Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) αποτελεί έναν από τους πιο διαχρονικούς και εμβληματικούς θεσμούς της Ελλάδας. Ξεκινώντας το 1926 ως μια αμιγώς εμπορική έκθεση, στόχος της ήταν να προωθήσει την ελληνική επιχειρηματικότητα, τη βιομηχανία και τον εμπορικό τομέα, προσφέροντας μια πλατφόρμα για τις ελληνικές και διεθνείς επιχειρήσεις να παρουσιάσουν τα νέα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, και ιδιαίτερα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η ΔΕΘ απέκτησε μια νέα, καθοριστική διάσταση: αυτή της πολιτικής.
Πλέον στις μέρες μας, αποτελεί θεσμό η άνοδος του εκάστοτε πρωθυπουργού στη συμπρωτεύουσα προκειμένου να ανακοινώσει από το βήμα της Έκθεσης μια σειρά από οικονομικά μέτρα και να εξαγγείλει την πολιτική που θα ακολουθήσει τους προσεχείς μήνες. Παράλληλα παραχωρεί εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, όπως συμβαίνει ακολούθως και με τους πολιτικούς αρχηγούς των υπόλοιπων κοινοβουλευτικών κομμάτων.
1928: Ελευθέριος Βενιζέλος, ο πρώτος πρωθυπουργός που επισκέπτεται ΔΕΘ
Η πρώτη επίσκεψη πρωθυπουργού στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης θα γίνει το μακρινό 1928. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, επιστρέφοντας από το Βελιγράδι, θα κάνει μια επίσκεψη στη συμπρωτεύουσα και θα βρεθεί στις εγκαταστάσεις της 3ης ΔΕΘ. Μάλιστα σύμφωνα με τον Τύπο της εποχής θα κάνει μια στάση σε περίπτερο ταπητουργίας, όπου οι ιθύνοντες θα του δωρίσουν ένα χαλί. Άξιο μνείας είναι επίσης το γεγονός ότι εκείνη τη χρονιά η ΔΕΘ άλλαξε ημερομηνίες και διεξήχθη το χρονικό διάστημα από 30 Σεπτεμβρίου έως 16 Οκτωβρίου, λόγω έξαρσης επιδημίας δάγκειου πυρετού.
Η 11η ΔΕΘ Έκθεση του 1936 διεξάγεται μεταξύ 6 – 27 Σεπτεμβρίου, δηλαδή λίγες μόλις εβδομάδες μετά την επιβολή από τον Ιωάννη Μεταξά της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου. Τα εγκαίνια γίνονται από τον βασιλικό διάδοχο Παύλο, τον οποίο συνοδεύει ο κινηματίας πρωθυπουργός. Αμφότεροι θα δοκιμάσουν τα κρασιά που εκτίθενται στο περίπτερο της οικογένειας Μπουτάρη ενώ θα δουν να παρουσιάζονται μέχρι και μάσκες προστασίας για την περίπτωση χημικού πολέμου.
Οι πρώτες προσπάθειες πολιτικοποίησης του θεσμού τη δεκαετία του 1950
Η πολιτικοποίηση της ΔΕΘ μπορεί να ανιχνευθεί στις πρώτες δεκαετίες μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν η Ελλάδα βρέθηκε σε μια μεταβατική περίοδο ανοικοδόμησης και οικονομικής ανάπτυξης. Η Θεσσαλονίκη, ως δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας και γεωστρατηγικά σημαντική για τη βαλκανική χερσόνησο, αναδείχθηκε ως ιδανικός χώρος για την προβολή της κρατικής πολιτικής και των οικονομικών σχεδίων της χώρας.
