Έντονα πολιτικό Σαββατοκύριακο

Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο με έντονη πολιτική δραστηριότητα. Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, ίσως η πιο κρίσιμη συνεδρίαση των τελευταίων μηνών. Και αύριο ο δεύτερος γύρος των εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ.

Σκηνικό πόλωσης

Μέσα σε κλίμα ακραίας πόλωσης αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα το μεσημέρι η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι η ώρα του μεγάλου ξεκαθαρίσματος στο δρόμο προς το έκτακτο συνέδριο και την εκλογή ηγεσίας. Ακόμα η ώρα άλλαξε δυο φορές: αρχικά στις 11:00, μετά πήγε στις 12:00 και φθάσαμε στις 12:30, αλλά υπολογίστε καλύτερα 13:30.

Η απαρτία και οι απόντες

Η μάχη θα είναι σκληρή σήμερα και μένει όμως να φανεί πόσοι θα είναι στην αίθουσα καθώς επί των παρόντων θα κριθεί η απαρτία, όπως έμαθα. Όλα θα εξαρτηθούν βέβαια από το πόσα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής θα βρεθούν στην αίθουσα. Με δεδομένο ότι έως χθες το βράδυ αργά οι κασσελίστας δεν ήταν διατεθειμένοι να παρουσιαστούν στην ΚΕ και ο Παύλος Πολάκης θα ήταν στην Κρήτη σε περιοδεία και άρα ίσως απουσιάζουν τα μέλη της ΚΕ που τον στηρίζουν, ίσως τεθεί θέμα απαρτίας.

Ο αποκλεισμός Κασσελάκη

Πάντως παρά το γεγονός ότι ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε χθες το απόγευμα μια κίνηση ματ αποσύροντας το επίμαχο εξώδικο που άναψε φωτιές και ήταν και η δικαιολογία ακόμα και για να διαγραφεί, λέγοντας ας τον αποκλείσουν επειδή δεν βάζει ζάχαρη στον καφέ του, οι «87» είναι αποφασισμένοι να το τραβήξουν. Όλα θα αποφασιστούν σε σύσκεψη που θα γίνει πριν από τη σημερινή ΚΕ.

Οι στρατοί

Ο Στ. Κασσελάκης που είναι έτοιμος για όλα έχει φτιάξει τις συμμαχίες του. Στηρίζεται στους βουλευτές Ευάγγελο Αποστολάκη, Θεοδώρα Τζάκρη, Πέτρο Παππά, Γιώργο Γαβρήλο, Γιώτα Πούλου, Ραλλία Χρηστίδου, Γιάννη Σαρακιώτη, Αλέξανδρο Αυλωνίτη, Κυριακή Μάλαμα, ενώ κοντά στην προεδρική ομάδα είναι αλλά δεν θεωρείται ξεκάθαρο εάν τον στηρίζει ή όχι είναι η Νίνα Κασιμάτη. Στηρίγματα έχει τους πρώην βουλευτές Γιάννη Μπουρνούς, Θανάση Οικονόμου και Θάνο Μωραΐτη, που είναι και διευθυντής της ΚΟ, αλλά και τον Μανώλη Καπνισάκη, διευθυντή του γραφείου του, τον πρώην γραμματέα Πάνο Ρήγα, το Νίκο Σκορίνη, κ.ά. Και σύμφωνα με τους υπολογισμούς, αυτή τη στιγμή έχει τον έλεγχο του 40-45% της ΚΕ.

Οι «αντικασσελίστας»

Σε αυτή την ομάδα, που πλέον αμφισβητεί ευθέως τον Στ. Κασσελάκη, υπάρχουν πρόσωπα που έχουν στενή επαφή και τακτική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα με ό,τι αυτό σημαίνει για τα μελλούμενα, αν και ο πρώην πρωθυπουργός επιμένει πως ουδείς μιλάει εξ ονόματός του. Αυτά είναι η Όλγα Γεροβασίλη, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, η αδελφή του Ζανέτ Τσίπρα και ο ξάδελφός του Γιώργος Τσίπρας. Επίσης, ανήκουν ο πρώην γραμματέας Γιώργος Βασιλειάδης, ο υπεύθυνος οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια Θύμιος Γεωργόπουλος, που είχε και τη μεγάλη αντιπαράθεση με τον Στ. Κασσελάκη για τα οικονομικά του κόμματος, οι πρώην βουλευτές Κώστας Ζαχαριάδης, Γιάννης Ραγκούσης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιάννης Μουζάλας, Γιάννης Μπαλάφας, Μαρία Ρεπούση κ.ά.

