Η εξάπλωση του κορονοϊού στην Ευρώπη έχει σημάνει συναγερμό στις υγειονομικές αρχές της Ελλάδας.
Την ίδια στιγμή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας μαζί με την ειδική επιτροπή των Λοιμωξιολόγων πραγματοποιούν συνεχείς συσκέψεις προκειμένου να αξιολογήσουν όλα τα νεότερα επιδημιολογικά στοιχεία.
Καθώς οι νεκροί στην Ιταλία ανέρχονται πλέον στους 10 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 322, ενώ στη Γαλλία τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι πια 14, στη Γερμανία 16, Ελβετία, Ισπανία, Κροατία έχουν επιβεβαιώσει από ένα κρούσμα έκαστη και Αυστρία δύο, οι Έλληνες λοιμωξιολόγοι εκτιμούν ότι είναι θέμα χρόνου η εμφάνιση κρούσματος και στην Ελλάδα.
Ήδη τις τελευταίες 48 ώρες έχουν δει το φως της δημοσιότητας τέσσερα ύποπτα κρούσματα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας, το Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», το Νοσοκομείο «Σωτηρία» και το Νοσοκομείο «Αττικόν», αντίστοιχα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τρία κρούσματα έχει επιβεβαιωθεί ότι είναι αρνητικά σε κορονοϊό, ενώ για το τέταρτο περιστατικό στο Αττικόν αναμένονται σήμερα τα εργαστηριακά αποτελέσματα. Κοινό χαρακτηριστικό και των τεσσάρων ασθενών είναι ότι είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στην Ιταλία.
Σε 1,5 χρόνο μόνο και εάν το εμβόλιο – Ίσως στα μέσα Απριλίου γίνουν οι πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους
Ένα πιθανό εμβόλιο για τον νέο κορονοϊό ενδέχεται να δοκιμαστεί σε ανθρώπους, μέσα στον επόμενο ενάμιση μήνα, σύμφωνα με τον ανοσιολόγος, διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (NHI) Άνθονι Φάουτσι.
Το νωρίτερο ωστόσο που θα μπορούσε να γίνει διαθέσιμο στο ευρύ κοινό το εμβόλιο, αφού ολοκληρωθούν οι κλινικές δοκιμές, είναι σε έναν με ενάμιση χρόνο.
Ο άμεσος κίνδυνος από τον Covid-19 στις ΗΠΑ παραμένει χαμηλός, διαβεβαίωσε η Δρ. Αν Σούτσατ, υψηλόβαθμο στέλεχος των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών. Ωστόσο, σημείωσε ότι δεν τίθεται πλέον ζήτημα για το «αν» θα υπάρξει πανδημία του νέου κορονοϊού, αλλά το πότε θα συμβεί αυτό και πόσοι άνθρωποι θα προσβληθούν.
Από την πλευρά του, ο Επίτροπος της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) Σαΐντ Χαν, εξέφρασε τον φόβο ότι μια επιδημία θα διατάρασσε την αλυσίδα εφοδιασμού με ιατροφαρμακευτικό υλικό στις ΗΠΑ, προκαλώντας ελλείψεις. Ενδέχεται, για παράδειγμα να παρουσιαστούν ελλείψεις στον ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό, εξήγησε.
Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου για τον κορονοϊό – Τα πέντε άρθρα για την αντιμετώπισή του
Προς περαιτέρω ενίσχυση του έργου της επιστημονικής κοινότητας και του υπουργείου Υγείας, χθες Τρίτη, με εντολή του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη εξεδόθη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για τη λήψη μέτρων αποφυγής κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα.
Η ΠΝΠ περιλαμβάνει πέντε άρθρα και μεταξύ άλλων καλύπτει θέματα όπως περιορισμοί συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου, κλείσιμο σχολείων, εκκλησιών και άλλων κλειστών χώρων, προσλήψεις, αγορά φαρμάκων και υλικού ατομικής υγιεινής, διάθεση κλινών ΜΕΘ από ιδιωτικά θεραπευτήρια και έκτακτη επιχορήγηση του υπουργείου Υγείας.
Αναλυτικά τα πέντε άρθρα έχουν ως εξής:
Το πρώτο άρθρο αφορά στα μέτρα πρόληψης, υγειονομικής παρακολούθησης και περιορισμού της διάδοσης της νόσου. Μεταξύ άλλων στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:
- Η επιβολή προληπτικών ελέγχων σε σημεία εισόδου και εξόδου από τη χώρα μέσω αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών, ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.
- Ο προσωρινός περιορισμός, εν όλω ή εν μέρει, των αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών, ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.
- Η προσωρινή αναστολή της λειτουργίας σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, χώρων θρησκευτικής λατρείας, θεάτρων, κινηματογράφων, χώρων αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επιχειρήσεων, δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών, καθώς και γενικά περίκλειστων χώρων συνάθροισης κοινού.
- Ο περιορισμός της κυκλοφορίας μέσων μεταφοράς.
Το δεύτερο άρθρο αφορά ζητήματα προσωπικού για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κορωνοϊού. Μεταξύ άλλων στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:
- Η δυνατότητα μετακίνησης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και προσωπικού του ΕΚΑΒ.
- Η δυνατότητα πρόσληψης, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
Το τρίτο άρθρο αφορά σε ζητήματα δημοσίων συμβάσεων και ειδικότερα στην απευθείας αγορά, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού υλικού, ατομικών μέτρων προστασίας και φαρμάκων.
Το τέταρτο άρθρο αφορά σε ζητήματα αναγκαστικής διάθεσης στο Δημόσιο, κλινών ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών, κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ξενοδοχείων, ιδιωτικών χώρων παροχής υπηρεσιών στέγασης, άλλων δημόσιων ιδιοκτησιών ή ιδιοκτησιών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.
Το πέμπτο άρθρο αφορά στην έκτακτη οικονομική επιχορήγηση Υπουργείου Υγείας για την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών πρόσληψης ιατρικού, νοσηλευτικού και υγειονομικού προσωπικού, για την αγορά υλικών και τη λήψη μέτρων προστασίας.
«Ο πρωθυπουργός έχει δώσει σαφείς οδηγίες για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου, πτυχές του οποίου θα αναπτύσσονται, ανάλογα με την εξέλιξη του κορονοϊού σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Παραμένουμε ψύχραιμοι, υλοποιούμε τα μέτρα που έχουμε αποφασίσει και είμαστε σε εγρήγορση να κάνουμε οτιδήποτε χρειαστεί για την προστασία της δημόσιας υγείας» υπογράμμισε κατά τη χθεσινή παρουσίαση της ΠΝΠ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας.
Δείτε εδώ τις 22 ερωτήσεις και απαντήσεις για τον νέο επικίνδυνο ιό