Οι κυβερνήσεις αρχίζουν να χρησιμοποιούν την Έκθεση για την προβολή των επιτευγμάτων της εθνικής οικονομίας, κατά τη δεκαετία του 1950. Βρισκόμαστε στην εποχή της ανασυγκρότησης, όπου η Ελλάδα προσπαθεί να ανακάμψει από τις καταστροφές του Παγκοσμίου Πολέμου και του εξίσου καταστροφικού Εμφυλίου. Το 1951 ο πρωθυπουργός Νικόλαος Πλαστήρας ανακοινώνει την επαναλειτουργία της ΔΕΘ μετά την αναγκαστική ανάπαυλα που υπήρχε από το 1941 (λόγω Κατοχής και Εμφυλίου) και ανακοινώσει πως για τη διοργάνωση θα διατεθούν 5 δισεκατομμύρια δραχμές από τις αμερικανικές πιστώσεις και άλλο ένα δισεκατομμύριο για τη διαφήμισή της. Η κοσμοσυρροή είναι τέτοια που χιλιάδες εκθέτες δεν θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν καθώς δεν υπάρχει χώρος για να στηθούν τόσα πολλά περίπτερα.
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εκμεταλλεύεται τη δυναμική της ΔΕΘ
Η αμιγώς πολιτική διάσταση της ΔΕΘ καθιερώθηκε από τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή στα μέσα της δεκαετίας του 1950. Ήταν ξεκάθαρο ότι εκμεταλλεύτηκε τη δυναμική του θεσμού για να επικοινωνήσει τις φιλοδοξίες και το όραμά του για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της χώρας. Ως πρωθυπουργός που κατάγεται μάλιστα από τη Βόρεια Ελλάδα, αντιλήφθηκε τη ΔΕΘ είναι μια καλή ευκαιρία ενίσχυσης της δημόσιας εικόνας του και ενδυνάμωσης της σχέσης με επιχειρηματίες της εποχής. Έτσι, η Έκθεση θα αποτελεί έκτοτε το βήμα από το οποίο κάθε πρωθυπουργός θα παρουσιάζει τις επερχόμενες στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης για την οικονομία, τις υποδομές, και την εξωτερική πολιτική.
Κατά τη διάρκεια της 20ής ΔΕΘ του 1955 πάντως (διεξήχθη 4 – 27 Σεπτεμβρίου), το τουρκικό περίπτερο επέλεξε να κλείσει μόλις συνέβησαν τα θλιβερά επεισόδια του διωγμού των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης. Τα γεγονότα έχουν μείνει γνωστά στην Ιστορία, ως «Σεπτεμβριανά».
Η ΔΕΘ τα χρόνια της Χούντας του 1967
Επίσημες επισκέψεις στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Έκθεσης πραγματοποιούσαν και οι δικτάτορες της 21ης Απριλίου 1967. Μάλιστα στην ΔΕΘ εκείνης της πρώτης χρονιάς και ειδικότερα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Τραγουδιού που διοργανωνόταν ταυτόχρονα εκείνες της ημέρες, συμμετείχε και εκπρόσωπος του Γ’ Σώματος Στρατού.
Την επόμενη χρονιά, πραγματοποιείται σύσκεψη υπό την προεδρία του Υπουργού Συντονισμού Νικόλαου Μακαρέζου, όπου συζητείται με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Διεθνούς Έκθεσης το ενδεχόμενο μετακόμισης της ΔΕΘ στην προσφυγική κωμόπολη του Καλοχωρίου που βρίσκεται 8 χιλιόμετρα δυτικά της Θεσσαλονίκης. Το σχέδιο ωστόσο δεν θα υλοποιηθεί.
Άξιο μνείας είναι επίσης το γεγονός ότι το 1969, κατά τη διάρκεια της 34ης ΔΕΘ, εγκαινιάζεται ο πρώτος όροφος του πύργου τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ σε σχέδια του αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Αναστασιάδη. Οι πρώτοι τυχεροί απολαμβάνουν τη θέα από ύψος 8,40 μέτρων ενώ το 1970 που ολοκληρώνεται ο πύργος θα φθάσει σε ύψος τα 72,4 μέτρα (το κτίσμα αναπτύσσεται σε 44,2 μέτρα και ο μεταλλικός ιστός σε άλλα 28,2 μ.).