Ο ρόλος Παππά

Αυτό που συζητάνε πολλοί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι τι κάνει ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Νίκος Παππάς, και ποιον στηρίζει. Αν και μέχρι προχθές ήταν ουδέτερος, μου λένε πως έκλεισε το μάτι έξυπνα προς τους «87». Γι’ αυτό και η έκρηξη χθες της Θ. Τζάκρη στην Πολιτική Γραμματεία όπου ζήτησε να κινηθεί και αυτός, αλλά μεταξύ άλλων και η γραμματέας Ράνια Σβίγκου που και αυτή άλλαξε στρατόπεδο και δεν είναι υποστηρίκτρια του Στ. Κασσελάκη, να μην γίνει η σημερινή ΚΕ.

«Γάτα με πέταλα»

Πήρα τηλέφωνο πηγή μου που ανήκει στην ομάδα του πρώην προέδρου να μου πει τι βλέπει να γίνεται. «Προσδοκούμε σε ένα θαύμα», μου είπε σχετικά με την απόφαση που θα παρθεί στην ΚΕ αναφορικά με την υποψηφιότητα του Κασσελάκη. «Εισήγηση δεν υπήρξε χθες στην Πολιτική Γραμματεία για να μην υπάρξουν αντιδράσεις» μου συνέχισε. Όταν τον ρώτησα για συμμαχίες και φτάσαμε στο όνομα του Νίκου Παππά μου είπε ότι είναι απέναντι. «Πολιτικό ζώο» με την καλή έννοια μου τον είχε αναφέρει φίλος δημοσιογράφος που γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τον χώρο της Αριστεράς. «Γάτα με πέταλα» θα τον έλεγα εγώ. Επανέρχομαι ρωτώντας τον αν φύγει τι πρόκειται να πράξει. Με την έννοια αν θα φτιάξει δικό του κόμμα. «Θεωρώ πως όχι. Αν τον διώξουν θα τους ευγνωμονεί μετά από χρόνια», μου είπε και κλείσαμε το τηλέφωνο.

Νέες ισορροπίες

Πάντως η χθεσινή Πολιτική Γραμματεία ανέδειξε και νέες ισορροπίες, αφού στην ψηφοφορία για αναβολή της ΚΕ υπέρ ψήφισαν οι Πάνος Ρήγας, Νίκος Σκορίνης, Ολυμπία Τελιγιορίδου, Θεοδώρα Τζάκρη, ενώ ο «κυανόκρανος», όπως αποδεικνύεται εσχάτως, Π. Πολάκης επέλεξε το λευκό. Το λευκό επίσης προτίμησε και ο εκπρόσωπος της νεολαίας, Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος, ενώ απουσίαζαν και δεν βρέθηκαν στο τηλέφωνο η Ρένα Δούρου και η Μαρία Κουβέλη.

Τα σενάρια αποκλεισμού

Έως αυτή τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι λέξεις, ξημερώματα Σαββάτου, υπήρχε ακόμα στο τραπέζι από τους «87» η σκέψη να τεθεί προς ψηφοφορία πρόταση στην ΚΕ να αποκλειστεί η υποψηφιότητα Στ. Κασσελάκη. Με ποιο σκεπτικό; Εξώδικο δεν υπάρχει. Όσα επικαλέστηκε η Όλγα Γεροβασίλη πως θέλει αλλαγή του πολιτεύματος τα απάντησε στην ανάρτησή του. Άρα; Για θέσεις που πήρε πρόσφατα κόντρα στις επίσημες αποφάσεις της ΚΕ και λόγω της εμμονής του, όπως λένε, να μην αναγνωρίζει την άρση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του και να δηλώνει πρόεδρος.

Οι εισηγήσεις Άρη και Αντώναρου

Μου προκάλεσε ενδιαφέρον πως ο Στ. Κασσελάκης έκανε πίσω. Έμαθα πως ήταν και εισήγηση του Βαγγέλη Αντώναρου και Άρη Σπηλιωτόπουλου με τους οποίους μιλάει, ενώ θετικός ήταν και ο Μανώλης Καπνισάκης.

