Απολογισμό δράσεων για το διάστημα των τελευταίων τεσσάρων μηνών, από την ανάληψη των καθηκόντων του στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, έκανε χθες στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην Τρίπολη, ο γενικός γραμματέας Μανώλης Αγγελάκας.

Όπως τόνισε, λύθηκαν αρκετά σημαντικά προβλήματα, όπως αυτά της χωροθέτησης και της ολοκλήρωσης της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του νέου ΧΥΤΥ Ζακύνθου, της υπογραφής του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) στο Αγρίνιο, ενώ επεσήμανε πως στόχος είναι να γίνουν Σχέδια Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) και σχέδια πόλης σε όλες τις πόλεις της Πελοποννήσου.

Ο γενικός γραμματέας υπογράμμισε, την επιτυχία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην πλήρη καταγραφή της αυθαίρετης δόμησης σε δάση και αιγιαλούς και της καταπολέμησης της λαθροϋλοτομίας, καθώς και στο ‘νοικοκύρεμα’ των οικονομικών της, που όπως είπε ξεκίνησε από την προσπάθεια συγκέντρωσης των υπηρεσιών σε κρατικά κτίρια.

Στόχος μας, είπε ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, είναι η εξυπηρέτηση των πολιτών, ενώ υπογράμμισε ότι, παράλληλα, γίνεται προσπάθεια τόνωσης του ηθικού των δημοσίων υπαλλήλων που βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση.

Σε ότι αφορά την διαχείριση των απορριμμάτων, το σοβαρότερο πρόβλημα που απασχολεί τους δήμους σε όλη την Πελοπόννησο, ανέφερε ότι είναι θέμα της αυτοδιοίκησης, ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις που δέχτηκε για την πορεία του ΕΣΠΑ, παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία για την απορροφητικότητα, τις συμβασιοποιήσεις και τις πληρωμές που έγιναν το 2012 και ζήτησε επιτάχυνση κι εγρήγορση από όλους, προκειμένου να επιτευχθεί αύξηση της απορροφητικότητας.

Ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης σε ερώτηση που δέχτηκε για την εμπλοκή, στο προβληματικό έργο Σκούρα – Πυρί στην Λακωνία, παλαιών στελεχών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που έχουν μετακινηθεί στην περιφέρεια Πελοποννήσου, σημείωσε πως σύμφωνα με τον ελεγκτή Δημόσιας Διοίκησης κ. Ρακιντζή, την ευθύνη για τον πειθαρχικό έλεγχο των εγκαλουμένων υπαλλήλων, έχει το Υπηρεσιακό Συμβούλιο Υπαλλήλων Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Τέλος, σε ερώτηση που δέχτηκε για τον λόγο ύπαρξης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ο κ. Αγγελάκας επιτέθηκε στον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου που έκανε σχετικές δηλώσεις.