Μεταπολιτευτική περίοδος: Η ΔΕΘ ως κέντρο πολιτικών εξαγγελιών
Με τη Μεταπολίτευση το 1974, η ΔΕΘ απέκτησε ακόμα μεγαλύτερη πολιτική σημασία. Η πολιτική σταθερότητα και η ενίσχυση της δημοκρατίας συνοδεύτηκαν από την ανάγκη για κοινωνικές μεταρρυθμίσεις και οικονομική ανασυγκρότηση. Οπότε οι εκάστοτε πρωθυπουργοί άρχισαν να χρησιμοποιούν τη ΔΕΘ ως το βασικό βήμα για την ανακοίνωση των ετήσιων κυβερνητικών προγραμμάτων και την παρουσίαση των νέων πολιτικών και οικονομικών μέτρων.
Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής θα χαρακτηρίσει την 68η ΔΕΘ του 1974 ως καλό οιωνό για την ειρήνη, λόγω της ομαλής διοργάνωσής της. Δεν ήταν κάτι αυτονόητο να συμβεί. Μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε περίπου ενάμιση μήνα μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και ελάχιστες εβδομάδες μετά την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο στο πλαίσιο της στρατιωτικής επιχείρησης «Αττίλας 2», με μια χώρα σε γενικότερη αναταραχή. Όπως θα επισημάνει ο πολύπειρος πολιτικός στο μήνυμά του: «H Ελλάς ισχυρά και ανεξάρτητος, προκαλούσα εις τον στίβον ειρηνικών επιτευγμάτων και όχι των εδαφικών κατακτήσεων, ευχαριστεί τα κράτη και τους φορείς που λαμβάνουν μέρος εις την Έκθεσιν της Θεσσαλονίκης. H πρόθυμος και ευρεία συμμετοχή των είναι απόδειξις της εκτιμήσεως των φιλειρηνικών της διαθέσεων».
Μάλιστα ο νέος πρόεδρος της ΔΕΘ Νικόλαος Ζαρντινίδης θα σημείωνε με νόημα απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό πως: «Αναστήθηκε η Δημοκρατία. H λαοθάλασσα που σας αγκάλιασε, ήλθε για να βροντοφωνάξει μαζί σας το «ναι» στην εθνική ανεξαρτησία, ήλθε να στείλει στη μαρτυρική Κύπρο μήνυμα θάρρους και αγάπης». Από την πλευρά του ο υπουργός Εμπορίου Αθανάσιος Κανελλόπουλος, θα δήλωνε ότι «την ευημερία των λαών δεν προάγουν οι κατακτήσεις ξένων εδαφών, αλλά οι δημιουργικές κατακτήσεις στον χώρο της εργασίας και του πνεύματος», αναλύοντας ακολούθως την πολιτική που θα ασκούσε η κυβέρνηση στον τομέα του εμπορίου και των συναλλαγών.