Η απουσία Πολάκη

Ο Π. Πολάκης που θεωρείται φωνή ψύχραιμη αυτές τις ημέρες στο ΣΥΡΙΖΑ και αναγνωρίζεται και από νεοδημοκράτες, ήταν στην κλινική σε μια εγχείρηση που έκανε σε ένα φίλο του. Σήμερα δεν θα πάει στην ΚΕ αλλά θα κατέβει Κρήτη για περιοδεία και ομιλίες.

Το προσωπικό παιχνίδι Τεμπονέρα

Και επειδή ο Στ. Κασσελάκης λέει ότι είναι πρόεδρος, ο Διονύσης Τεμπονέρας έκανε μια ακραία πρόταση. Ε, αφού δεν υπάρχει πρόεδρος, είπε να εκτελέσει χρέη προέδρου η ΚΕ και η ΠΓ αλλά και να αναβληθεί το συνέδριο για τις αρχές του 2025 και άρα και η εκλογή προέδρου. Η πρόταση ξένισε τους «87» που τον κατηγορούν ότι κάνει προσωπικό παιχνίδι και έχει επιλέξει να μην συμμετέχει εδώ και καιρό στα όργανα, ενώ αυτοί κονταροκτυπιούνται με τον Στ. Κασσελάκη.

Μάχη για τις ορφανές ψήφους

Και στο ΠΑΣΟΚ όμως πήραν φωτιά τα τηλέφωνα για τις τελευταίες κινήσεις των επιτελείων Νίκου Ανδρουλάκη και Χάρη Δούκα. Στόχος οι ορφανές ψήφοι, αφοί οι τέσσερις που δεν πέρασαν στον δεύτερο γύρο, Παύλος Γερουλάνος, Άννα Διαμαντοπούλου, Μιχάλης Κατρίνης και Νάντια Γιαννακοπούλου, αριθμούν 147.494 σταυρούς. Με βάση τους υπολογισμούς οι δυο μονομάχοι απευθύνονται σε περίπου 70 με 80.000 ψηφοφόρους που θα «μεταφέρουν» την ψήφο τους σε σχέση με την προηγούμενη Κυριακή για να αναδείξουν τον νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Και αυτό διότι θα υπάρξει αποχή σε σχέση με τον πρώτο γύρο.

Η συμμετοχή

Σίγουρα οι περισσότεροι που ψήφισαν Ανδρουλάκη και Δούκα στον πρώτο γύρο θα πάνε και στο δεύτερο γύρο. Υπάρχει όμως ένα στατιστικό ενδιαφέρον. Τόσο το 2017 όσο και το 2021 που έγινε δεύτερος γύρος, η προσέλευση των ψηφοφόρων ήταν περίπου κατά 25% μειωμένη. Αυτό σημαίνει πως περίπου 65 με 70 χιλιάδες δεν θα πάνε και όπως είπε κάποιος έμπειρος πασόκος, η μικρότερη συμμετοχή πάντα ευνοεί τον πρώτο και μένει αυτό να επιβεβαιωθεί.

Δεν πρόκειται να το αφήσει έτσι

Πτώση ασανσέρ είχαμε προχθές στην Γ’ Φοιτητική Εστία Θεσσαλονίκης και άμεσα ξεκίνησε έρευνα από την πρόεδρο του ΙΝΕΔΙΒΙΜ για να διευκρινιστούν τα αίτια. Έκανα όμως και εγώ τη δική μου έρευνα και έμαθα λοιπόν ότι η Άννα Ροκοφύλλου ζήτησε επισήμως ενημέρωση από την εταιρεία που έχει την ευθύνη συντήρησης όπως και επίσης από ανεξάρτητο εξειδικευμένο εμπειρογνώμονα για να εκδώσει δικό του πόρισμα. Ποιος ευθύνεται για το περιστατικό; Όλοι καταλήγουν ότι πρόκειται για «αστοχία υλικού» κατά την κάθοδο της περασμένη Δευτέρα, με συνέπεια η πτώση του ασανσέρ να είναι κατά μισό μέτρο ενώ δεν θα μπορούσε να έχει καμία επικινδυνότητα αν βρισκόταν κάποιος μέσα. Επίσης ο τελευταίος έλεγχος από την εταιρεία συντήρησης έγινε πριν ένα μήνα. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι ένα περιστατικό το οποίο δεν πρέπει να μας προβληματίσει. Και επειδή ξέρω πως η Άννα Ροκοφύλλου είναι ευαίσθητη και ισχυρογνώμων σε θέματα που έχουν να κάνουν με το ηθικό του πράγματος, είμαι σίγουροε ότι δεν πρόκειται να το αφήσει έτσι.

