Σε μία μεγάλη ιατρική συνάντηση παρουσιάστηκαν οι εξελίξεις στις έρευνες για τη θεραπεία του πολλαπλού μυελώματος και του λεμφώματος Hodgkin’s.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα των μελετών αναφορικά με τη διαχείριση των λεμφοϋπερπλαστικών νοσημάτων.
Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας, καθηγητής στη Θεραπευτική Κλινική ΕΚΠΑ του νοσοκομείου «Αλεξάνδρα», κατά τη διάρκεια του Δορυφορικού Συμποσίου με τίτλο «Εξελίξεις στη διαχείριση των λεμφοϋπερπλαστικών νοσημάτων» που διοργάνωσε το Τμήμα Ογκολογίας της Takeda Hellas, στο πλαίσιο του 30ού Πανελλήνιου Αιματολογικού Συνεδρίου.
Στο Συμπόσιο παρουσιάστηκαν οι πρόσφατες εξελίξεις στις συνεχιζόμενες επιστημονικές έρευνες για τη θεραπεία του πολλαπλού μυελώματος και του λεμφώματος Hodgkin’s. Έμφαση δόθηκε στα νέα δεδομένα των κλινικών μελετών σε σχέση με την επιλογή της βέλτιστης θεραπείας για τη διαχείριση του πολλαπλού μυελώματος και των CD30+ λεμφωμάτων στην εποχή των νέων παραγόντων.
Στο Δορυφορικό Συμπόσιο, κατέθεσαν τις απόψεις τους επιστήμονες με σημαντικό ερευνητικό έργο στη θεραπεία και των δύο νοσημάτων. Προεδρεύων του Συμποσίου ήταν δρ. Αθανάσιος Δημόπουλος, ενώ το πάνελ των ομιλητών συμπλήρωσαν ο δρ. Ευάγγελος Τέρπος, καθηγητής Θεραπευτικής – Αιματολογίας στη Μονάδα Πλασματοκυτταρικών Δυσκρασιών της Θεραπευτικής Κλινικής ΕΚΠΑ του νοσοκομείου «Αλεξάνδρα», η δρ. Ειρήνη Κατωδρύτου, διευθύντρια της Αιματολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Θεαγένειο», ο δρ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Αιματολογίας ΕΚΠΑ της Αιματολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Λαϊκό» και η δρ. Μαρία Αγγελοπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Αιματολογίας ΕΚΠΑ επίσης της Αιματολογικής Κλινικής στο «Λαϊκό».
Τον ενεργό ρόλο της ελληνικής ομάδας μελέτης του πολλαπλού μυελώματος σε υπό εξέλιξη μελέτες σε ασθενείς με πολλαπλό μυέλωμα, τόνισε ο καθηγητής κ. Τέρπος, σημειώνοντας επίσης ότι τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών δεν συμβαδίζουν πάντα με την κλινική πραγματικότητα. Παίρνοντας το λόγο, η κ. Κατωδρύτου τόνισε ότι οι μελέτες εστιάζουν στην αναζήτηση του καλύτερου συνδυασμού θεραπείας στον κάθε ασθενή με γνώμονα την ασφάλειά του.
Αναφορικά με τις εξελίξεις στο λέμφωμα Hodgkin’s, ο καθηγητής κ.Βασιλακόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εμφάνιση τριών νέων παραγόντων στη θεραπεία του λεμφώματος Hodgkin’s τα τελευταία πέντε χρόνια, κάτι που αποτελεί ένα μεγάλο βήμα προόδου στην αντιμετώπιση της νόσου.
Ανέφερε συμπερασματικά ότι ικανό ποσοστό ασθενών επιτυγχάνουν μακρές υφέσεις, ωστόσο μένει να αποδειχθεί το κατά πόσο και σε ποια έκταση αυτό ισοδυναμεί και με ίαση.
Τέλος, η κ. Αγγελοπούλου, παρουσίασε τα νεότερα δεδομένα που αφορούν τη θεραπεία ασθενών με Περιφερικά Τ Λεμφώματα.
Πολλαπλό μυέλωμα
Πρόκειται για μία σπάνια αιματολογική κακοήθεια που αντιπροσωπεύει το 1% του συνόλου των αιματολογικών κακοηθειών, προσβάλλοντας κυρίως ηλικιωμένους ασθενείς άνω των 65 ετών. Δυστυχώς η νόσος παραμένει ανίατη, με τις νέες θεραπείες ωστόσο, να αυξάνουν το προσδόκιμο όριο ζωής.
Λέμφωμα Hodgkin
Το λέμφωμα Hodgkin’s είναι επίσης, μια σπάνια αιματολογική κακοήθεια. Οι περισσότεροι ασθενείς θα οδηγηθούν σε ίαση, ωστόσο υπάρχει μια μεγάλη ακάλυπτη ιατρική ανάγκη, για ένα μικρό αριθμό ασθενών που θα υποτροπιάσουν. Αυτή η ακάλυπτη ιατρική ανάγκη γίνεται ακόμη πιο μεγάλη, λαμβάνοντας υπόψη ότι η πλειοψηφία των ασθενών αυτών είναι νεαρής ηλικίας 20-30 ετών.