«Καλή, μπορεί να γίνει και καλύτερη»
Δύο χρόνια αργότερα, κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ και ειδικότερα στις 9 Σεπτεμβρίου 1976, πεθαίνει ο κομμουνιστής ηγέτης και ιδρυτής της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Μάο Τσετούνγκ. Ως ένδειξη πένθους ακυρώνονται οι πολυαναμενόμενες παραστάσεις των κινεζικών μπαλέτων που θα πραγματοποιούνταν στο Παλαί Ντε Σπορτ της Θεσσαλονίκης. Λίγο νωρίτερα, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εγκαινιάζοντας τη ΔΕΘ θα έγραψε αυστηρά στο βιβλίο εντυπώσεων είναι: «Καλή, μπορεί να γίνει και καλύτερη»…
Η δεκαετία του 1980: Ο Ανδρέας Παπανδρέου γίνει τη δική του διάσταση στη ΔΕΘ
Η 46η ΔΕΘ του 1981 (13 – 27 Σεπτεμβρίου) πραγματοποιείται σε ένα ασταθές πολιτικό περιβάλλον. Η κυβέρνηση του Γεωργίου Ράλλη διανύει τις τελευταίες ημέρες της, οι εθνικές εκλογές που θα φέρουν το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου έχουν προκηρυχθεί για τις 18 Οκτωβρίου εκείνου του έτους και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής βρίσκεται πλέον στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Αυτός είναι που θα κάνει και τα εγκαίνια της Έκθεσης. Όπως θα πει μετά τον αγιασμό, στον οποίο χοροστάτησε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Παντελεήμων, «παρακολουθώ την εξέλιξη της εκθέσεως αυτής από την ημέρα της ιδρύσεώς της. Και την εγκαινιάζω ο ίδιος από το 1956 με εξαίρεση τα δέκα χρόνια που βρέθηκα μακριά από την πατρίδα μου (σ.σ. την περίοδο που ήταν αυτοεξόριστος στο Παρίσι). Δέκα χρόνια που υπήρξαν οδυνηρά τόσο για μένα, όσο και για την Ελλάδα».
Στα εγκαίνια της 47ης Έκθεσης πάντως της επόμενης χρονιάς, 12 Σεπτεμβρίου 1982, ο Καραμανλής δεν θα δώσει το παρών αφού μια ελαφρά αδιαθεσία θα τον κρατήσει στην Αθήνα. Έτσι τα εγκαίνια πραγματοποιεί για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός ο Ανδρέας Παπανδρέου, που θα εξαγγείλει κοινωνικές μεταρρυθμίσεις και οικονομικές ενισχύσεις, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού.
Στην 49η ΔΕΘ του 1984 ο Ανδρέας Παπανδρέου ως κραταιός πρωθυπουργός εκείνο τον καιρό, θα χαρακτηρίσει για πρώτη φορά τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη «εφιάλτη». Δεν το κάνει τυχαία. Ο πολιτικός του αντίπαλος έχει εκλεγεί ανήμερα των εγκαινίων της Έκθεσης, πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έναντι του εσωκομματικού του αντιπάλου, Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου.
Από τη ΔΕΘ στα μπουζούκια το Υπουργικό Συμβούλιο
Στα μέσα της δεκαετίας του ’80 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ανηφορίζει σύσσωμη στη Θεσσαλονίκη. Σχεδόν όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου παίρνουν το αεροπλάνο για τη συμπρωτεύουσα, επισκέπτονται τα περίπτερα, ακούν τον πρωθυπουργό να απευθύνει ομιλία προς της παραγωγικές τάξεις το βράδυ του Σαββάτου μετά τα μεσάνυχτα πηγαίνουν και διασκεδάζουν σε ένα από τα αμέτρητα νυχτερινά μαγαζιά της Θεσσαλονίκης, χωρίς να τους νοιάζει «τι θα πει ο κόσμος». Γλεντάνε μέχρι πρωίας, χωρίς το όποιο πολιτικό κόστος.
Η 50ή ΔΕΘ του 1985 θα πραγματοποιηθεί στις 31 Αυγούστου στο Παλέ ντε Σπορ, υπό τον πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου και την παρουσία πολυμελούς κυβερνητικού κλιμακίου. Παρών στην τελετή των εγκαινίων ήταν ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Εκθέσεων (UFI), Χέρολντ. Στη διάρκεια της τελετής, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Παντελεήμων επιδίδει στον πρόεδρο της κυβέρνησης το Ύπατο Παράσημο της Αποστολικής Εκκλησίας της Θεσσαλονίκης. Όταν βράδιασε, η διοίκηση της ΔΕΘ παρέθεσε το καθιερωμένο επίσημο δείπνο προς τιμήν του πρωθυπουργού στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλάς», και ακολούθως στους κήπους του Κυβερνείου πραγματοποιήθηκε μεγάλη δεξίωση. Ήταν η πρώτη φορά που το Κυβερνείο άνοιξε τους χώρους του για τη δεξίωση της ΔΕΘ.