Το κάλεσμα του Θεοδωρικάκου

Τους γαλάζιους βουλευτές κάλεσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος την προσεχή Τρίτη στη Βουλή, στην αίθουσα Γερουσίας, συνεχίζοντας το μοντέλο που έχουν ξεκινήσει οι υπουργοί για ζυμώσεις και επαφές με τη βάση του κόμματος στο πλαίσιο της ενότητας και της συσπείρωσης. Ο Θεοδωρικάκος αναμένεται να ενημερώσει όσους ανταποκριθούν για τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται με γνώμονα την ισόρροπη, βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη, τις παρεμβάσεις που δρομολογούνται για την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών και την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ενώ στις 21 Οκτωβρίου αναμένεται στην Εθνική Πινακοθήκη να παρουσιάσει σε ειδική εκδήλωση παρουσία του πρωθυπουργού το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας, όπου μεταξύ άλλων προβλέπει ειδικά κίνητρα στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της εγχώριας βιομηχανίας.

Τα δάνεια που πλήρωσαν οι Αφοί Βαρδινογιάννη

Πριν λίγα χρόνια, νομίζω το 2018, ο δανεισμός του ομίλου Audio Visual Enterprises των αδερφών Γιάννη και Νίκου Βαρδινογιάννη που είναι στο Χρηματιστήριο Αθηνών άγγιζε τα 70 εκατομμύρια ευρώ. Πριν το καλοκαίρι ο δανεισμός ήταν κοντά στα 31 εκατομμύρια ευρώ, εμφανώς μειωμένος σε σχέση με το 2018. Ωστόσο η AVE που εκτός των άλλων διαχειρίζεται την Carrefour στην Ελλάδα, «καθάρισε» ακόμα 22 εκατομμύρια ευρώ από τον ισολογισμό της, καθώς κουρεύτηκε ένα μέρος τους και πλήρωσε τα υπόλοιπα 13 εκατομμύρια με διαδοχικές αυξήσεις κεφαλαίου. Πλέον απομένουν μόλις 9 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία σύντομα θα εξοφληθούν. Και το μαγαζί με αυτόν τον τρόπο «καθαρίζει», αποτινάσσοντας βάρη του παρελθόντος.

Προσωρινή «πόρτα» στον Καρώνη

Η Viva του Χάρη Καρώνη είχε προσφύγει δικαστικά ζητώντας προσωρινά μέτρα κατά των εταιρειών Soft Oneκαι Entersoft, με τον ισχυρισμό ότι έδωσαν δωρεάν το λογισμικό τους σε πελάτες τους που έχουν POS, δημιουργώντας έτσι συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού για τη Viva που επίσης προμηθεύει λογισμικό σε επιχειρήσεις με POS. Ωστόσο μόλις χθες απορρίφθηκε το αίτημα της Viva για τη διαταγή προσωρινών μέτρων στα δύο μέρη. Σε καμία περίπτωση στο πλαίσιο της προσωρινής διαταγής δεν εξετάζεται η ουσία της υπόθεσης. Εκτός των άλλων η Viva έχει προσφύγει με ασφαλιστικά μέτρα κατά του σχήματος SoftOne – Entersoft θεωρώντας ότι επιβάλλει καταχρηστικά επιλεκτικές χρεώσεις με σκοπό τη χειραγώγηση της αγοράς σε βάρος των εμπόρων. H συζήτηση και η έκδοση απόφασης επί των ασφαλιστικών μέτρων της Viva θα γίνει μέσα στους επόμενους μήνες. Μάλιστα η εταιρεία του Καρώνη έχει δεσμευτεί ότι θα εντατικοποιήσει τις νομικές ενέργειές της κατά του σχήματος SoftOne – Entersoft και των συνεργατών τους, δηλώνοντας ότι δεν θα επιτρέψει την αθέμιτη απόσπαση της πελατείας της.

