Τα τηλεοπτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας μετέδωσαν το κοινό exit poll που διενήργησαν οι εταιρείες μετρήσεων.

Βάσει αυτού:

  • η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό από 27% έως 31% (μέσος όρος 30%) και αναμένεται να εκλέξει 7 ευρωβουλευτές,
  • ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει από 13,8% έως 17,2% και 4 ευρωβουλευτές,
  • το ΠΑΣΟΚ από 11,5% έως 14,5% και 3 ευρωβουλευτές,
  • το ΚΚΕ από 8,4% έως 10,8 % και δύο ευρωβουλευτές,
  • η Ελληνική Λύση από 8,4% έως 10,8% και δύο ευρωβουλευτές,
  • η Νίκη από 3,3% έως 5,3% και δύο ευρωβουλευτές,
  • η Πλεύση Ελευθερίας από 2,6% έως 4,6% και έναν ευρωβουλευτή,
  • το ΜεΡΑ25 από 1,5% έως 2,9% και παραμένει ανοιχτό, αν θα εκλέξει έναν ευρωβουλευτή,
  • Η Φωνή Λογικής από 2,2% έως 3,6% και παραμένει ανοιχτό, αν θα εκλέξει έναν ευρωβουλευτή,
  • η Νέα Αριστερά από 1,5% έως 2,9% (MO 2%),
  • οι Πατριώτες από 1,4% έως 2,8% (MO 2,1%),
  • οι Δημοκράτες από 0,9% έως 1,9% (MO 1,2%),
  • ο Κόσμος από 0,5% έως 1,5% (MO 1%),
  • Άλλο από 3,5% έως 4,5% (ΜΟ 3,6%).

ΝΔ: Ξεκάθαρη νίκη μας, αλλά οι πολίτες ζητούν περισσότερα

Εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, τόνισε πως πρόκειται για μια ξεκάθαρη πολιτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας έναντι των πολιτικών της αντιπάλων. «Ένα πρώτο συμπέρασμα που βγάζω από το exit poll είναι ότι ακόμα και στο χαμηλότερο όριο της Νέας Δημοκρατίας υπάρχει μια ξεκάθαρη πολιτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας έναντι των πολιτικών αντιπάλων. Μιλάμε για τη μεγαλύτερη εκλογική νίκη σε διαδικασία ευρωεκλογών ιστορικά. Θυμίζω ότι το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καταγράψει κόμμα που έχει βγει πρώτο στις ευρωεκλογές ήταν κοντά στο 9%», ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ και πρόσθεσε: «Να πω απλά ότι μιλάμε για μια ξεκάθαρη νίκη, δηλαδή πολιτικό μήνυμα σε σχέση με τη σταθερότητα της χώρας, την πολιτική σταθερότητα, την πορεία στην οποία πρέπει να συνεχίσουμε να βαδίζουμε, για ευρωπαϊκές συγκλίσεις, για μεταρρυθμίσεις. Από κει και πέρα, είναι σαφές ότι επίσης υπάρχει ένα μήνυμα που πρέπει να εισπράξουμε. Δεν έχουμε πιάσει το ποσοστό με βάση τις εκτιμήσεις του 2019. Να περιμένουμε και τα αποτελέσματα. Νομίζω ότι αυτό που προκύπτει είναι ότι οι πολίτες έχουν εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση, αλλά ζητούν και περισσότερα από την κυβέρνηση».

ΣΥΡΙΖΑ: Ξεκάθαρο το μήνυμα που εστάλη προς την κυβέρνηση

Στις τάξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης γίνεται λόγος για «ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη» και για «σαφή αποδοκιμασία των πολιτικών του». Όπως υποστηρίζει η Κουμουνδούρου, «ο ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνεται ως η πρωταγωνιστική δύναμη της ευρύτερης κεντροαριστερής παράταξης, διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες, που μέχρι πρότινος προέβλεπαν την κατάρρευσή του. Είναι σαφές ότι είναι πλέον στο χέρι του να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου». Επισημαίνουν, παράλληλα, ότι γίνεται σαφές πως «δεν επιβραβεύτηκε η τακτική του για μονομέτωπη στόχευση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Στέφανου Κασσελάκη».

ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: Τρίτη κατά σειρά αύξηση του ποσοστού μας

Αν και, όπως όλα δείχνουν, το ΠΑΣΟΚ καταλαμβάνει τελικά την τρίτη θέση, και όχι τη δεύτερη, το επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη επικεντρώνεται στη μέση τιμή του 12,4%, που δίνει το exit poll στο Κίνημα. Θυμίζει ότι στις ευρωεκλογές του 2019 έλαβαν μόλις 7,7%, ενώ τον περασμένο Ιούνιο στις εθνικές κάλπες σημείωσαν διψήφιο της τάξεως του 11,8%. Οπότε για τρίτη συνεχόμενη φορά καταγράφει αύξηση.

ΚΚΕ: Μια ακόμη σημαντική άνοδος

«Είμαστε σε ανοδική πορεία σε σχέση με τις περυσινές εθνικές εκλογές, αλλά και πολύ περισσότερο με τις προηγούμενες ευρωεκλογές», αναφέρουν πηγές από τον Περισσό. Στο ΚΚΕ αναφέρουν πως εφόσον επιβεβαιωθεί το exit poll, καταγράφεται ακόμα μία σημαντική άνοδος σε σχέση με τις περυσινές εθνικές εκλογές (είχε λάβει 7,7%) αλλά και πολύ περισσότερο με τις προηγούμενες ευρωεκλογές «και αυτό είναι ένα θετικό αποτέλεσμα».

Νέα Αριστερά: Δεν αποτελούμε εξαίρεση, η κρίση στο πολιτικό σύστημα έπληξε κι εμάς

Για βαθιά κρίση του πολιτικού συστήματος, που πλήττει γενικότερα τον χώρο της Αριστεράς, κάνει λόγο η Νέα Αριστερά, τονίζοντας ότι ο νέος πολιτικός φορέας δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση.

«Η τεράστια αποχή επιβεβαιώνει ότι το πολιτικό σύστημα διέρχεται βαθιά κρίση και αυτό οδηγεί στην άνοδο της ακροδεξιάς», αναφέρουν πηγές από το περιβάλλον του κ. Χαρίτση. Όπως τονίζουν, «η κρίση αυτή πλήττει και την Αριστερά από την οποία η Νέα Αριστερά δεν εξαιρείται. Αναμένουμε το τελικό αποτέλεσμα της κάλπης». «Σε κάθε περίπτωση, η Νέα Αριστερά θα συνεχίσει τον αγώνα της, ιδρύθηκε στην βάση αξιών και αρχών. Δεν ήταν μια ευκαιριακή επιλογή. Η μάχη απέναντι στην κυριαρχία της δεξιάς και της ακροδεξιάς θα συνεχιστεί όποιο κι αν είναι το τελικό αποτέλεσμα».