Εκρηκτικές είναι οι συνθήκες το τελευταίο διάστημα στα περισσότερα νησιά των Δωδεκανήσων, που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες φιλοξενίας των δεκάδων μεταναστών που καταφθάνουν από τα απέναντι τουρκικά παράλια.
Τα σοβαρότερα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στην Κω και στη Λέρο, όπου ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες προέκυψαν αρκετά προβλήματα αφού δεν υπάρχουν χώροι για την προσωρινή φιλοξενία τους.
Και στο παρελθόν, πάντως, που είχε προκύψει θέμα για τα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών, οι τοπικές κοινωνίες εξέφρασαν εντόνως την αντίθεσή τους, πλην εξαιρέσεων (δήμος Τήλου) με αποτέλεσμα να μην προχωρήσουν τα σχέδια.
Στην πλειονότητά τους οι μετανάστες που φτάνουν τις τελευταίες εβδομάδες στα νησιά είναι σύροι πρόσφυγες. Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις, στα τουρκικά παράλια είναι χιλιάδες συγκεντρωμένοι περιμένοντας να φθάσουν στην Ελλάδα, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία.
Τη ραγδαία αύξηση των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο αποτυπώνουν τα στοιχεία του υπουργείου Ναυτιλίας, σύμφωνα με τα οποία στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου το 2015 διασώθηκαν από τους άνδρες του Λιμενικού Σώματος 10.445 μετανάστες, κυρίως Σύροι και Αφγανοί που πέρασαν παρατύπως τα θαλάσσια σύνορα στο Ανατολικό Αιγαίο, όταν το ίδιο διάστημα πέρυσι ο αντίστοιχος αριθμός των μεταναστών ήταν 2.863.
Αξιοσημείωτο είναι ότι σε ανακοίνωσή του, τις προηγούμενες μέρες, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος είχε τονίσει τα εξής:
«Όπως σε κάθε σοβαρό και παγίως άλυτο πρόβλημα αυτού του τόπου, έτσι και αυτή την φορά περισσεύουν οι ανέξοδες κορώνες ενός ανόητου λαϊκισμού, από εκείνους που δεν έχουν την παραμικρή γνώση της πραγματικότητας, που οι “ευαισθησίες” τους ξυπνούν μόνο όταν ο κόμπος φτάσει στο χτένι και η κατάσταση τεθεί εκτός ορίων.
Προς όλους αυτούς, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου διαμηνύει ότι δεν αποτελεί μέρος του προβλήματος, αλλά μέρος της λύσης του.
Είχαμε κρούσει πολύ νωρίς τον κώδωνα του κινδύνου για την έξαρση του προβλήματος, αλλά οι πάντες προτίμησαν να ακολουθήσουν τη γνώριμη οδό, την εκ του ασφαλούς πεπατημένη της απραξίας.
Η περιφερειακή αρχή κινήθηκε στον αντίποδα. Έχοντας πλήρη επίγνωση όσων θα ακολουθούσαν, δεν ενδώσαμε στον λαϊκισμό και τις κραυγές. Αψηφώντας το πολιτικό κόστος, προσεγγίσαμε ένα ζήτημα πρωτίστως ανθρωπιστικής κρίσης, με τη δέουσα σοβαρότητα και υπευθυνότητα, πήραμε πρωτοφανείς αποφάσεις, δρομολογήσαμε λύσεις, εν πλήρη γνώσει για τις αντιδράσεις που θα προκαλούσαν και για την εκμετάλλευση που θα ακολουθούσε από εκείνους που με μυωπικό τρόπο αντιλαμβάνονται το συμφέρον του τόπου.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι, αν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είχε ακίνητο στην κατοχή της, θα το είχε διαθέσει προ πολλού για την προσωρινή φιλοξενία αυτών των ανθρώπων, που σήμερα μένουν σε σκηνές στη λιμενική ζώνη. Οι πάντες γνωρίζουν πως είμαστε διατεθειμένοι να διαθέσουμε άμεσα και πόρους για την διαχείριση του προβλήματος.
Αυτό, ωστόσο, δεν απαλλάσσει τους αρμόδιους από τις ευθύνες τους. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου παλεύει μόνη της, χωρίς βοήθεια, για να δώσει λύση, όταν η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου διαθέτει το 1/3 της ακίνητης περιουσίας της Δωδεκανήσου, αλλά ασχολείται με αυτήν μόνο όταν πρόκειται να την εκποιήσει!
Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις όταν τα προβλήματα γιγαντώνονται και ξεφεύγουν από κάθε έλεγχο. Μόνο που τώρα, με περισσότερους από 1.000.000 ανθρώπους να περιμένουν στα απέναντι τουρκικά παράλια για να περάσουν στα νησιά μας, δεν επιτρέπεται σε κανένα να εθελοτυφλεί και να υπεκφεύγει. Απαιτούνται και εδώ καθαρές λύσεις, τολμηρές αποφάσεις».