Για τις σμυρνιές έλεγαν ότι ενώ σε όλους τους τόπους προσέχει κανείς την όμορφη γυναίκα, στη Σμύρνη προσέχει την άσχημη γιατί ξεχωρίζει ανάμεσα στο πλήθος των όμορφων γυναικών! Όσοι επισκέφθηκαν τη Σμύρνη τον καιρό της ακμής της, περιγράφουν με εγκωμιαστικά σχόλια το εξαίσιο κάλλος των γυναικών αλλά και τη μόρφωσή τους.

Στη Σμύρνη συναντήσαμε γυναίκες διαφορετικών ηλικιών, θρησκευμάτων , απόψεων … Γεμάτες μνήμες και εικόνες από το παρελθόν αλλά και με σκέψεις και όνειρα για το μέλλον…. Κάποιες αναζητούν με αγωνία τις ρίζες τους, ενώ κάποιες άλλες αγωνιούν να κρατήσουν ζωντανή την ελληνική γλώσσα και παράδοση….

Μια αυθεντική Σμυρνιά, η οποία ζει όλα της τα χρόνια στο ίδιο σπίτι, το οποίο ανήκει στην οικογένεια της για περισσότερα από 130 χρόνια… Μια Τουρκοκρητικιά, η οποία μετά την απώλεια του πατέρα της έμαθε ελληνικά μέσα σε 6 μήνες για να ψάξει να βρει τις ρίζες της στην Κρήτη… Μια Ελληνίδα, με παππού και γιαγιά Μικρασιάτες, η οποία επέλεξε τα τελευταία χρόνια τη Σμύρνη ως τόπο διαμονής και εργασίας . Μια μουσουλμάνα μητέρα 2 παιδιών που γεννήθηκε και ζει στη Σμύρνη, μιλά για την Ελλάδα και για τη θέση της γυναίκας στην Τουρκία σήμερα. Η κυρία Κατερίνα, η Οζλέμ, η Μαρία, η Σελίν, η Αθηνά.

Κάθε μια από αυτές τις γυναίκες έχει τη δική της ξεχωριστή ιστορία να μας αφηγηθεί….Όλες, όμως, τις ενώνει η αγάπη που νιώθουν για τη Σμύρνη….

Ακόμα, τέσσερις μαρτυρίες γυναικών, μεγάλων προσωπικοτήτων, που γεννήθηκαν στο «Λουλούδι της Ιωνίας », όπως αποκαλούσαν τη Σμύρνη οι Έλληνες, σε μια κατάθεση ψυχής που θα συγκλονίσει και θα ξυπνήσει εικόνες και μνήμες της παλιάς κοσμοπολίτικης Σμύρνης. Η μεγάλη συγγραφέας του συγκλονιστικού βιβλίου «Ματωμένα Χώματα» Διδώ Σωτηρίου, η Ιωάννα Σεφερειάδη-Τσάτσου, αδελφή του νομπελίστα ποιητή μας Γιώργου Σεφέρη, η Χρύσα Κοσκέρογλου, κόρη καπνέμπορα και η Φανή Καρακατσάνη Βαρσακέλη, κόρη βιομηχάνου υποδημάτων της Σμύρνης, συγκινούν με τα λόγια τους και αναμοχλεύουν θύμισες, κόντρα στη λησμονιά του χρόνου.

«Προσωπικά» με την Έλενα Κατρίτση. Κυριακή 15 Μαΐου, στις 16:00, NET.