Αλλάζει όψη η ευρύτερη περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος, καθώς το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) ενέκρινε απόψε ομόφωνα, την αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου της περιοχής και τις συμπληρωματικές απαλλοτριώσεις για το σκοπό αυτό. Επιπλέον, εγκρίθηκε η πρόταση δημιουργίας αρχαιολογικού περιπάτου από τον χώρο Κεραμικού μέχρι την Ακαδημία Πλάτωνος.
Στόχος αυτών των ενεργειών είναι η ανάδειξη της ιστορικής φυσιογνωμίας της πόλης, η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, η προστασία των ευρημάτων. Ταυτόχρονα, προβλέπεται η μετατροπή της περιοχής, ιδιαίτερα το βράδυ, σε μια ασφαλή γειτονιά για τους κατοίκους και τους επισκέπτες.
Εντός του Αρχαιολογικού Άλσους βρίσκονται ιδιοκτησίες οι οποίες επιβάλλεται να απαλλοτριωθούν προκειμένου ο μεγάλης σημασίας αυτός χώρος να ανήκει αποκλειστικά στο Δημόσιο. Τα συναρμόδια υπουργεία Πολιτισμού και Περιβάλλοντος προτείνουν απαλλοτριώσεις αξίας 5,5 εκατομμυρίων ευρώ. Στις απαλλοτριώσεις περιλαμβάνεται το κτήριο της εταιρίας Reds θυγατρικής της Άκτωρ Α.Ε.
Παράλληλα, προτείνονται απαλλοτριώσεις στις ζώνες πρασίνου γύρω από τον Αρχαιολογικό χώρο. Μέσα στο γενικότερο σχέδιο προβλέπεται και η δημιουργία του μεγάλου Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών.
Λίγο καιρό πριν, το ΚΑΣ είχε γνωμοδοτήσει ομόφωνα για την απαλλοτρίωση ακινήτου στην οδό Μυκάλης όπου ανακαλύφθηκε νέο Δημόσιο Σήμα, δηλαδή νεκροταφείο της πόλης των Αθηνών που θάβονταν ήρωες και επιφανείς Αθηναίοι.
Το Δημόσιο Σήμα χρονολογείται ανάμεσα στον 3ο και 4ο αιώνα π.Χ ενώ η ανακάλυψη του πρόσθεσε νέα στοιχεία στην ιστορία της περιοχής.
Το 1997 στις εκσκαφές για την ανέγερση μικρού θεάτρου στον Κεραμεικό αποκαλύφθηκαν στην οδό Σαλαμίνος ταφικά μνημεία και πολυάνδρεια του Πελοποννησιακού Πολέμου.
Στην περιοχή υπάρχουν περισσότερα από εκατό σημεία στα οποία έχουν βρεθεί ταφικά μνημεία.