Μία πεζοδρομημένη οδός στο κέντρο της Αθήνας, σχεδόν έρημη, αν και πολύ κοντά στην Ερμού, μεταμορφώνεται σε οικεία περιοχή, με τη βοήθεια μιας συμμετοχικής φωτιστικής εγκατάστασης.
Πορτατίφ, καπέλα, φωτιστικά οροφής, απλίκες, φαναράκια, παλιά και καινούρια, σύγχρονα και κλασικά, συγκεντρώνονται αυτές τις ημέρες για να φωτίσουν την οδό Πιττάκη.
Το εγχείρημα φέρει τον τίτλο «Συν-οικία» και υλοποιείται από μια ομάδα νέων ανθρώπων, με την υποστήριξη του δήμου Αθηναίων.
Η δράση βασίζεται σε μια αντίστοιχη που υλοποίησε η ομάδα «Beforelight», το 2010, στην οδό Εμπράρ, στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Η Θεσσαλονίκη αλλιώς».
Τώρα, στη «Συν-οικία», οι «Beforelight», μια ομάδα που κάνει φωτιστικές παρεμβάσεις στον δημόσιο αστικό χώρο, συναντούν την ομάδα συντονισμού του προγράμματος «Imagine the City», προκειμένου να πραγματοποιήσουν παρόμοια δράση, αλλά σε μεγαλύτερη κλίμακα και με χρονικό ορίζοντα ενός έτους, πλαισιωμένη από εικαστικές παρεμβάσεις.
Η οδός Πιττάκη έχει πάρει το όνομά της από τον Κυριάκο Πιττάκη (1798-1863), τον άνθρωπο στον οποίο οφείλεται η απόφαση για την ίδρυση του Μουσείου της Ακρόπολης. Πρόκειται για μια πεζοδρομημένη οδό που αποτελεί είσοδο στην ευρύτερη συνοικία του Ψυρρή. Παρά την οπτική επαφή με την οδό Ερμού, η κινητικότητα κατοίκων, περαστικών και επισκεπτών του κέντρου της πόλης σταδιακά περιορίζεται. Το σύμπλεγμα των γύρω στενών φιλοξενεί ένα μείγμα κατοικιών και καταστημάτων, μικρών επιχειρήσεων και παραδοσιακών επαγγελμάτων, το οποίο όλο και συρρικνώνεται.
Με τη δράση «Συν-οικία», συγκεντρώνονται φωτιστικά, κλασικά και μοντέρνα, παλιά και καινούρια, τα οποία θα φωτίσουν την οδό Πιττάκη.
Η συγκέντρωση των φωτιστικών γίνεται αύριο Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή, από τις 10 το πρωί ως τις 10 το βράδυ, στο εργαστήρι της «Συν-οικίας» στην οδό Πιττάκη 15. Η φωτιστική εγκατάσταση θα ενεργοποιηθεί για πρώτη φορά με ένα street party εγκαινίων, στις 30 Νοεμβρίου.
«Το μείγμα χρήσεων που φιλοξενεί η οδός Πιττάκη έχει τη δυνατότητα να διαμορφώνει μια αυθεντική και συνεπή ταυτότητα της παραδοσιακής αθηναϊκής συνοικίας, που συνδέει τη συνοικία του Ψυρρή με το Μοναστηράκι, το Θησείο και την Πλάκα. Εργαστήρια και αντικερί με παλιά φωτιστικά και έπιπλα συνάδουν απόλυτα με την ταυτότητα της δράσης, συνιστώντας μια πρόκληση για ένα “πείραμα” αστικής αναγέννησης σε μικρή κλίμακα», εξηγούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τα μέλη της ομάδας συντονισμού του «Imagine the City».
