Ξανά φωτιές σήμερα το μεσημέρι κατακαίνε τα ελάχιστα τμήματα του καταυλισμού της Μόριας που δεν είχαν καεί το βράδυ της Τρίτης, χθες Τετάρτη αλλά και σήμερα το πρωί.
Η φωτιά, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, ξέσπασε ταυτόχρονα σε τρία διαφορετικά σημεία και προκάλεσε πανικό ανάμεσα σε όσους πρόσφυγες και μετανάστες ζούσαν εκεί.
Τράπηκαν σε φυγή και προστέθηκαν στο μήκους πολλών χιλιομέτρων υπαίθριο καταυλισμό στο δρόμο από το ΚΥΤ μέχρι την είσοδο της πόλης.
Για το σβήσιμο της φωτιάς επιχειρούν δυνάμεις της πυροσβεστικής και εναέρια μέσα.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά από την ΕΡΤ καίγονται όσες σκηνές είχαν απομείνει.
Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια της δημόσιας τηλεόρασης πρακτικά το ΚΥΤ της Μόριας δεν υπάρχει καθώς έχει καταστραφεί εξ ολοκλήρου.
Σύμφωνα πάλι με όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΪ υπάρχουν πληροφορίες για εγκλωβισμένους.
Νωρίτερα όπως μετέδωσε το ΑΜΠΕ, κάτοικοι της Μόριας με τη συμπαράσταση της δημοτικής Αρχής Μυτιλήνης κατέλαβαν από νωρίς τον πρώτο δρόμο που οδηγεί στις καμένες εγκαταστάσεις του ΚΥΤ της Μόριας, με στόχο να μην επιτρέψουν την πρόσβαση σε αυτό μηχανημάτων και υποδομών για τον καθαρισμό και την προσωρινή λειτουργία του χώρου ως καταυλισμού.
Από την άλλη πλευρά του δρόμου, η πρόσβαση δεν είναι δυνατή αφού εκεί βρίσκονται οι πυρόπληκτοι.
Στο μικροσκόπιο των Αρχών που εξετάζουν τον τρόπο που ξέσπασε η φωτιά στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) προσφύγων της Μόριας έχει μπει ένα γραπτό μήνυμα SMS που εστάλη σε αρκετούς από τους μετανάστες λίγη ώρα πριν εμφανιστούν οι πρώτες φλόγες.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 30 λεπτά πριν τον εμπρησμό διακινήθηκε στα κινητά τηλέφωνα των φιλοξενούμενων του ΚΥΤ μήνυμα που ανέφερε ότι θα πρέπει να κατευθυνθούν προς την πόλη της Μυτιλήνης γιατί υποτίθεται πως θα εκκενωνόταν η δομή και θα τους μετακινούσαν εκτός Λέσβου.
Οι αστυνομικές αρχές αναζητούν τον αποστολέα του μηνύματος καθώς επίσης και τον ρόλο που ενδεχομένως να διαδραμάτισαν μέλη συγκεκριμένης Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης που δεν ανήκει στη λίστα των καταγεγραμμένων.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι πριν από τέσσερα χρόνια στη Μυτιλήνη είχε καταγραφεί η παρουσία 115 Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων με περίπου 8.000 εθελοντές.
Μετά το ξεκαθάρισμα όμως που έγινε και την υποχρέωση καταγραφής τους με την προσκόμιση μιας σειράς δικαιολογητικών έμειναν να δραστηριοποιούνται μόλις 17 εντός της δομής και 55 σε ολόκληρο το νησί. Παρ’ όλα αυτά υπήρχαν μερικές ακόμη της οποίας η δράση ήταν απροσδιόριστη.