Έκτακτο σχέδιο για τη διαχείριση του ρεύματος προσφύγων εκπονεί η ελληνική κυβέρνηση. Μάλιστα αναμένεται να ενταθεί το κύμα προσφύγων που δέχεται η χώρα, εν μέσω εντάσεων και κρίσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν ότι οι υπάρχουσες υποδομές είναι ανύπαρκτες και η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε αναξιοποίητα κονδύλια της Ε.Ε.
Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι ξεκίνησαν να λειτουργούν ως καταυλισμοί προσφύγων εγκαταλελειμμένα κτήρια του Δημοσίου και του στρατού.
Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση έχει απευθυνθεί στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, ζητώντας την ενεργοποίηση τους.
Το τελευταίο διάστημα η χώρα δέχεται ένα μεγάλο ρεύμα προσφύγων πολέμου το οποίο και αναμένεται να ενταθεί, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, επισημαίνουν κυβερνητικοί κύκλοι, προσθέτοντας ότι αυτό οφείλεται σε μια σειρά από παράγοντες που σχετίζονται με την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή.
Σήμερα έφτασαν στην Αθήνα 250 μετανάστες, ενώ χθες τα ξημερώματα έφτασαν στην Αθήνα 109 από τους 157 μετανάστες που είχαν αποβιβαστεί τη Μεγάλη Εβδομάδα στη Γαύδο. Πολλοί από αυτούς λόγω έλλειψης καταλυμάτων αναγκάστηκαν να κοιμηθούν στην πλατεία Βικτωρίας και κάποιοι απευθύνθηκαν σε κοινότητες ομοεθνών τους για προσωρινή φιλοξενία.
Την τελευταία εβδομάδα περισσότεροι από 750 μετανάστες έχουν φτάσει στη Λέσβο, τη Χίο και την Κω. Μάλιστα περίπου 160 παράτυποι μετανάστες στοιβάζονταν σε άθλιες συνθήκες στο αστυνομικό τμήμα της Κω.
Από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2014 πέρασαν τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα 2.863 παράνομοι μετανάστες, ενώ φέτος το ίδιο χρονικό διάστημα, 10.445. Μάλιστα, μόλις τον προηγούμενο μήνα σχεδόν 6.500 παράτυποι μετανάστες έφτασαν σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
«Eχουμε εκπονήσει ένα έκτακτο σχέδιο για τα νησιά, με καταυλισμούς για να μην είναι οι μετανάστες στα λιμάνια και τα αστυνομικά τμήματα» είπε σήμερα στον ΣΚΑΙ η υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου. Η ίδια πρόσθεσε ότι ενδεχομένως σήμερα θα παρουσιαστεί το έκτακτο σχέδιο για την Αθήνα που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση. Το βασικό και το πιο κύριο μέλημα, είπε η κ. Χριστοδουλοπούλου, είναι τα ασυνόδευτα ανήλικα. «Πρέπει να τα βάλουμε σε ξενώνες φιλοξενίας. Μόνο στη Γαύδο ήταν 41 παιδιά ασυνόδευτα που μεταφέρθηκαν στην Αμυγδαλέζα. Αναζητούμε μόνιμους χώρους φιλοξενίας», σημείωσε.