«Αναπτύσσουμε σειρά δράσεων για την αστική αναγέννηση και την ανάδειξη ταυτότητας του τόπου, μέσα από τις οποίες προκαλούμε τις διευρυμένες συνεργασίες και τη συμμετοχή των πολιτών. Η ιδέα της Συν-οικίας προέκυψε από τις κατευθύνσεις αυτές. Εστιάσαμε σε ένα πολύ συγκεκριμένο πρόβλημα- την ερήμωση ενός δρόμου στο κέντρο της Αθήνας- με τη δέσμευση να το λύσουμε άμεσα, μέσα από τη συνεργασία και τη συμμετοχή ομάδων, φορέων ιδιωτικών και δημόσιων και των πολιτών», προσθέτουν.
Φιλοδοξία των διοργανωτών είναι η «Συν-οικία Πιττάκη» να είναι η πρώτη από σειρά δράσεων, που θα ενεργοποιούν δρόμους και δημόσιους χώρους της Αθήνας.
Το «Imagine the City» είναι μια πρωτοβουλία με στόχο την αστική αναγέννηση και την ανάδειξη της ταυτότητας του τόπου, που ενισχύει τη δημιουργική παρέμβαση των πολιτών και συντονίζεται από ένα διεπιστημονικό δίκτυο ατόμων και οργανισμών.
«Φανταζόμαστε μια πόλη που αποδεσμεύει τη δημιουργικότητα και επιτρέπει τη συμμετοχή των πολιτών, με διαδικασίες και εργαλεία που επιτρέπουν στους ανθρώπους να μιλήσουν, να ακουστούν, να συνδεθούν και να αναλαμβάνουν συλλογική δράση με νέους τρόπους. Μια πόλη η οποία είναι “ανοιχτή” να μοιραστεί ό, τι γνωρίζει και έτοιμη να εφαρμόσει καινοτομίες σε όλα τα επίπεδα της καθημερινότητας. Μια πόλη, η οποία εξελίσσεται και αλλάζει για να διασφαλιστεί η ευημερία των σημερινών και των μελλοντικών γενεών. Μια πόλη, η οποία αναδεικνύει την μοναδική της ταυτότητας και διαμορφώνεται από τους ανθρώπους της για τους ανθρώπους της», επισημαίνουν τα μέλη της ομάδας.
Για να επιτύχουν την πόλη των ονείρων τους, διοργανώνουν δημιουργικές εκθέσεις και συνέδρια, σχεδιάζουν πλατφόρμες επικοινωνίας μεταξύ πολιτών και δημιουργών (εικαστικών, αρχιτεκτόνων και πολεοδόμων) και καταθέτουν προτάσεις για την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά.
Μάλιστα, η πρότασή τους υπό τον τίτλο «Politeia 2.0- Democracy re-born» κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, στο πλαίσιο του πρώτου διεθνούς Διαγωνισμού Κοινωνικής Καινοτομίας. Η πρόταση αφορά στην ανάγκη ανάπτυξης μιας νέας πλατφόρμας, η οποία θα συντονίζει άτομα, φορείς και εταιρείες, που θα συμμετάσχουν σε μια προσπάθεια «επανεφεύρεσης της Δημοκρατίας», με ευρύτερη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά και τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Η πρόταση προκρίθηκε στον τελικό του διεθνούς διαγωνισμού και πρόκειται να παρουσιαστεί στο Λουξεμβούργο στις 29 Νοεμβρίου, σε επενδυτές και εκπροσώπους της ΕΕ.
Την ομάδα συντονισμού του «Imagine the City» αποτελούν οι: Μαίρη Καρατζά, Μαίρη Παλμούτσου, Βασίλης Ντόβρος, Κατερίνα Γρηγοροπούλου, Πολύδωρος Καρυοφύλλης, Αλέξανδρος Νούσσιας, Στεφανία Ξυδιά, Κωστής Συκιώτης, Μαρία Ψαρρού, Χρήστος Δημολίκας, Βασίλης Κουτούβαλης και Kωνσταντίνος Καλογερόπουλος.