Παραλίγο να πιαστούν στα χέρια οι ιεράρχες
Το 1989 την πρωθυπουργική σκυτάλη έχει παραλάβει ο Τζαννής Τζαννετάκης, ως επικεφαλής της κυβέρνησης συνεργασίας Νέας Δημοκρατίας και Συνασπισμού. Το παρών στα εγκαίνια της 54ης ΔΕΘ δίνει και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης που λίγους μήνες αργότερα θα ορκιζόταν εκείνος πρωθυπουργός. Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων πάντως παραλίγο να είχαμε ενδοεκκλησιαστική σύρραξη. Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Παντελεήμων, όλα τα προηγούμενα χρόνια διάβαζε εκείνος το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Δημητρίου. Αυτή τη φορά όμως έδινε το παρών και ο μητροπολίτης Φιλαδελφείας Βαρθολομαίος, ως εκπρόσωπος του Προκαθήμενου της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Κατά συνέπεια επιθυμούσε εκείνος να διαβάσει το μήνυμα του Πατριάρχη. Λίγο έλειψε οι δύο ιεράρχες να πιαστούν στα χέρια. Τα πνεύματα ηρέμησαν μονάχα όταν αποχώρησε ενοχλημένος από τον χώρο ο μητροπολίτη Θεσσαλονίκης. Δεν παρευρέθηκε ούτε στο επίσημο δείπνο το ίδιο βράδυ.
Δεκαετία του 1990: Πολιτικές εξαγγελίες σε περίοδο οικονομικών προκλήσεων
Με την είσοδο της δεκαετίας του 1990, η ΔΕΘ παρέμεινε κεντρικό ένα από τα βασικά κέντρα πολιτικών εξαγγελιών. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, που ανέλαβε πρωθυπουργός τον Απρίλιο εκείνης της χρονιάς, ανακοινώνει από το βήμα της ΔΕΘ μέτρα λιτότητας και δημοσιονομικής πειθαρχίας προκειμένου να ανακοπεί η καθοδική πορεία της οικονομίας. Δύο χρόνια αργότερα πάλι από το βήμα της Έκθεσης θα παρουσιάσει το σχέδιο για ελάττωση των δημόσιων δαπανών, με στόχο τη μείωση του δημόσιου χρέους και την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων.
Ο Σημίτης αποχωρεί ενοχλημένος και παραιτείται
Οκτώβριο του 1993 ο Ανδρέας Παπανδρέου επιστρέφει στην εξουσία (σ.σ. οι εκλογές γίνονται μετά τη ΔΕΘ εκείνου του έτους) και το 1995 παρίσταται για τελευταία φορά σε Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης καθώς την επόμενη χρονιά θα έφευγε από τη ζωή. Σε αυτή την τελευταία του παρουσία τόνισε με νόημα πως «έχει πλέον γίνει άγραφος νόμος να έρχεται ο πρωθυπουργός της χώρας στη Θεσσαλονίκη, στη ΔΕΘ, και να κάνει απολογισμό του έργου της κυβέρνησης, κυρίως στον οικονομικό τομέα».
Ο πρωθυπουργός ερωτάται για το εάν είναι ικανοποιημένος από τους χειρισμούς και τις απόψεις του τότε υπουργού Bιομηχανίας, Kώστα Σημίτη, με επίκεντρο την πώληση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. «‘Όχι δεν είμαι» απαντά, με αποτέλεσμα ο κ. Σημίτης να φύγει ενοχλημένος από το χώρο της συνέντευξης και να υποβάλλει αμέσως την παραίτησή του. Τέσσερις μήνες αργότερα, θα αναλάμβανε εκείνος την πρωθυπουργία. Κατόπιν και την προεδρία του ΠΑΣΟΚ.
