Μια μεγάλη συζήτηση άνοιξε η Ρις Γουίδερσπουν για το αν είναι ασφαλές να τρώει κανείς χιόνι, αφού μοιράστηκε ένα βίντεο, όπου φτιάχνει ένα «Snow Salt Chococinno» την Παρασκευή.
«Θεέ μου, είναι τόσο καλό!», είπε στο TikTok, αφού πρόσθεσε σάλτσα αλατισμένης καραμέλας, σιρόπι σοκολάτας και κρύο καφέ πάνω στο χιόνι που είχε μαζέψει από τη σκεπαστή ψησταριά της.
Η βροχή από σχόλια έκανε την 47χρονη Γουίδερσπουν να αναρτήσει όχι ένα αλλά ακόμα τρία βίντεο στο TikTok, για να απαντήσει στις ανησυχίες που εκφράζονταν. Στο πρώτο έβαλε το χιόνι σε φούρνο μικροκυμάτων, για να παράγει καθαρό νερό, σε μια προσπάθεια να απαντήσει στις φήμες περί «βρώμικου» χιονιού.
Τα βίντεο της ηθοποιού για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κατανάλωσης χιονιού έρχονται την ώρα που οι συνταγές για το χιόνι κατακλύζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με 183.900 προβολές στο TikTok να έχουν καταγραφεί για τα #snowtreats.
Είναι, όμως, ασφαλές να τρώμε χιόνι; Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2016 διαπίστωσε ότι το χιόνι σε αστικές περιοχές μπορεί να απορροφήσει τις ίδιες τοξικές ουσίες που προέρχονται από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων.
«Οι νιφάδες του χιονιού είναι σωματίδια πάγου με διάφορους τύπους επιφανειών, συμπεριλαμβανομένων πολλών ενεργών περιοχών, που μπορούν να απορροφήσουν διάφορους αέριους ή σωματιδιακούς ρύπους», δήλωσε τότε στη HuffPost η συγγραφέας της μελέτης, Dr. Parisa Ariya.
«Ως μητέρα, που είναι και ατμοσφαιρική φυσική χημικός, σίγουρα δεν προτείνω στα μικρά παιδιά μου να τρώνε χιόνι σε αστικές περιοχές γενικά», είπε πριν προσθέσει: «Δεν θέλω να κινδυνολογήσω».
Το 2017, ρουμάνοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το πολύ φρέσκο χιόνι έχει πολύ λίγα βακτήρια, οπότε είναι προτιμότερο να το… χρησιμοποιήσετε πριν γίνει 2 ημερών.
«Δεν συνιστώ σε κανέναν να τρώει χιόνι. Απλώς λέω ότι δε θα αρρωστήσετε, αν φάτε λίγο», δήλωσε τότε στο Associated Press ο συγγραφέας της μελέτης, Istvan Mathe.