Η νέα συμβουλευτική εταιρεία του ΑΔΜΗΕ

Όπως μαθαίνω ο ΑΔΜΗΕ προχώρησε στη σύσταση εταιρείας με συμβουλευτικό χαρακτήρα, η οποία θα έχει εκτός των άλλων στα καθήκοντά της την εκπόνηση ενεργειακών και περιβαλλοντικών μελετών και πολλά ακόμη. Στους σκοπούς της νέας εταιρείας ειδικότερα είναι η ανάλυση οικονομικών, τεχνικών, νομικών και επιχειρηματικών δεδομένων για λογαριασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος αλλά και η μελέτη και στρατηγική ανάλυση για τα έργα που κάνει το συγκεκριμένο υπουργείο.

Μπάρμπα Στάθης: Το πετράδι του στέμματος

Ο Μπάρμπα Στάθης αποτελεί το πετράδι του στέμματος για τον όμιλο Vivartia που μεταξύ άλλων έχει εταιρείες όπως η Δέλτα, η Goody’s και η Everest. Ο Μπάρμπα Στάθης όμως αποτελεί μία διαφορετική περίπτωση από όλες τις εταιρείες του ομίλου. Πρώτον βρίσκεται στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης η έδρα του και όχι στην Αττική, αλλά το κυριότερο είναι πάντα μία ισχυρά κερδοφόρα και αναπτυσσόμενη εταιρεία. Που προσελκύει το ενδιαφέρον πολλών. Ανταγωνιστών, επενδυτών και εν τέλει των καταναλωτών. Άκουσα τον Νικήτα Ποθουλάκη, διευθύνοντα σύμβουλο του Μπάρμπα Στάθη να περιγράφει τα επόμενα βήματα της εταιρείας. Και σε αυτά είναι επενδύσεις έως και 30 εκατομμύρια ευρώ στο διάστημα 2025-2030.

Τι γύρευαν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Δέλτα στον Όλυμπο;

Ο Παναγιώτης Θρουβάλας είναι ο πρόεδρος της γαλακτοβιομηχανίας Δέλτα. Και ο Θανάσης Παπανικολάου ο αντιπρόεδρος της ίδιας εταιρείας. Ο Κώστας Βαλλιάδης είναι πρώην εμπορικός διευθυντής της Δέλτα και μέχρι πρότινος διευθύνων σύμβουλος της United Milk Company στη Βουλγαρία, η οποία παλαιότερα ανήκε στη Δέλτα. Τι γύρευαν όμως όλοι αυτοί στα εγκαίνια που έκανε η ανταγωνιστική γαλακτοβιομηχανία Όλυμπος στην Κύπρο; Τους συνδέει μία στενή συνεργασία. Καθώς την βουλγάρικη εταιρεία United Milk Company αγόρασε ο Όλυμπος και συγκεκριμένα ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία στον οποίο ανήκει ο Όλυμπος. Επομένως τις δύο πλευρές συνδέουν στενές επιχειρηματικές σχέσεις και αγαστή συνεργασία.

Ο Σκλαβενίτης και η φέτα

Πρώτος παίκτης στην αγορά φέτας δεν είναι ούτε η Δωδώνη, ούτε η Ήπειρος, αλλά η φέτα Καλαβρύτων του ομώνυμου συνεταιρισμού. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν στοιχεία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, βάσει των οποίων του συνεταιρισμού στη φέτα ανέρχεται σε ποσοστό 20%. Η φέτα των Καλαβρύτων πωλείται αποκλειστικά από τα καταστήματα Σκλαβενίτη και σε κανένα άλλο σούπερ μάρκετ. Γεγονός που δίνει σοβαρό προβάδισμα στον συνεταιρισμού λόγω του μεγέθους που έχει η αλυσίδα σούπερ μάρκετ. Και αμέσως μετά έρχεται η Όπτιμα με τη φέτα Ήπειρος και μερίδιο 10-15% και στην τρίτη θέση η Δωδώνη όπου πάλι το ποσοστό της κυμαίνεται μεταξύ 10-15%.