δήμων και προσφυγές στη Δικαιοσύνη. Την ίδια ώρα στο «εκρηκτικό» τοπίο που έχει διαμορφωθεί, το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν κάνει πίσω σχετικά με την εφαρμοζόμενη νομοθεσία, με αποτέλεσμα ο υπουργός Θ. Σκυλακάκης να έρχεται συχνά αντιμέτωπος με τους εκάστοτε τοπικούς άρχοντες για ζητήματα που αφορούν σε ψηλά κτίρια.

Τα εγκαίνια των 70 εκατομμυρίων για τον Όλυμπο στην Κύπρο

Πρώτος παίκτης στην παραγωγή χαλουμιού στην Κύπρο γίνεται ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία (Όλυμπος) με την επένδυση των 70 εκατομμυρίων που εγκαινίασε το απόγευμα της Πέμπτης στη Μεγαλόνησο. Επί της ουσίας το καινούργιο εργοστάσιο της ελληνικής επιχείρησης στο «νησί» θα μπορεί να παράγει περίπου το 40% της συνολικής παραγωγής του κυπριακού τυριού, μέσα από την κατασκευή του εργοστασίου στην περιοχή Τσέρι της Λευκωσίας. Στους παρόντες ήταν τόσο ο Κώστας Σκρέκας, βουλευτής Τρικάλων, περιοχή όπου έχει την έδρα του ο όμιλος, όσο και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου. Το ενδιαφέρον ήταν ότι οι δύο μέχρι πρότινος επικεφαλής του ομίλου, ο Τάκης και ο Μιχάλης Σαράντης, έχουν παραδώσει τη σκυτάλη στην τρίτη γενιά της επιχείρησης, καθώς τα παιδιά τους ήταν εκείνα που βγήκαν μπροστά για την παρουσίαση της νέας επένδυσης.