Με τον πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο που ζητούσε από τις Βρυξέλλες να είναι εξασφαλισμένος, η κυβέρνηση αποκτά περιθώρια να προχωρήσει και σε άλλες παρεμβάσεις τις οποίες και θα ανακοινώσει από το Βελλίδειο το ερχόμενο Σάββατο στην 88η ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Με οδηγό τη στήριξη των ευάλωτων και τη βελτίωση της καθημερινότητας το Μέγαρο Μαξίμου εξετάζει ένα προς ένα τα μέτρα που έχουν πέσει στο τραπέζι, με το οικονομικό επιτελείο να τα κοστολογεί, καθώς η διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας αποτελεί προαπαιτούμενο.
Στα μέτρα που έχουν ήδη κλειδώσει είναι η αύξηση του επιδόματος παιδιού έως 20% και η χορήγηση επιδόματος και στους ευάλωτους εκτός από τους συνταξιούχους, το οποίο αναμένεται να καταβληθεί τα Χριστούγεννα. Επίσης, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μισή ή ακόμα και μία μονάδα.
Όπως ήδη έχει γράψει το Newsbeast, ο πρωθυπουργός εδώ και καιρό δέχεται εισηγήσεις να προχωρήσει σε μια παρέμβαση που είχε αποκλειστεί στο παρελθόν. Πρόκειται για τη μείωση του ΦΠΑ στην τιμή του ελαιολάδου.
Αν τελικά υλοποιηθεί η παρέμβαση αυτή θα είναι καίριας σημασίας, από τη μια γιατί τα νέα για την παραγωγή ελαιολάδου την επόμενη χρονιά όσον αφορά στις ποσότητες δεν είναι ενθαρρυντικά και από την άλλη γιατί το ελαιόλαδο επηρεάζει όσο κανένα άλλο προϊόν τη διακύμανση του πληθωρισμού.
Όπως τόνιζαν συνεργάτες του πρωθυπουργού, και αυτό το μέτρο όπως και άλλα θα οριστικοποιηθούν την τελευταία στιγμή.
Όχι πρόσκαιρες παροχές
Αυτό που αποκλείουν από το κυβερνητικό επιτελείο είναι να υπάρξουν πρόσκαιρες παροχές, γιατί η ανακούφιση που θα δώσουν στους πολίτες δεν θα έχει διάρκεια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να στείλει ένα μήνυμα από το βήμα της ΔΕΘ ότι έως το τέλος της θητείας του το 2027 επιθυμεί να καταγραφεί ως ο πρωθυπουργός κατά τη διακυβέρνηση του οποίου αυξήθηκε το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών.
Και αυτό θα επιτευχθεί μόνο μέσω των μόνιμων αυξήσεων σε μισθούς και συντάξεις.
Έτσι, αναμένεται νέα αύξηση του κατώτατου μισθού τον Απρίλιο του 2025, από τα 830 ευρώ σήμερα στα 867 ευρώ μεικτά, και νέα αύξηση στις κύριες συντάξεις, το νέο έτος, κοντά στο 2,5%. Παράλληλα, φέρεται να έχει «κλειδώσει» αύξηση των αποδοχών των γιατρών του ΕΣΥ.
Βέβαιο θεωρείται επίσης ότι θα διορθωθούν αδικίες όσον αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες, ωστόσο υπογραμμίζουν ότι σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν θα ξεφύγει από τη λογική της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και το να πληρώνουν όλοι δίκαια. «Οι παρεμβάσεις εδώ και είναι στοχευμένες και σημειακές για να αποφευχθεί το τσουβάλιασμα», τόνιζαν κυβερνητικές πηγές.
Τέλος, στο στεγαστικό μορφοποιήθηκαν οι παρεμβάσεις όσον αφορά στο Airbnb.
Αυτό που θα ανακοινωθεί θα είναι από τη μια η απαγόρευση έκδοσης νέων αδειών, χωρίς να επηρεάζονται οι υφιστάμενες βραχυχρόνιες μισθώσεις ή να τίθενται ημερολογιακοί περιορισμοί και από την άλλη τριετής απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος μισθωμάτων που εισπράττουν ιδιοκτήτες, οι οποίοι θα διαθέσουν για μακροχρόνιες μισθώσεις ακίνητα τα οποία νοικιάζονται μέσω Airbnb ή παραμένουν κλειστά.
Ειδικά για τα κλειστά διαμερίσματα προβλέπεται και αύξηση των επιδοτήσεων μέσω του προγράμματος ανακαινίζω – ενοικιάζω.