Η διατροφή παίζει κρίσιμο ρόλο στη γενική υγεία και την ευεξία μας, αλλά και στην υγεία του εγκεφάλου. Μία από τις πιο γνωστές διατροφές που έχει συνδεθεί με τη μακροζωία και τη μείωση του κινδύνου χρόνιων παθήσεων είναι η μεσογειακή δίαιτα.
Ωστόσο, μια νέα παραλλαγή της, η πράσινη μεσογειακή δίαιτα, φαίνεται να προσφέρει πρόσθετα οφέλη στην επιβράδυνση της γήρανσης του εγκεφάλου. Aποτελεί στην πραγματικότητα μια παραλλαγή-εξέλιξη της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής, εστιάζοντας περισσότερο στις πολυφαινόλες, ισχυρά αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τη φλεγμονή.
Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, η πράσινη μεσογειακή δίαιτα ενσωματώνει περισσότερες τροφές πλούσιες σε αυτά τα αντιοξειδωτικά, όπως το πράσινο τσάι, τα καρύδια, η μελάσα, τα μούρα, τα μήλα, τα πορτοκάλια, τα κρεμμύδια, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, το σπανάκι, η αγκινάρα, η μαύρη σοκολάτα.
Οφέλη για τον εγκέφαλο
Η μελέτη έδειξε ότι η πράσινη μεσογειακή δίαιτα μπορεί να μειώσει την εγκεφαλική γήρανση, ιδιαίτερα σε άτομα με καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.
Οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε τρεις ομάδες: Η μία ομάδα ακολούθησε την πράσινη μεσογειακή διατροφή, μία ομάδα ακολούθησε τακτικές συμβουλές υγιεινής διατροφής και μία ομάδα ακολούθησε μεσογειακή δίαιτα με περιορισμένες θερμίδες.
Οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν την πράσινη μεσογειακή διατροφή παρουσίασαν:
- Υψηλότερες βαθμολογίες στον δείκτη Hippocampal Occupancy Score (HOC), ο οποίος σχετίζεται με τη νευρογένεση και τη διατήρηση των νευρωνικών συνδέσεων.
- Μείωση της χρόνιας φλεγμονής, που αποτελεί βασικό παράγοντα για την ανάπτυξη νευροεκφυλιστικών νοσημάτων, όπως η άνοια. Η φλεγμονή, σύμφωνα με ειδικούς, συνδέεται επίσης με χρόνιες ασθένειες, όπως ο διαβήτης και οι καρδιοπάθειες, επηρεάζοντας αρνητικά τη λειτουργία του εγκεφάλου.
Παρότι η μελέτη παρουσιάζει εντυπωσιακά αποτελέσματα, υπάρχουν και ορισμένοι περιορισμοι, όπως ότι το 88% των συμμετεχόντων ήταν άνδρες, κάτι που περιορίζει τη δυνατότητα γενίκευσης για τις γυναίκες. Επίσης, δεν συλλέχθηκαν λεπτομερή στοιχεία για τη διατροφή των συμμετεχόντων πριν από την έρευνα και η μετρήθηκε μόνο ένας δείκτης εγκεφαλικής υγείας (HOC).
Όπως επισημαίνουν ειδικοί στο Parade, «αυτά τα αποτελέσματα θα πρέπει να επαναληφθούν σε άλλες μελέτες, αλλά φαίνεται ότι οι διατροφικές παρεμβάσεις θα μπορούσαν να είναι μια ακίνδυνη και πρακτική προσέγγιση για την υποστήριξη της υγείας του εγκεφάλου καθώς γερνάμε».
Πώς να υιοθετήσετε μια διατροφή για την υγεία του εγκεφάλου
1. Εστιάστε στη γενική ιδέα της πράσινης μεσογειακής διατροφής: Δεν χρειάζεται να την υιοθετήσετε πλήρως, ούτε να σας γίνεται εμμονή και άγχος, για να επωφεληθείτε. Αντικαταστήστε επεξεργασμένα τρόφιμα με πιο υγιεινές επιλογές. Εντάξτε περισσότερα φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο στο διαιτολόγιό σας. Οι πολυφαινόλες, που είναι άφθονες σε αυτά τα τρόφιμα, θα σας προσφέρουν την αντιφλεγμονώδη δράση τους.
2. Περιορίστε τη ζάχαρη, αυξήστε τις φυτικές ίνες. Η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης μπορεί να επιβαρύνει τη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία. Αντίθετα, οι τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως τα όσπρια και τα ολικής άλεσης δημητριακά, σταθεροποιούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Ξεκινήστε κάνοντας μικρές, βιώσιμες αλλαγές και απολαύστε τα οφέλη μιας υγιεινής διατροφής.