Ο Μιχάλης Πικραμένος επελέγη νέος πρόεδρος του ΣτΕ, μετά από σχετική πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, προς το υπουργικό συμβούλιο.

«Με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, μετά από εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης, επιλέγεται ο κ. Μιχάλης Πικραμένος, Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας από το 2018 και Καθηγητής Διοικητικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, για τη θέση του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας που κενώθηκε στις 30 Ιουνίου 2024 λόγω της κατάληψης από το όριο ηλικίας της έως τώρα Προέδρου κ. Ευαγγελίας Νίκα.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Πικραμένος έχει εκτενές συγγραφικό έργο, με μονογραφίες όπως «Η λογοδοσία των δικαστών στη δημοκρατία», «Χωροταξική οργάνωση και διαχείριση χρόνου των δικών στα διοικητικά δικαστήρια», «Οργάνωση και αποτελεσματικότητα της δικαιοσύνης: Η ευρωπαϊκή εμπειρία», «Η αιτιολογία των διοικητικών πράξεων και ο ακυρωτικός δικαστικός έλεγχος», «Η δικαστική ανεξαρτησία στη δίνη των πολιτικών κρίσεων».

Η επιλογή του νέου προέδρου του Σ.τ.Ε. συμπίπτει με την ψήφιση χθες του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη νέα Δικονομία του Συμβουλίου της Επικρατείας. Με τον νέο νόμο πλέον επέρχεται μία σημαντική μεταρρύθμιση για την επιτάχυνση των διαδικασιών εκδίκασης των υποθέσεων, που χειρίζεται το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Έμφαση δίδεται στην ενίσχυση του σταδίου της προδικασίας και στην αναβάθμιση του ρόλου του εισηγητή ώστε να εκδικάζονται ταχύτερα και αποτελεσματικότερα όλες οι υποθέσεις.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο του Σ.τ.Ε. εντάσσεται στη συνολική προσπάθεια για ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης», αναφέρει η ανακοίνωση.