Ο Κώστας Σημίτης ως πρωθυπουργός χρησιμοποίησε τη ΔΕΘ για να ανακοινώσει μεταρρυθμίσεις που στόχευαν στην ένταξη της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ). Το 1997, μάλιστα παρουσιάζει το σχέδιο δημοσιονομικής πειθαρχίας, που περιλάμβανε την ανάγκη για εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών και την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ το 1998, η ομιλία του επικεντρώθηκε στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της εκπαίδευσης και της υγείας.
Η Δεκαετία του 2000: Από τη Χρυσή Εποχή στη Δίνη της Οικονομικής Κρίσης
Καθώς η νέα χιλιετία ξεκινούσε, η ΔΕΘ συνέχισε να αποτελεί το κεντρικό σημείο για πολιτικές ανακοινώσεις. Ο Κώστας Καραμανλής, που ανέλαβε την πρωθυπουργία Μάρτιο του 2004, χρησιμοποίησε τη Διεθνή Έκθεση για να προωθήσει πολιτικές ενίσχυσης της μεσαίας τάξης και μείωσης της φορολογίας, κι έναν χρόνο αργότερα επανέλαβε τις δεσμεύσεις του για την ενίσχυση των κοινωνικών παροχών, εστιάζοντας στη στήριξη της οικογένειας και της αναβάθμισης των υποδομών.
2008: Η πιο πολυσυζητημένη συνέντευξη πρωθυπουργού σε ΔΕΘ
Αναμφισβήτητα η πιο πολυσυζητημένη συνέντευξη πρωθυπουργού σε Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ήταν αυτή του Κώστα Καραμανλή το 2008. Αρχές Σεπτεμβρίου ο τότε υπουργός Ναυτιλίας Γιώργος Βουλγαράκης κατηγορείται για «νόμιμη» φοροαποφυγή μέσω υπεράκτιων εταιριών. Μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι θα δηλώσει πως «ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό». Τρεις μέρες αργότερα, την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα υπερασπιζόταν από το βήμα της 73ης ΔΕΘ τον υπουργό του, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «σε καμία περίπτωση δεν υπάρχουν φαινόμενα απρεπούς συμπεριφοράς». Εν καιρώ καταλαβαίνει το λάθος του. Την επόμενη χρονιά, που ήταν και η τελευταία παρουσία του σε ΔΕΘ ως πρωθυπουργού, ανέφερε ότι «δεν έχω κανένα πρόβλημα να το πω: Ήταν λάθος μου, δικό μου λάθος. Έκανα λάθος πέρσι».
2009: «Λεφτά υπάρχουν»
Η ατάκα είναι σε όλους γνωστή. «Λεφτά υπάρχουν». Θα την αναφέρει ο Γιώργος Παπανδρέου στις 13 Σεπτεμβρίου 2009 στο πλαίσιο της ΔΕΘ και λιγότερο από έναν μήνα αργότερα θα ορκιστεί πρωθυπουργός της χώρας. Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ερωτηθείς πού θα βρει τους πόρους να υλοποιήσει το πρόγραμμα του Κινήματος, είχε απαντήσει πως: «Θα χρειαστεί να συγκρουστούμε με πρακτικές και αντιλήψεις τού παρελθόντος. Μία από αυτές, για την οποία σιωπά η κυβέρνηση (σ.σ. του Κώστα Καραμανλή), δεν είναι απλώς πού θα βρούμε τα λεφτά, αλλά πού πηγαίνουν τα λεφτά. Γιατί λεφτά υπάρχουν». Το παράπονο του όμως ήταν πως κανείς δεν αναφέρει τη συνέχεια του λόγου του. «Το θέμα είναι πού πάνε τα λεφτά; Αν πάνε στην αδιαφάνεια, αν πάνε στη φοροδιαφυγή, αν πάνε στη σπατάλη, βεβαίως δεν θα έχουμε να δώσουμε» ήταν η συνέχεια της φράσης.
