Το γραφείο αποτελεί για τους περισσότερους έναν σημαντικό χώρο στον οποίο περνάνε μεγάλο χρονικό διάστημα της ημέρας τους. Μάλιστα, για πολλούς αποτελεί ένα αυτόνομο δωμάτιο στο εσωτερικό του σπιτιού τους, όπου αφιερώνουν σημαντικό χρόνο για την τέλεση των σημαντικών τους εργασιών και εκκρεμοτήτων. Δεδομένου λοιπόν, ότι πρόκειται για ένα χώρο δουλειάς και έμπνευσης, είναι απαραίτητο να έχουμε στο νου μας, ότι ένα σωστά στημένο γραφείο μπορεί να μας δώσει θετική ενέργεια και να μας βοηθήσει να εργαστούμε με συνέπεια και αυξημένη διάθεση. Αξίζει λοιπόν να ακολουθήσουμε κάποια συγκεκριμένα βήματα που έχουν να κάνουν με τα έπιπλα γραφείου που θα επιλέξουμε, την οργάνωση του χώρου καθώς και την διακόσμησή του.

  • Το κατάλληλο ύψος του γραφείου: Βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει το σωστό ύψος γραφείου, ιδανικό για την προσωπική χρήση από εσάς. Πέρα λοιπόν από τον σχεδιασμό του γραφείου, ή το υλικό κατασκευής πρέπει να έχετε υπόψιν να τηρεί συγκεκριμένες αναλογίες ύψους, ανάλογα με τον σωματότυπό σας. Η εργασία σε ένα αρκετά ψηλό ή αντίθετα σε ένα αρκετά χαμηλό γραφείο σε εκτεταμένη διάρκεια, επιφέρει προβλήματα που έχουν να κάνουν με την λανθασμένη στάση του σώματος. Για να καταλάβετε αν έχετε επιλέξει ένα γραφείο σωστών διαστάσεων, φροντίστε καθήμενοι στην καρέκλα να αντιλαμβάνεστε ότι έχετε μια σωστή και ίσια στάση σώματος, χωρίς να σκύβετε ή να καμπουριάζετε.
  • Η αναπαυτική καρέκλα: Η πολύωρη καθιστική στάση λόγω του φόρτου εργασίας, απαιτεί και την επιλογή της σωστής καρέκλας γραφείου. Φροντίστε να επιλέξετε μια καρέκλα με ρυθμιζόμενη αναπαυτική πλάτη και ύψος, που ταυτόχρονα σας δίνει την δυνατότητα να έχετε σωστή στάση στην πλάτη, την μέση και τον αυχένα σας. Επιπροσθέτως, αν θέλετε να δώσετε ένα επιπλέον στοιχείο άνεσης στο σώμα σας, όταν κάθεστε, προσθέστε στο κάτω μέρος του γραφείου σας ένα υποπόδιο για να τοποθετείτε τα πόδια σας και να ξεπιάνεστε.

  • Η οργάνωση του γραφείου: Ένα ακατάστατο ή ανοργάνωτο γραφείο, κάθε άλλο παρά διευκόλυνση αποτελεί για τον ιδιοκτήτη του, αφού του προκαλεί πονοκέφαλο και άνευ λόγου άγχος. Η σωστή οργάνωση των φακέλων, των αρχείων και των αντικειμένων του γραφείου αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την ομαλή διεξαγωγή κάθε εργασίας. Ακόμη βοηθάει ιδιαίτερα στην καλή ψυχολογία του εργαζόμενου, καθώς γνωρίζει ανά πάσα στιγμή που βρίσκεται το κάθε τι, μέσα στο γραφείο, αποφεύγοντας έτσι να χάνει περιττό χρόνο ψάχνοντας κάτι. Χρησιμοποιήστε κουτιά αποθήκευσης και κουτιά οργάνωσης φακέλων και αντικειμένων αποθηκεύοντας έγγραφα και τα απαραίτητα αντικείμενα σας μέσα τους.

Το φυσικό στοιχείο: Μιλώντας για φυσικό στοιχείο αναφερόμαστε σε δύο συγκεκριμένα πράγματα. Το καλό φυσικό φως που χρειάζεται ένα γραφείο – και κυρίως εμείς – καθώς και το ζωντανό στοιχείο που χαρίζει στο γραφείο η τοποθέτηση φυτών εσωτερικού χώρου. Βεβαιωθείτε ότι ο χώρος του γραφείου δέχεται αρκετό φυσικό φως. Θα λειτουργήσει ως καταλύτης της καλής σας διάθεσης, αφού βοηθάει στην ψυχολογία, σε αντίθεση με ένα σκοτεινό δωμάτιο ή ένα δωμάτιο καθαρά στηριζόμενο στο τεχνητό φως. Τέλος, μην ξεχάσετε να τοποθετήσετε σε διάφορα σημεία του γραφείου σας, φυτά εσωτερικού χώρου τα οποία ενισχύουν την θετική ατμόσφαιρα και σας φέρνουν πιο κοντά στο φυσικό περιβάλλον, απαραίτητο για τον άνθρωπο.