Δεκαετία του 2010: Ανακοινώσεις μνημονιακών μέτρων από το βήμα της ΔΕΘ
Κατά τη διάρκεια της 76ης ΔΕΘ του 2011 η χώρα έχει εισέλθει στα μνημόνια. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος εξαγγέλλει νέα επαχθή μέτρα ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ ανακοινώνει και το νέο «χαράτσι» στα ακίνητα, μαζί με την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης για την ενίσχυση των ανέργων. Οι ανακοινώσεις αυτές επιταχύνουν την κατάρρευση της κυβέρνησης Παπανδρέου φέρνοντας στην εξουσία τον Αντώνη Σαμαρά που ζητά το 2012 να είναι λιτή η 77η τελετή εγκαινίων λόγω περιστολής δαπανών. Δεν πραγματοποιήθηκαν ούτε δείπνα, ούτε δεξιώσεις ούτε επισκέψεις υπουργών, ούτε καν η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου προς τα μέσα ενημέρωσης.
Οι υποσχέσεις Τσίπρα λίγο πριν ανέλθει στην εξουσία
Το 2014 ο Αλέξης Τσίπρας ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα παρουσίαζε στο πλαίσιο της 79ης ΔΕΘ, τους τέσσερις πυλώνες του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, που έμπαινε σταδιακά σε τροχιά εξουσίας. Παράλληλα, ζητούσε άμεση προσφυγή στις κάλπες, υποσχόμενος κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάσταση του από έναν ευνοϊκότερο φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ, αφορολόγητο 12.000 ευρώ, 300.000 νέες θέσεις εργασίας, και διαγραφή χρέους.
Τον Ιανουάριο του 2015 ο Αλέξης Τσίπρας κερδίζει τις εκλογές και χρίζεται πρωθυπουργός. Στην 80ή ΔΕΘ εκείνου του έτους όμως είναι έτοιμος για νέα πολιτική μάχη καθώς έχει ανακοινωθεί το εκ νέου στήσιμο των καλπών για τις 20 Σεπτεμβρίου. Επιχειρώντας να αποδομήσει το επιχείρημα των πολιτικών του αντιπάλων περί μη εφαρμογής του επονομαζόμενος «προγράμματος της Θεσσαλονίκης» που υποσχόταν τα πάντα στους πάντες ένα χρόνο νωρίτερα, υποστήριζε πως έχουν ήδη ξεκινήσει να υλοποιούνται οι προεκλογικές δεσμεύσεις. «Το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει στον σταδιακό απεγκλωβισμό από τη λιτότητα και την άρση της λαϊκής κυριαρχίας», σημείωνε χαρακτηριστικά, ενώ για το 3ο μνημόνιο που έφερε η κυβέρνησή του ανέφερε πως «εμείς βάλαμε την πατρίδα πάνω από το κόμμα, κάναμε συμβιβασμό και όποιος νομίζει ότι θα μπορούσε να πετύχει καλύτερη συμφωνία, ας έρθει να μας το πει».
Με την άνοδο του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία το 2019 και τη σταδιακή βελτίωση των οικονομικών δεικτών της χώρας, η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης συνέχισε να αποτελεί πεδίο οικονομικών εξαγγελιών, με εξαίρεση το 2020 όπου ο θεσμός ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας COVID-19. Αντί της συνήθους φυσικής διοργάνωσης, έγιναν ψηφιακές παρουσιάσεις. Περιορισμοί με υγειονομικά μέτρα λόγω κορονοϊού υπήρχαν και το 2021. Άλλωστε και η ομιλία του κ. Μητσοτάκη όπως ήταν λογικό, περιλάμβανε αναφορές στις επιπτώσεις της πανδημίας σε συνδυασμό όμως με τις στρατηγικές ανάπτυξης του τόπου.